Ngo'er: Det kan kun blive bedre end V-regeringen

NY REGERING: Det er godt, at den nye trekløverregering ønsker at stå ved den danske position som grønt foregangsland, men de grønne organisationer frygter, at det bliver ved hensigterne. Foden er desværre ikke flyttet til speederen, lyder det.

Den nye VLAK-regering da den blev præsenteret på Amalienborg slotplads mandag. De grønne ngo'er har større håb til den end V-regeringen.
Den nye VLAK-regering da den blev præsenteret på Amalienborg slotplads mandag. De grønne ngo'er har større håb til den end V-regeringen.Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix
Morten Øyen

Den nye trekløverregering er ikke rigtig grøn, men lysegrøn er også en forbedring.

Sådan lyder skudsmålet fra de grønne ngo'er efter de har læst det nye regeringsgrundlags grønne kapitel.

”Jeg er fuld af håb på klimaets vegne. Det kan simpelthen kun blive bedre, end det var under den smalle V-regering,” siger WWF Verdensnaturfondens klima- og miljøchef John Nordbo i en kommentar.

Han mener, V-regeringen overordnet har skåret ned og opgivet ambitionerne på det grønne område, og æren for de nye højere ambitioner skal findes i, at Konservative er indtrådt i regeringen.

Den nye regering ser ud til at lette foden lidt fra bremsen på den grønne omstilling af Danmark, men den bliver desværre ikke flyttet over på speederen.

Mads Flarup Christensen
Generalsekretær i Greenpeace Norden

”Det er godt, at vi nu får en regering, hvor der i det mindste er ét parti, som har ambitioner, når det gælder natur og klima. Det er tydeligt at se, at de Konservative har kæmpet fra tue til tue for at få fremskridt på de områder,” siger John Nordbo.

Virkemidlerne mangler
Det Økologiske Råd finder det glædeligt, at den nye VLAK-regering skriver, at den ønsker, Danmark skal bevare sin grønne førerposition, og vil arbejde for, at halvdelen af det totale energiforbrug kommer fra vedvarende energi i 2030.

Men organisationen frygter, at regeringens ambitioner om at sænke CO2-udslippet i ikke-kvotesektoren i praksis forbliver ved hensigterne.

”Der siges intet konkret om, hvordan det skal lade sig gøre. Man vil samtidig bygge flere motorveje og hæve hastighedsgrænser – begge dele vil alt andet lige øge transportens CO2-udslip,” siger Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd.

Mange ubesvarede spørgsmål
Hos Greenpeace er der ros til den nye regering for at skrue op for ambitionerne. Man er godt tilfreds med, at Klimarådet fortsat sikres en central rolle, og at regeringen lægger op til at fremme varmepumper og udnytte overskudsvarme som led i elektrificeringen af energisystemet, samt ønsket om at styrke energiforskningen.

0:000:00