Regering vil fremrykke biogas-aftale

BIOGAS: Regeringen vil ikke længere vente på et færdigt energiforlig, men vil nu lave en delaftale på biogasområdet. Med eller uden venstrefløjen, lyder det fra V. SF ser det som en opsigelse af energiaftalen. Biogasbranchen er glad for snarlig handling.
Foto: Colourbox
Hjalte T. H. KragesteenMorten Øyen

Mens Venstre tidligere har været modstander af at lave delforlig på energiområdet, så melder det store regeringsparti sig nu klar til at lave en særskilt aftale om biogas. Og Venstre er klar til at trumfe det igennem med Dansk Folkeparti, hvis venstrefløjen gør vrøvl.

Udmeldingen kommer efter, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag fremlagde regeringens nye vækstpakke, som også har fokus på biogas.

Eksempelvis vil regeringen øge tilskuddet til biogas, der er baseret på husdyrgødning og afsætte en pulje på 25 millioner kroner til etablering af ny biogasinfrastruktur (læs hvad regeringen foreslår her).

Ny holdning til delforlig 
Udspillet skal hjælpe til at nå Grøn Vækst-målet om, at halvdelen af landbrugets husdyrgødning skal anvendes til biogas frem mod 2020. Indtil nu er der ikke kommet fart på biogas-satsningen, som skulle give landbruget nye indtjeningsmuligheder, men nu skal der ske noget.  

Fakta

De seks biogas-tiltag i regeringens vækstpakke: 

  • Biogas baseret på husdyrgødning vil få et forøget tilskud svarende til 22 kr./GJ.
  • Alle producenter af biogas vil få et tilskud på 27 kr./GJ, uanset hvordan biogassen efterfølgende anvendes.
  • Yderligere tilskud eller en afgiftsfordel, alt efter om biogassen anvendes til kraftvarmeproduktion, til proces i industrien, som brændsel i transportsektoren eller sendes ud i naturgasnettet.
  • Tilskuddet fra den eksisterende anlægspulje kan udgøre op til 30 pct. af anlægsomkostningen mod i dag 20 pct.
  • Pulje på 25 mio. kr., der kan yde tilskud til etablering af ny biogasinfrastruktur
  • Det gøres frivilligt for rene biogasbaserede kraftvarmeværker, om de vil overgå fra fast elafregning til el-pristillæg.

Kilde: "Holdbar Vækst"

Det konkrete biogasudspil i vækstpakken er dog at betegne som gammel vin på nye flasker. De seks konkrete forslag er således identiske med forslag i regeringens "Energistrategi 2050" fra februar.

Men for regeringen handler det ikke om at komme med et nyt biogasudspil, lyder det fra Venstre. Det handler om at komme i gang med at lave en delaftale på området.

"Vi vil ikke bruge de næste halvandet år på at blive enige om en samlet aftale. Det skal biogassen ikke vente på, så det bliver gennemført som et selvstændigt initiativ," siger Venstres energiordfører, Lars Christian Lilleholt, som mener, at det haster på lige netop biogasområdet, fordi der står en masse projekter klar i en række kommuner.

Det er klart, at vi gerne vil have de andre partier med, men hvis det ikke kan lade sig gøre, så laver vi det sammen med Dansk Folkeparti.

Lars Christian Lilleholt
Energiordfører (V)

Selv samme ordfører meldte dog over for Altinget lige før sommerferien, at energiområdet ikke er et felt, hvor man bare kan lave delaftaler om enkelte områder. Men nu har tingene ændret sig, mener Lilleholt, der vil have en aftale på plads så hurtigt som muligt.

"Der har ændret sig det forhold, at vi ikke kan blive ved med at vente på, at vi bliver enige om at få en aftale på biogasområdet. Der er kommet så mange signaler fra lokale projekter om at komme i gang," siger han.

V: Vi behøver ikke venstrefløjen
Det nuværende energiforlig, som kun Enhedslisten står udenfor, udløber første januar 2012. Og i foråret har der været flere forhandlingsmøder i forligskredsen for at få et nyt på plads. Det har dog ikke ført noget konkret med sig, hvilket også dele af biogasbranchen har været utilfredse med.

0:000:00