Nyt slagsmål om biobrændstoffer i vente

BRÆNDSTOF: På tirsdag stemmer Europa-Parlamentets miljøudvalg om nye regler for biobrændstoffer. Et loft for fødevarebaserede teknologier samt begrænsninger af uheldige miljøpåvirkninger er blandt stridspunkterne.

Biobrændstoffer spiller den største rolle i at nå målet om 10 procents vedvarende energi i transportsektoren i 2020.
Biobrændstoffer spiller den største rolle i at nå målet om 10 procents vedvarende energi i transportsektoren i 2020.Foto: colourbox.dk
Kasper Kaasgaard

BRUXELLES: Efter et mislykket forsøg i 2013 forsøger EU's folkevalgte nu igen at finde fælles fodslag omkring nye bæredygtighedskrav til biobrændstoffer.

På tirsdag skal Europa-Parlamentets miljøudvalg stemme om de nye regler, efter forhandlingerne har ligget på is så længe, at der er nået at blive valgt et nyt parlament i mellemtiden. Det betyder også, at der er kommet ny ordfører på sagen, finske Nils Torvalds. Det er hans rapport samt de 374 ændringsforslag, der er stillet til den, der skal til afstemning tirsdag.

Forud for afstemningen forhandler udvalget for at nå til enighed, og der en række ting, der skal på plads.

10 procent af brændstof til transport i EU skal stamme fra vedvarende energi i 2020. Med den nuværende udvikling af elbiler for øje ser det ud til, at størstedelen skal komme fra biobrændstoffer, der hovedsageligt produceres i fødevaresektoren.

Fakta
ILUC-effekter
ILUC står for "indirect land use change."

De dækker over, at produktionen af biobrændstoffer på eksisterende landbrugsjord medfører produktion af erstatningsfødevarer andre steder, som ikke er beskyttet af bæredygtighedskriterier

Dette kan eksempelvis føre til ændringer i arealanvendelsen, hvor skove omdannes til landbrugsjord, hvilket medfører en betydelig udledning af CO2.

Avancerede teknologier har brug for skub
Hos Landbrug & Fødevarer følger man derfor udviklingen tæt. Særligt et punkt er vigtigt at få med, fortæller Tobias Gräs, som er konsulent i Bruxelles for organisationen.

”Vi har vores blik rettet imod, at der kommer et bindende iblandingskrav for avancerede biobrændstoffer. Det er helt afgørende, at det bliver bindende, og det forventer vi, at det bliver. Det er det, Nils Torvalds har spillet ud med, og vi håber han kommer igennem med det i miljøudvalget og får et stærkt mandat til at forhandle med Rådet om det,” siger Tobias Gräs.

Vi har vores blik rettet imod, at der kommer et bindende iblandingskrav for avancerede biobrændstoffer. Det er helt afgørende, at det bliver bindende, og det forventer vi, at det bliver.

Tobias Gräs
Konsulent, Landbrug & Fødevarer

Avancerede biobrændstoffer er betegnelsen for brændstof, som ikke - i modsætning til konventionelle biobrændstoffer - fremstilles af materiale, som ellers kunne bruges som fødevarer. Det stammer i stedet fra affald og biprodukter fra fødevareproduktion eller helt andre ressourcer som for eksempel tang.

I Danmark repræsenteres den industri af organisationen Biorefining Alliance, som ligeledes ønsker bindende krav på området.

”Hele denne øvelse er sat i gang ud fra en erkendelse af, at vi skal bevæge os fra de konventionelle, fødevarebaserede biobrændstoffer til de avancerede. Det tager selvfølgelig nogle år. Sagen er bare, at hvis der ikke kommer et forpligtigende mål for de avancerede biobrændstoffer, så er der ikke noget marked for dem. Og de kommer ikke i Europa uden et marked,” siger direktør Anne Grete Holmsgaard.

0:000:00