Debat

Sådan kan der spares penge – og bruges mindre energi

DEBAT: Politikerne bør skærpe indsatsen for at få energiforbruget i de danske boliger ned, mener direktør i Danfoss Niels B. Christiansen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Niels B. Christiansen,
Adm. direktør i Danfoss A/S

Det giver stof til eftertanke, at 40 procent af al den energi, vi bruger i Danmark, forbruges i bygninger - hvor størsteparten går til opvarmning. De gode nyheder er til gengæld, at vi kan gøre noget ved det! Herunder følger et par forslag til hvordan.

Ifølge Statens Byggeforskningsinstitut, SBI, er der et enormt potentiale i at spare energi. Det gælder ikke kun, når nye huse bygges, men også ved at kigge på den eksisterende boligmasse. Det kræver dog selvfølgelig, at boligerne bliver renoveret med energibesparelser for øje.
 
Når boligejeren skal prioritere, hvad der skal bruges penge på, er energirenovering i skarp konkurrence med andre ting som for eksempel drømmen om et nyt køkken. Det dokumenterer Statens Byggeforskningsinstitut i rapporten "Virkemidler til fremme af besparelser i bygninger".

Vækstpakke skal gå til energi
Derfor anbefaler SBI, at politikerne leverer et ekstra incitament til at vælge energirenoveringen og går efter at hente de letteste 30-35 procent af energiforbruget i boligmassen. Det svarer til 830 millioner liter fyringsolie.

Den netop besluttede pakke på 1,5 mia. kroner til boligforbedringer er et skridt på vejen, men skal vi se på den lidt længere bane, så skal en egentlig vækstpakke prioritere finansiering af energirenovationer. En sådan pakke vil ikke blot sætte gang i byggebranchen og skabe arbejdspladser, men også bane vejen for en markant miljøforbedring, hjælpe Danmark til at møde sine CO2-forpligtelser og styrke væksten.

Skal vi se på den lidt længere bane, så skal en egentlig vækstpakke prioritere finansiering af energirenovationer.

Niels B. Christiansen
Adm. direktør i Danfoss A/S

Forslag nummer 1:
Et effektivt tiltag ville være at øge minimumskravet til energieffektiviteten i boliger, der er bygget før 1979, hvilket gælder for tre ud af fire boliger i Danmark. Kravet kunne være, at intet boligbyggeri må forbruge mere end 100 kWh per kvadratmeter. Det vil være verdens mest ambitiøse byggepolitik.

Forslag nummer 2:
Der bør investeres i energibesparelser i offentlige bygninger. Ifølge DTU udgør offentlige bygninger 10 procent af den samlede bygningsmasse. Offentlige bygninger har et energisparepotentiale på 70 procent af det nuværende energiforbrug. Her ville det gøre en forskel at afsætte en pulje til renoveringer af offentlige bygninger, så de lever op til de højeste standarder for bygningers energimæssige ydeevne. DTU har regnet ud, at energibesparelserne årligt udgør 4 mia. kroner. Derfor bør der indføres massive energirenovationer af offentlige bygninger, der svarer til den årlige besparelse.

Foto:

Vi er så heldige i Danmark, at løsningerne er lige ved hånden. Energieffektive løsninger til byggeriet er nemlig en af dansk erhvervslivs særlige kompetencer, og et styrket hjemmemarked er en god forudsætning for vækst i eksporten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Bjørn Christiansen

Adm. direktør, Lego Koncernen, fhv. næstformand, DI's forretningsudvalg, fhv. koncernchef, adm. direktør, Danfoss
cand.polyt. (DTU 1991), MBA (INSEAD 1993)

0:000:00