Støtten til biogas eksploderet på få år

BIOGAS: På omkring to år er den offentlige støtte til biogas fordoblet, viser et svar fra energiministeren, der i sit energiudspil lægger op til at bremse støttens størrelse for nye anlæg. Udfaldet kan få betydning for økologers mulighed for at skaffe næringsstoffer.

De danske landmænd leverer hvert år cirka fire millioner ton husdyrgødning til de fælles biogasanlæg.
De danske landmænd leverer hvert år cirka fire millioner ton husdyrgødning til de fælles biogasanlæg.Foto: /ritzau/Henning Bagger
Sine Riis Lund

Staten måtte sidste år gøre et dybt greb i lommen for at finansiere biogas.

I 2017 blev der givet cirka 1,35 milliarder kroner i offentlig støtte til anvendelsen af biogas, og det er omkring dobbelt så meget som bare to år før, viser et svar fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt til miljø- og fødevareudvalget.

Støttens himmelflugt har da også fået regeringen til at foreslå en opbremsning i sit energiudspil, så nye anlæg fra 2020 og frem ikke kan få den nuværende form for støtte.

"Indtil nu har man sagt, at alle, der laver biogasanlæg, kan få støtte dertil, og det har været fint og en god ordning, fordi vi virkelig havde brug for at få sat skub i udbygningen af biogasanlæg, og det har vi haft succes med, men nu begynder vi at styre det mere," fortæller Venstres energiordfører, Thomas Danielsen.

Vi mener, at biogas også i fremtiden skal være en vigtig del af den danske energiforsyning.

Jakob Ellemann-Jensen (V)
Miljø- og fødevareminister

Skal presses på prisen
For nye anlæg vil man lave udbud, hvor de mest rentable vinder.

"Det er ikke nogen hemmelighed, at det er en teknologi, der ikke har udviklet sig sådan rent prismæssigt som eksempelvis solceller og vindenergi, og derfor ønsker vi at presse lidt på for, at den bliver lidt billigere, så vi ikke betaler mere for energien, end hvad markedsprisen er," fortæller Thomas Danielsen.

Indtil nu har man sagt, at alle, der laver biogasanlæg, kan få støtte dertil, og det har været fint og en god ordning, fordi vi virkelig havde brug for at få sat skub i udbygningen af biogasanlæg, og det har vi haft succes med, men nu begynder vi at styre det mere.

Thomas Danielsen
Energiordfører, Venstre

Inden for de seneste år er der bygget en lang række anlæg, og i dag er der 28 såkaldte biogasfællesanlæg i Danmark, som omsætter gylle, madaffald og andre organiske stoffer til biogas, der kan bruges til varme og strøm rundtomkring i landet.

Bør ikke kun måles på energien
Vokseværket i støtten til biogasanlæg har tidligere fået partier som Dansk Folkeparti og Radikale til at råbe vagt i gevær, fordi biogas på nuværende tidspunkt er den klart dyreste måde at skaffe grøn energi på, beskrevet i Berlingske tidligere i år.

Men det giver ikke mening kun at måle biogasanlæggene på, hvor meget energi de leverer, mener Thomas Danielsen.

0:000:00