Ny aftale om klima- og energiforskning

DOKUMENTATION: Alle folketingets partiet står bag ny aftale om fordelingen af forskningspengene. Her kan du se, hvordan pengene til energi- og klima er blevet fordelt.
Redaktionen

Alle Folketingets partier er blevet enige om en aftale om fordeling af forskningsreserven i 2012. Der har således været bred enighed om, at forskning er vigtig investering i fremtiden, og den offentlige forsknings- og udviklingsindsats bliver derfor fastholdt på mindst 1 procent af BNP. 

Ifølge partiernes aftale vil forskningsreserven på 686 millioner kroner i 2012 forhøjes med 300 millioner kroner, så den i alt er på 986 millioner kroner.

Her kan du læse, hvordan forskningspengene til energi- og klima er blevet fordelt i den nye aftale.

Strategisk forskning
Der tilføres samlet set 200 mio. kr. i 2012 til strategisk forskning inden for miljøteknologi, fremtidens energisystemer og fødevarer. Områderne er kendetegnet ved et stort potentiale for global videnbaseret vækst, samt ved at dansk erhvervsliv og forskning står stærkt - også i en international sammenhæng.  

Fremtidens energisystemer
Der tilføres 120 mio. kr. i 2012 til forskning i fremtidens energisystemer, heri indgår 5 mio. kr. til det nordiske topforskningsinitiativ for klima, energi og miljø.

Formålet med forskning i fremtidens energisystemer er at reducere udslip af drivhusgasser og partikler samt mindske afhængigheden af fossile brændsler og dermed også styrke forsyningssikkerheden. Forskningen skal understøtte udvikling inden for nyere vedvarende energiteknologier som f.eks. solvarme, solceller, bølgeenergi, geotermi og miljørigtig anvendelse af affald og andre energiteknologier, energilagring og energisamspil.

Miljøteknologi
Der tilføres 40 mio. kr. i 2012 til strategisk forskning i miljøteknologi, der kan skabe forskningsbaseret viden, som kan optimere tilpasning til klimaændringer, herunder afledning af regnvand, dimensionering af investeringer i kloakker og forebygge oversvømmelser o. lign. Midlerne kan også anvendes til forskning inden for vandteknologi, herunder avanceret spildevandsrensning, sikring af rent drikkevand, grundvandskortlægning og beskyttelse, samt teknologier til håndtering af ballastvand.

Fødevareforskning
Der tilføres 40 mio. kr. til fødevareforskning. Verdens stigende befolkningstal medfører en markant stigende efterspørgsel efter fødevarer. Samtidig vil der komme et øget pres på naturressourcerne. Det skærper behovet for nye bæredygtige måder at fremstille fødevarer og foder på og dermed behovet for forskning i produktion af sunde kvalitetsfødevarer under hensyntagen til minimering af miljøpåvirkninger.

Fremtidigt prioriteringsgrundlag for strategisk forskning
Partierne noterer sig, at der er igangsat en proces med henblik på at opdatere det nuværende prioriteringsgrundlag for strategisk forskning - FORSK2015 - til et nyt grundlag FORSK2020. Oplægget forventes offentliggjort i foråret 2012.

0:000:00