Radikale bakker op om nyt klimamål

KLIMA: Radikale mener ligesom Konservative, at Danmark bør sætte et mål for CO2-reduktion i 2030. Danmark skal tilbage som førende land, siger Ida Auken.

Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Kasper Kaasgaard

Radikale støtter Konservative i, at Danmark bør sætte et klimamål for 2030.

Den melding kommer fra Ida Auken (R), efter Konservative i dag har krævet en ny målsætning for CO2-reduktion i 2030.

”Det er vigtigt, at vi får sat et 2030-mål. Det har vi også foreslået, og vi vil gerne være med til at inspirere dem. Vi foreslår 55 procent CO2-reduktion i 2030,” siger Ida Auken.

I Altinget i dag har Konservative en lignende melding.

”Et 2030-mål giver en retning for omlægningen af energikilderne og giver en sikkerhed for grønne investorer. 2020 er lige om hjørnet, og vi bør derfor allerede nu begynde at se frem mod 2030,” siger Konservatives klima- og energiordfører Mette Abildgaard, der ligeledes forestiller et mål på 55 procent.

Videre fra Paris
Partiernes udmeldinger kommer i kølvandet på den store klimaaftale, der blev indgået i FN-regi i weekenden.

Efter aftalen skal man alt andet end at hvile på laurbærrene, mener Ida Auken.

”I Paris er vi kun nået et stykke ad vejen. Vi holder os ikke under to grader med det, der ligger på bordet. Alle lande skal gå videre, og derfor synes vi, Danmark skal tilbage som et førende land, der udvikler nye løsninger på det her område,” siger hun.

Torsdag er der forespørgselsdebat i Folketinget om Danmarks klimamål.

Ministeren afventer EU
Klima- og energiministeren vil ikke lave nye mål, før EU melder fordelingen af EU's 2030-mål ud næste år.

”Det vil på nuværende tidspunkt være alt for tidligt at fastsætte et 2030-mål for Danmark. Vi kender endnu ikke byrdefordelingen af EU’s 2030-klimamål, hvor vi forventer, at Danmark får en forpligtelse i den høje ende,” siger Lars Chr. Lilleholt i et skriftligt svar til Altinget.

Ida Auken mener også, man skal pejle efter målsætningerne fra EU. Modsat ministeren mener hun dog, det vil være en fordel for Danmark at være på forkant.

”Vi skal vise vores landbrug og vores transportsektor, hvad vej vinden blæser. I stedet for de kommer hængende bagefter, når EU har besluttet noget, skal vi selvfølgelig komme først, så vi har løsninger, som vi kan sælge til de andre. Præcis som vi gjorde på energiområdet,” siger Ida Auken.

Radikale vil have Danmark til at gå forrest med en omstilling af blandt andet landbrugssektoren.

”Vi skal i gang nu med at lave et klimavenligt landbrug og vise, hvordan det kan lade sig gøre at blive dygtigere til at dyrke grøn biomasse og til at samle methan,” siger Ida Auken, der er partiets miljøordfører.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Mette Abildgaard

MF og politisk ordfører (K), formand for Statsrevisorerne
cand.soc. i offentlig forvaltning og kommunikation (Roskilde Uni. 2013)

0:000:00