Regeringen kritiseres for “tragikomisk” finanslov

EKSPORT: Regeringen kritiseres for at føre befolkningen bag lyset, når den praler med at styrke eksporten af energiteknologi med 13 millioner kroner i 2017. Og samtidig varsler besparelser i teknologistøtten på 180 millioner kroner.

Esben Lunde Larsen (V) har flere gange siden tiltrædelsen som miljø- og fødevareminister besøgt projekter støttet af demonstrationspuljen MUDP, som med regeringens forslag til finanslov afskaffes i 2019.
Esben Lunde Larsen (V) har flere gange siden tiltrædelsen som miljø- og fødevareminister besøgt projekter støttet af demonstrationspuljen MUDP, som med regeringens forslag til finanslov afskaffes i 2019.Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Klaus Ulrik Mortensen

Gennem længere tid har der blandt branchefolk og politiske modstandere tegnet sig et billede af, at regeringen pynter sig med lånte fjer i debatten om eksport af energiteknologi.

Herhjemme holder man fast i den grønne realisme og mantraet om, at det for alt i verden ikke må blive dyrere at være dansker. Og samtidig markedsfører man sig i udlandet som bannerfører for den grønne omstilling.

I begyndelsen af denne uge blev kontrasten ifølge en række kritikere, som Altinget har talt med, dog så tydelig, at den ikke længere var til at ignorere.

Er den grøn eller sort?
Mandag løftede regeringen dele af sløret for en ny eksportstrategi, som skal forsøge at rette op på det forhold, at den danske eksport af vindmøller, renseanlæg og affaldsovne efter mange års vækst i 2015 faldt med 3,9 procent.

Timingen kunne næsten ikke være dårligere. Og jeg frygter samtidig, at regeringens dobbeltspil kan ende med at undergrave den unikke position, som Danmark gennem mange år har opbygget på energi- og klimaområdet.

Jens Joel
Energiordfører, Socialdemokratiet

“Eksportstrategien skal hjælpe til med at gøre Danmark til en grøn eksportsupermagt og vores virksomheder til de foretrukne samarbejdspartnere ude i verden,” sagde Lars Christian Lilleholt (V) og afsatte 13 millioner kroner til eksportfremmende tiltag på finansloven for 2017.

Hvad han dog ikke gjorde opmærksom på, var, at regeringen tirsdag ville præsentere en samlet finanslov, som lægger op til at beskære demonstrationspuljerne EUDP og MUDP med godt 180 millioner kroner.

Og det misforhold kritiseres af den socialdemokratiske energiordfører, Jens Joel.

“Regeringen forsøger at give indtryk af, at man kan spare en masse penge på energiområdet uden konsekvenser. Men uanset hvordan man camouflerer tallene, mangler pengene ude i virkeligheden, og det begrænser erhvervslivets chancer for at lave eksportsuccesser,” siger han.

0:000:00