Ny rapport: Det går for langsomt med energirenoveringer

ENERGI: Der er et stort uudnyttet potentale i privates energirenoveringer, som bremses af komplicerede regler, mistillid og dårlig økonomi, lyder det i ny rapport fra Concito. Energibesparelser bør få en større rolle med ny energiaftale, mener Dansk Folkeparti.

Realdania opfordrer politikerne til at tage ejerskab og sætte mål for energirenoveringer på baggrund af Concito-rapport.
Realdania opfordrer politikerne til at tage ejerskab og sætte mål for energirenoveringer på baggrund af Concito-rapport.Foto: /ritzau/Erik Refner
Morten ØyenKasper Kaasgaard

Der bør skrues op for energirenoveringerne af de danske hjem. Der er et stort potentiale, og et reelt reduceret energiforbrug vil medvirke til, at det bliver lettere og billigere at realisere omstillingen til et CO2-neutralt energisystem.

Fakta
Analysen af bygningers rolle i energisystemet viser blandt andet følgende:
  • Besparelser i husholdningernes energiforbrug er i stort omfang blevet opvejet af øget arealforbrug og komfort samt stigende befolkning.
  • Det vil – uden medregning af værdien af forbedret indeklima, komfort osv. – være samfundsøkonomisk fordelagtigt at foretage energirenoveringer i eksisterende bygninger indtil varmeforbruget er sænket med ca. 40 procent som gennemsnit for boligmassen.
  • Volumenmæssigt er energisparepotentialet størst i parcelhuse og etageboliger opført før 1930 samt i parcelhuse opført i 1960’erne og 70’erne.
  • Takten i reduktion af varmeforbruget skal øges frem mod 2050 for at bidrage til klimamålene.
  • Der kan med fordel indføres et langsigtet mål for energi- effektivitet, som skal sigte mod en besparelse på 30-50 % frem mod 2050.
  • Livscyklusbetragtninger, ikke-energirelaterede fordele og overvejelser over størrelsen af boligerne kan med fordel indgå i vurderingen af bygningers bidrag til den grønne omstilling.
  • Både det offentlige og forsyningsselskaberne kan komme mere i spil i forhold til at fremme energirenovering. 

Kilde: "Energirenovering af den private boligmasse" af Concito for Readania

Det er den overordnede konklusion i en ny rapport, som tænketanken Concito har udarbejdet for Realdania.

Rapporten kortlægger, hvordan energirenovering af boligmassen har udviklet sig siden 2011 og indeholder også forslag til, hvilke veje man kan gå for at få skruet op for indsatsen.

”Det er desværre et område med en helt masse forhindringer, men der ligger et enormt potentiale,” siger chefkonsulent i Concito, Henrik Gudmundsson, der er en af hovedforfatterne bag rapporten.

Vi synes, at energibesparelser skal spille en større rolle i energipolitikken, og det tager vi med ind til forhandlingsbordet.

Mikkel Dencker (DF)
Energiordfører

Energimærker skal i spil
Det er ikke, fordi der ikke har været besparelser i husholdningernes energiforbrug. De opvejes bare af, at vi bosætter os i større boliger, ønsker mere komfort og bliver flere.

I dag har knap 200.000 bygninger et energimærke E eller dårligere, og mere end en million ud af i alt 2,6 millioner beboede boliger er endnu ikke energimærkede.

Ifølge rapporten er der flere årsager til, at der ikke sker nok.

Der er simpelthen ikke nok penge at spare for borgerne, sådan som systemet er i dag. Oveni er reglerne komplicerede, og når det kommer til ejer-lejer-området, er der megen mistillid og usikkerhed, når det drejer sig om at kaste sig ud i energispare-projekter, viser Concitos undersøgelse.

”Det er noget hele sektoren – både de, som bor, bygger, lejer og ejer ærgrer sig over. Man vil gerne videre, men der er mange benspænd,” siger Henrik Gudmundsson og tilføjer:

0:000:00