Sommerens energinyheder

OVERBLIK: Aftale om at lette udskældte afgifter, mål for energieffektivisering i EU og et nyt eksporttiltag fra regeringen var blandt sommerens nyheder på energiområdet.

Klima- og Energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) har i sommerens løb blandt andet været med til at få en ny energiaftale på plads.
Klima- og Energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) har i sommerens løb blandt andet været med til at få en ny energiaftale på plads.Foto: Ulrik Jantzen
Kasper Kaasgaard

På trods af sommerferien har klima- og energiområdet ikke stået stille. Altinget har lavet et overblik med de vigtigste klima- og energihistorier fra sommeren.

Afgiftsnedsættelser uden K
PSO-afgiften bliver sænket og brændeafgiften fjernes. Det er hovedpunkterne i den energiaftale, regeringen vedtog med SF, Enhedslisten, Venstre og Dansk Folkeparti midt i juli. PSO-afgiften sænkes med 13,2 milliarder kroner frem mod 2020, og de penge skal findes et sted. Finansieringen sker blandt andet gennem en forhøjelse af bundskatten på 0,28 procentpoint. De Konservative kalder det et forligsbrud og har valgt at stå uden for aftalen.
I øjeblikket er den danske PSO-ordning dog genstand for en sag mellem Danmark og EU-kommissionen, og det kan forsinke implementeringen af afgiftslettelsen.

Ingen betaling for strøm fra solcelleanlæg
Over sommeren kom det frem, at omkring 1600 husstande har penge til gode ved Energinet.dk. Det drejer sig om merproduktion af strøm fra solcelleanlæg, som solcelleejerne har ventet på betaling for i op til syv måneder. Energinet.dk, som er ejet af Klima- og Energiministeriet, beklager over for P4 Nordjylland og fastslår samtidig, at pengene vil blive udbetalt.

Energieffektivisering fra EU-Kommissionen
Europæerne skal spare på deres energiforbrug, hvis det står til EU-kommissionen. Den fremlagde i juli et forslag om at sænke energiforbruget i EU med 30 procent i forhold til 1990. Der er ikke tale om et bindende krav, som ellers var ønsket fra flere lande – heriblandt Danmark. En reduktion på 30 procent kaldes uambitiøs fra den grønne fløj, og Europa-Parlamentet forslog da også en reduktion på 40 procent. Krisen i Ukraine nævnes som en af grundene til, Kommissionen er optaget af at lavere energiforbrug for dermed at mindske afhængigheden af russisk gas.

Landvindmøller kan snart klare sig selv
En analyse fra Energistyrelsen fra juli viser, at landvindmøller er den billigste måde at producere vedvarende energi i Danmark på. Faktisk er det så billigt, at man fra 2016 kan producere strøm fra landvindmøller til markedspris, viser opgørelsen.
Det fik ifølge Politiken Venstres energiordfører, Lars Christian Lilleholt, til at foreslå en aftrapning af støtten i løbet af de kommende år. Klima- og Energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) henviser til, at Folketinget for nyligt vedtog en besparelse på 100 millioner kroner i støtten til landvind frem mod 2020.

Regeringen indleder eksportoffensiv
Flotte eksporttal for klimasektoren får regeringen til at ansætte særlige energirådgivere i Tyskland, Storbritannien og Kina i håb om at ride videre på succesbølgen. Det skrev Jyllands-Posten tidligere på sommeren. Klima- og Energiminster Rasmus Helveg Petersen (R) fortæller til avisen, at det drejer sig om embedsmænd, der arbejder med at lave energisystemer.
Eksporten af bl.a. vindmøller, mølledele, fjernvarmerør, termostater, rockwool, pumpestationer og rådgivning steg sidste år med 10,8 procent til 67,6 milliarder kroner.

Concito skal have ny direktør
Den grønne tænketank Concito skal have ny direktør. Thomas Færgeman har stået i spidsen for tænketanken siden starten i 2008, men fortsætter nu som klimajournalist hos Politiken. Indtil en ny direktør er fundet, er chefkonsulent Susanne Krawack konstitueret direktør.

0:000:00