Overblik: Kom godt i gang efter sommerferien!

SOMMERREVY: Hvad er der sket på energi- og klimaområdet, mens I var på ferie, og hvad kommer der til at ske i den nærmeste fremtid? Her gives et overblik, så I er klar til den nye politiske sæson.

Foto: Petros Karadjias/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Sommerferien er ovre, og en ny politisk sæson er så småt ved at begynde.

Men hvad er der egentlig sket over sommeren, og hvad kan man se frem til på energi- og klimaområdet i efteråret?

Altinget giver her en nyhedsspurt fra sommervarmen og med hjælp fra ministerens kalender nogle af de overskrifter, der kommer til at fylde i efteråret. Er du mest interesseret i den sidste del, så skynd dig ned i bunden af artiklen.

Først nyhederne fra sommervarmen.

Alle ser ud til at tale ekstra meget om vejret i år. Med god grund.
Et internationalt forskerhold har for første gang undersøgt, hvordan kritiske processer som afsmeltning af polarisen, ringere lagring af CO2 i havene og smeltende permafrost kan påvirke og forstærke hinanden.

Og konklusionen er nådesløs: Det kan give en domino-effekt, der risikerer at få Jordens temperaturer til at løbe løbsk. Selv hvis det lykkes at overholde målet om at holde den globale opvarmning under to grader, kan domino-effekten være sat i gang. Historien kørte på forsiden af Politiken.

Den steghede sommer har også ramt klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), der i et interview med Ritzau søndag kaldte klimaforandringerne ”en brændende platform” og understregede, at det ikke er nok at reducere udledningerne fra vores måde at leve på – det er også nødvendigt at blive bedre til at finde metoder til at binde CO2 fra luften i landbrugsjord, skove og i undergrunden.

”Startskuddet på arbejdet bliver en konference, jeg vil afholde i efteråret. Det er på mange måder nyt land, vi bevæger os ind i,” fortalte Lilleholt til Ritzau.

Ministeren har også været på ”tørkebesøg” hos en landmand på Vestfyn. Tørken rammer landmændene hårdt, og besøget fik ministeren til at komme med en appel til varmeværkerne: Find alternativer til halm.

0:000:00