Overblik: Her er regeringens klimaudspil

KLIMA: Regeringen har onsdag præsenteret første del af klimahandlingsplanen. Klimaudspillet består af seks hovedspor, der tilsammen forventes at give reduktioner på 2 millioner ton CO2 i 2030. Læs udspillet her.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Med forslaget om at etablere to energiøer med havvind tager regeringen nu hul på den første del af en samlet klimahandlingsplan, der skal omsætte klimalovens klimamål til konkret handling.

Efter sommerferien vil regeringen fremlægge yderligere tiltag. 

Her kan du læse, hvad de seks hovedspor i S-regeringens første klimaudspil indeholder: 

1. Ny epoke med energiøer
Regeringen vil som det første land i verden påbegynde en ny epoke i udbygningen af havvind med et paradigmeskifte fra enkeltstående havvindmølleparker til energiøer.

Konkret foreslås det at etablere to energiøer inden 2030: En i Nordsøen på 2 gigawatt med plads til mindst 10 gigawatt på sigt og en i Østersøen på 2 gigawatt.

Energiøerne skal ikke kun producere strøm, men også på sigt kunne tilkoble teknologier, der kan lagre eller omdanne denne grønne strøm til for eksempel brændstoffer (såkaldt power-to-x-teknologi). Med øerne understøtter Danmark den grønne omstilling i hele Europa.

{{toplink}}
Læs også

Udbygningen på 4 gigawatt svarer til mere end dobbelt så meget, som der er i drift på havene omkring Danmark i dag, og samtidig mere end alle danske husstandes årlige forbrug, så et centralt element vil være eksport af grøn strøm til vores nabolande.

2. Fremtidens grønne teknologier
Grønne brændstoffer og fangst af CO2. Indfrielsen af 70 procentsmålsætningen kræver helt nye værktøjer. Derfor vil regeringen nu investere i fremtidens grønne teknologier.

0:000:00