Regeringens nye klimaprogram bekymrer Klimarådets formand: ”Det kan ende med, at vi ikke når målet”

I valgperioden er der taget væsentlige skridt mod klimamålet for 2030, men der er fortsat stor tvivl om det akutte 2025-mål, viser regeringens nye klimaprogram. CO2-afgiften bør indfases tidligere end planlagt, foreslår Klimarådets formand.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Fem minutter i valgkamp præsenterede regeringen fredag formiddag sit klimaprogram, der i detaljer beskriver regeringens indsatser for at nå klimamålene.

Ifølge regeringen selv er ”vejen vist til 2030”, som klimaminister Dan Jørgensen (S) skriver i indledningen til klimaprogrammet, men spørger man vagthunden, der er sat til at vurdere regeringens klimaindsats, er dommen mindre opløftende. Og spørger man til det mere akutte mål, om at reducere udledningerne med 50-54 procent i 2025, er Klimarådets formand ligefrem bekymret.

Vi mener, at man skal indfase drivhusgasafgiften tidligere end i 2025.

Peter Møllgaard
Formand for Klimarådet og dekan på SDU

I klimaprogrammet redegør regeringen for, at der stadig mangler et stykke til målet i 2025, og at den først vil se på, hvad der skal til for at nå resten af vejen i løbet af 2023.

Det er ”frygteligt sent”, ifølge Peter Møllgaard, Klimarådets formand og til daglig dekan på SDU’s samfundsvidenskabelige fakultet.

Halvandet år er nemlig ikke lang tid til at føre klimapolitik ud i livet med politiske beslutningsprocesser og virksomheder og borgere, der skal tilpasse sig.

”Det bliver ikke nemmere af, at vi venter. Det kan ende med, at vi ikke når målet eller man skal ud i en panikløsning eller feberredning," siger han.

Og det advarer Klimarådet imod. Chancerne for at tage dyre og dårlige beslutninger for samfundet som helhed øges betydeligt, hvis de tages i panik.

”Det er klimapolitikken ikke tjent med,” siger Peter Møllgaard, der gerne havde set 2025-målet ”anskueliggjort”, som det hedder i klimalovs-jargon, inden Folketinget opløses i valgkamp.

Det sker måske i løbet af de næste uger, men ingen ved, hvor lang tid det bagefter tager med regeringsdannelse.

0:000:00