Klimaministeriet bløder op over for vismænd

KLIMA: Det Miljøøkonomiske Råds nye rapport indeholder vigtige konklusioner om klimaindsatsen, mener Klima- og Energiministeriet. Vismændenes antagelser er dog stadig for simple, lyder kritik. Finansministeriet roser rapporten.

Sidste år var der ikke meget ros fra departementschef Thomas Egebos Klima- og Energiministerium til Det Miljøøkonomiske Råds rapport om den danske støtte til vedvarende energi. Årets rapport om, at det kan betale sig at gøre en indsats for klimaet, får helt anderledes ros med på vejen.
Sidste år var der ikke meget ros fra departementschef Thomas Egebos Klima- og Energiministerium til Det Miljøøkonomiske Råds rapport om den danske støtte til vedvarende energi. Årets rapport om, at det kan betale sig at gøre en indsats for klimaet, får helt anderledes ros med på vejen.Foto: Altinget.dk
Morten Øyen

Sidste år var der ikke meget ros fra Klima- og Energiministeriet til Det Miljøøkonomiske Råds rapport om den danske støtte til vedvarende energi. Helt utraditionelt valgte ministeriet at lægge sin hårde kritik af vismændene på forsiden af ministeriets hjemmeside.

Fakta
Vismandsrapporten er udarbejdet af De Økonomiske Råds formandskab til mødet i Det Miljøøkonomiske Råd den 26. februar 2015. De Økonomiske Råds formandskab består af: Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, Eirik Schrøder Amundsen, Michael Svarer samt Carl-Johan Dalgaard.
Efterfølgende har rådets medlemmer givet skriftlige indlæg, hvor de kommenterer på formandskabets rapport.

Medlemmer af Det Miljøøkonomiske Råd er ud over de fire formænd:

Økonomi- og Indenrigsministeriet: Departementschef Sophus Garfiel

Finansministeriet: Departementschef Martin Præstegaard 
Klima-, Energi- og Bygningsministeriet: Departementschef Thomas Egebo 
Miljøministeriet: Departementschef Henrik Studsgaard
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri: Direktør Jette Petersen
Kommunernes Landsforening: Adm. direktør Kristian Wendelboe
Danmarks Naturfredningsforening: Præsident Ella Maria Bisschop-Larsen
Friluftsrådet: Formand Lars Mortensen
WWF Verdensnaturfonden: Miljøfaglig chef John Nordbo
Dansk Affaldsforening/Dansk Energi/Dansk Fjernvarme og Dansk Vand- og Spildevandsforening : Adm. direktør Lars Aagaard
Landsorganisationen i Danmark/CO-industri og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd: Næstformand Lizette Risgaard og formand Kim Simonsen 
Landbrug og Fødevarer: Områdedirektør Niels Peter Nørring
DI: Direktør Tine Roed
Dansk Erhverv: Underdirektør Stine Pilegaard Jespersen
Forbrugerrådet: Sekretariatsleder Christian Ege
Særlige sagkyndige: Professor Mette Termansen, Professor Peder Andersen, Professor Jette Bredahl Jacobsen og Professor Lars Gårn Hansen

I år er tonen en anden.

Det fremgår af de skriftlige indlæg fra ministerier, aktører og særlige sagkyndige til den nye rapport fra Det Miljøøkonomiske Råd (DMØR). I årets rapport konkluderer vismændene, at det godt kan betale sig at gøre noget for at leve op til FN's målsætning om, at Jordens middeltemperatur ikke må stige mere end to grader. Det kræver dog en betydeligt større global indsats, hvis målet skal nås.

Udsættes klimaindsatsen med 20 år, vil det medføre forhøjede omkostninger og kræve, at fossile brændsler allerede udfases i 2040, skriver vismændene.

Sådanne antagelser forsimpler virkeligheden og gør, at modellens resultater er belagt med en vis usikkerhed.

Klima- og Energiministeriet

”Dette er en vigtig konklusion, og samme erkendelse er en del af grundlaget for, at Danmark i UNFCCC-regi arbejder tæt sammen med en række lande om pre-2020 klimaindsatsen samt for at øge ambitionerne i selve COP21-aftalen”, skriver Klima- og Energiministeriet.

I forhold til for et år siden ser Klima- og Energiministeriet noget mere positivt på vismændenes nye resultater. Der er dog ikke kun ros fra ministeriet.

Vismændene forsimpler
Ifølge departementschef Thomas Egebos ministerium tillægger vismændene nemlig den matematiske DICE-model lidt for meget forklaringskraft. Modellen er kendt for at samle komplekse sammenhænge fra naturvidenskaben i en forholdsvis enkel klimaøkonomimodel. Men antagelserne, som vismændene bruger i modellen, holder ikke, mener Klima- og Energiministeriet.

Det er ifølge ministeriet problematisk at antage, markedet fungerer perfekt, at alle lande vil bidrage til en global klimaaftale fra 2015, og at der udelukkende anvendes omkostningseffektive virkemidler.

”Sådanne antagelser forsimpler virkeligheden og gør, at modellens resultater er belagt med en vis usikkerhed,” skriver Klima- og Energiministeriet.

0:000:00