Debat

Modstandsgruppe: Olie- og gasbranchens klynk må ikke presse Dan Jørgensen

DEBAT: Alt for længe har olie- og gasindustrien med held presset og manipuleret politikerne til at støtte deres klimaødelæggende erhverv. Det skal stoppe nu, skriver stifterne af Modstandsgruppen Guerilla. 

Foto: Tom Ingvardsen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Morten er redaktør og journalist på Altinget.dk. Morten er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og har en MA i journalistik fra City University i London.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Magnus L. H. Haslebo og Rune Langhoff 
Stiftere af Modstandsgruppen Guerilla

Man tager sig til hovedet, når man læser interviewet med den britiske energirådgiver Philip Lambert her i Altinget 9. juni. Ud over at interviewet er et skamløst og slet skjult forsøg på at lægge endnu mere pres på Dan Jørgensen og regeringen, har Lambert den frækhed at beklage sig over en polariseret og ukonstruktiv debat, hvor olie- og gasindustrien lægges for had.

Han foretrækker tydeligvis, at vi i fortsat passivitet beskuer deres rovdrift og ødelæggelser.

Lambert efterspørger nuancer, men den tid er slut. For sandheden er sort-hvid: Olie- og gasindustrien har tilranet sig ejerskabet over nogle af naturens rigdomme og lånt os dem tilbage til vanvittige ågerrenter. Og de ågerrenter betaler fællesskabet nu – i form af afbødning af den ene naturkatastrofe efter den anden og i form af menneskeliv og fremtid tabt.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det er en sandhed, som oliebranchen i årtier har modarbejdet udbredelsen af, for eksempel ved at kaste deres lobbymilliarder efter enhver politiker, der er villig til at gøre sig selv til kollaboratør for deres ødelæggelser.

Ågerrenterne skal betales
Værst af dem alle er (så vidt vides) Exxon, der allerede i 1970’erne kom frem til, at deres virke ødelagde livets forudsætninger. En viden, som de besluttede at skjule dybt i deres arkiver.

Afhængigheden af de fossile brændsler er så dyb og grundlæggende, at det ikke nytter at erstatte et narkotikum med et andet. Vi skal lægge stilen helt om. Nu.

Magnus L. H. Haslebo og Rune Langhoff
Stiftere af Modstandsgruppen Guerilla

Ødelæggelserne af klimaet har nu bragt civilisationen på randen af ødelæggelse, og sandheden er igen sort-hvid: Enten lykkes vi med omgående at bremse rovdriften og ødelæggelserne, eller også vil milliarder af mennesker dø.

Men det kan Lambert ikke se. “Det er en branche, der har forvandlet menneskeheden,” forsøger han i stedet. Utvivlsomt. Branchen har drevet et helt enormt og ubæredygtigt overforbrug, der nu er godt i gang med at udslette civilisationen, som vi kender den. Ågerrenterne skal betales.

Olie- og gasbranchen er langt værre end den tobaksindustri, som Lambert prøver at fremhæve som et mere oplagt fjendebillede. For ja, mange dør af rygning. Men det vælger de selv. De liv, som olie- og gasbranchen tager, har ikke noget frit valg – kan ikke undslippe konsekvenserne af oliebranchens ødelæggelser. Få af os kan.

“Regeringen er nødt til at omfavne olie- og gassektoren, hvis den skal overleve i Danmark,” presser Lambert på med. Hvis interesse skulle det dog være i, at den branche overlever? Ingens. Ud over branchen selv.

Stop 8. udbud
Der er gået 30 år siden den videnskabelige konsensus om, at vi var i færd med at forandre klimaet og dermed forudsætningerne for liv på jorden, som vi kender det. I de selvsamme 30 år har vi udledt mere CO2 ved afbrændingen af fossile brændsler, end vi havde gjort i hele verdenshistorien op til. Det er med andre ord et dybt opgør, ikke bare justeringer af business as usual, vi har brug for.

Et opgør med, at vi ifølge IMF eksempelvis støtter olieindustrien med 34 billioner kroner årligt. Det ønsker Lambert, vi skal blive ved med – for gassen kan jo fortrænge kul, siger han. Men siden år 2000 har vi globalt set fordoblet vores forbrug af kul, så fri os for den slags pseudoargumenter. Afhængigheden af de fossile brændsler er så dyb og grundlæggende, at det ikke nytter at erstatte et narkotikum med et andet. Vi skal lægge stilen helt om. Nu.

Så nej, Lambert, der er ingen tid, ingen plads til kompromiser, gyldne middelveje og sukkersøde komplimenter til de aktører, der i det store og hele er skyld i balladen – og har tjent uhyrlige summer på at forårsage den. Den branche, dødens branche, skylder vi intet. Og den ligger nu, hvor den har redt. På sit dødsleje. Og døden er den sikkert for nådig.

Der er kun én ting, man kan være enig med Philip Lambert i. Og det er det kritisable i, at regeringen trækker tiden og udskyder beslutningen om ottende udbudsrunde. Ottende udbudsrunde burde nemlig være afvist for længst.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Harald Haslebo

Strategic Client Director, R/OXY, medstifter, Modstandsgruppen Guerilla
journalist (DJMX. 2010), kandidat i strategisk, finansiel og politisk kommunikation (Københavns Uni. 2014)

Rune Langhoff

Fhv. særlig rådgiver for Sikandar Siddique (Frie Grønne), medstifter af Modstandsgruppen Guerilla
journalist (DJH 2009)

0:000:00