Regeringen lander aftale om finansloven: Her er det grønne overblik

AFTALE: Lempet elvarmeafgift, afskaffelse af affaldsgebyr, penge til CO2-optag i jord og skov, samt en række initiativer fra Klimaudspillet. Det er nogle af punkterne i finansloven for 2019, som regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om. Få et overblik over de grønne tiltag her.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Morten Øyen

Fredag eftermiddag blev regeringen og Dansk Folkeparti enige om finansloven for 2019. 

Altinget har her samlet den grønne del af finanslovsaftalen:


Lempet elvarmeafgift til sommerhuse
Efter gældende regler betaler elopvarmede helårsboliger en nedsat afgift på ca. 25 øre pr. kWh af det elforbrug, der overstiger 4.000 kWh. Med Energiaftalen lempes såvel el- som elvarmeafgiften fremadrettet.

Aftaleparterne er enige om, at udvide ordningen til også at gælde for sommerhuse, hvilket ligestiller sommerhuse med helårsboliger.

Der afsættes ca. 90 mio. kr. i 2019, ca. 100 mio. kr. i 2020, ca. 110 mio. kr. i 2021 og ca. 110 mio. kr. i 2022 til at finansiere mindreprovenu som følge af lempelsen (efter tilbageløb og adfærd). Varigt udgør lempelsen ca. 50 mio. kr. (efter tilbageløb og adfærd).

Afskaffelse af administrationsgebyr på erhvervsaffald
Ca. 250.000 virksomheder opkræves et lovpligtigt administrationsgebyr, der dækker kommunens generelle administrationsomkostninger på erhvervsaffaldsområdet, fx udgifter til udarbejdelse af affaldsregulativer, affaldsplanlægning, anvisningsordninger mm. Desuden finansierer gebyret de statslige databaser NSTAR og Affaldsdatasystemet.

Kommunerne opkræver samlet set i størrelsesordenen 100 mio. kr. årligt via administrationsgebyret.

Heraf vurderes det, at op til omkring halvdelen går til opkrævning og kommunernes sagsbehandling af virksomheders ansøgning om fritagelse fra gebyret. Aftaleparterne er enige om at afskaffe administrationsgebyret på erhvervsaffald pr. 1. Januar 2019. Der reserveres en ramme på op til 50 mio. kr. årligt til at afskaffe administrationsgebyret. Såfremt den afsatte ramme helt eller delvist ikke udmøntes i forbindelse med afskaffelsen, er aftaleparterne enige om, at et resterende beløb udmøntes til punktafgiftslempelser mv.

Opfølgning på vækstteams
Der afsættes en reserve til opfølgning på regeringens fire nedsatte vækstteams for hhv. kreative erhverv, grøn energi- og miljøteknologi, handel og logistik samt ingrediensbranchen. Reserven gør det muligt at følge op på større udgiftskrævende forslag fra de fire vækstteams, som kan understøtte vækst og udvikling i erhvervslivet.

0:000:00