Pensionspenge ender i Klimainvesteringsfonden

INVESTERING: Milliardaftale skal hjælpe Klimainvesteringsfonden med at sikre grøn omstilling i udviklingslande og fremme danske forretningsmuligheder. DI roser aftale, mens Folkekirkens Nødhjælp fremhæver flere faldgruber.
Ny aftale sikrer pensionspenge til klimainvesteringer i u-lande.
Ny aftale sikrer pensionspenge til klimainvesteringer i u-lande.Foto: www.colourbox.com
Kristian Andersen

Den globale opvarmning skal ned, og salget af dansk klimateknologi skal op. 

Derfor har PensionDanmark, PKA, Pædagogernes Pensionskasse samt Dansk Vækstkapital og den statslige Investeringsfonden for Udviklingslande, IFU, mandag lavet en aftale om at skyde 1,2 milliarder kroner ind i Klimainvesteringsfonden.

Den nye fond skal være med til at reducere udledningen af drivhusgasser, samtidig med at den fremmer dansk eksport på det voksende marked i udviklingslandene. Desuden skal den sikre investorerne et konkurrencedygtigt afkast, der årligt forventes at udgøre 12 procent af den indskudte kapital. 

"Der er med denne aftale tale om en win-win-win indsats, hvor vi bidrager til vækst og beskæftigelse i udviklingslandene, bekæmper klimaforandringerne og samtidig giver dansk erhvervsliv bedre muligheder på nye og svære markeder," siger udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen (R) i en pressemeddelelse.

Fakta

Klimainvesteringsfonden kan investere i projekter, der direkte eller indirekte medvirker til at reducere udledningen af drivhusgasser, og i alle såkaldte DAC-lande. Geografisk dækker fonden dermed stort set samtlige lande i Latinamerika og Afrika, hovedparten af landene i Asien og nogle få lande i Europa.

De 1,2 milliarder kroner består af udviklingsmidler (275 mio. kr.), IFU's midler (250 mio. kr.) samt midler fra institutionelle investorer (foreløbigt 675 mio. kr.). Da Klimainvesteringsfonden kun bidrager med en del af den samlede projektfinansiering i de enkelte projekter, forventes den samlede investering derfor at blive i størrelsesordenen 8-9 milliarder kroner. 


Kilde: Klima- og Energiministeriet

Lidegaard: Private penge er afgørende
Investeringen skal bidrage til at nå målet fra klimatopmødet i København i 2009 om mobilisering af 100 milliarder USD årligt fra 2020 til klimainvesteringer i udviklingslande. 

"Hvis vi skal nå målet, er det helt afgørende, at vi får den private sektor engageret i klimadagsordenen. Med dette initiativ går Danmark forrest i forhold til at støtte grøn omstilling i udviklingslandene, hvilket kan bidrage til at reducere den globale opvarmning og forhåbentlig være en inspiration for andre, siger klima- og energiminister Martin Lidegaard (R).

Der er et klart behov for denne type finansiering. Det vil styrke danske virksomheder med mange forskellige typer af løsninger, der gavner klimaet på en række vækstmarkeder.

Thomas Bustrup
Direktør i Dansk Industri

DI: Vi har efterlyst fonden i flere år
Det offentligt-private samarbejde bliver også hilst velkommen af Dansk Industri, der har ventet længe på finansieringen.

"Vi er meget glade for, at Klimainvesteringsfonden nu endelig kommer op at stå med hjælp fra pensionsselskaberne. Vi har efterlyst den i flere år, for der er et klart behov for denne type finansiering. Det vil styrke danske virksomheder med mange forskellige typer løsninger, der gavner klimaet på en række vækstmarkeder" siger direktør Thomas Bustrup.

Bistandskroner bliver brugt som madding
Folkekirkens Nødhjælp er også i første omgang positive over for, at pensionsselskaberne blander sig i klimakampen, men fremhæver, at fonden har flere faldgruber.

0:000:00