Debat

Radikale: Grøn strøm bliver energiens rygrad

DEBAT: Den grønne vindenergi kommer til at udgøre rygraden i vores energisystem, men udfordres i øjeblikket af tårnhøje elafgifter, lyder det fra Radikale Venstres energiordfører Andreas Steenberg.

Vores grønne
strøm er ikke bare kilden til lys, men bliver rygraden i hele vores energisystem, lyder det fra Radikale Venstre energiordfører Andreas Steenberg. 
Vores grønne strøm er ikke bare kilden til lys, men bliver rygraden i hele vores energisystem, lyder det fra Radikale Venstre energiordfører Andreas Steenberg. Foto: ft.dk
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Andreas Steenberg
Energiordfører for Radikale Venstre

I Danmark er vi benådet med meget få naturlige ressourcer. Men vi har særligt én, der er rigelig. Vinden.

Den kan være strid, men den er et dansk grønt guldæg. Med den rigelige ressource har vi først og fremmest skabt en energiteknologi, som er en milliardindustri, fordi resten af verden har taget den til sig.

Og der er potentiale for meget mere – både for klimaet og for Danmarks forretningsmuligheder.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Teknologien kan tænke for os
I vores egen strøm spiller vinden en stor rolle ved at udgøre næsten halvdelen, når vi tænder på kontakten. Når vi siger, at Danmark skal være fossilfrit, ser vi vinden som vejen til målet.

For med vindkraften i vores strøm vil vi kunne tanke vores biler og varme vores huse op med strøm. Vi vil kunne bruge energi effektivt, smart og med god samvittighed. For med mere vindkraft følger også smarte muligheder.

Vi har en kæmpe udfordring. For elafgiften er tårnhøj og spænder ben for den gode løsning.

Andreas Steenberg
Energiordfører, Radikale Venstre

En hel industri både i Danmark og globalt arbejder med at finde de it-løsninger, der gør, at vi hver især kan tanke bilen og varme huset op, når det blæser, eller slukke, når det ikke blæser – uden at vi behøver gøre noget, for teknologien tænker for os.

Elafgiften spænder ben
I større skala vil den grønne strøm også kunne bruges i store varmepumper i fjernvarmeanlæg i landområder eller lagres som gas, som også kan blive til varme og/eller bruges i transporten. På den måde er vores grønne strøm ikke bare kilden til lys, men bliver rygraden i hele vores energisystem.

Det bliver kilden til varme og til transport og vil stoppe vores afhængighed af olie og gas fra Mellemøsten og Rusland.  

Men vi har en kæmpe udfordring. For elafgiften er tårnhøj og spænder ben for den gode løsning. Både når danskerne skal finde erstatninger for oliefyret, og når ejerne af kraftvarmeanlæg skal investere, vælger de hellere træpiller og flis, som ikke er smart eller fleksibelt og ikke skaber mulighed for at udnytte vindkraften.

Derfor må det være den mest hastende politiske opgave at adressere, hvis vi vil høste det fulde udbytte af investeringen i grøn strøm, så det bliver et guldæg, som også gavner klimaet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Steenberg

Public affairs executive, Systematic, fhv. MF og politisk ordfører (R)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2011)

0:000:00