Støttepartier vil have bindende mål for, hvor mange der må dø af luftforurening

DØDSFALD: Danmark skal sætte bindende måltal for, hvor mange der maksimalt må dø og blive syge som følge af forurenet luft. Det mener SF og Enhedslisten. V er skeptisk, mens DF siger klart nej.

4.200 danskere dør hvert år som følge af luftforurening, viser beregninger fra Aarhus Universitet.
4.200 danskere dør hvert år som følge af luftforurening, viser beregninger fra Aarhus Universitet.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Jeppe Maagaard Holm

Regeringen bør sætte bindende måltal for, hvor mange danskere der maksimalt må dø og blive syge som følge af luftforurening årligt. 

Det mener SF og Enhedslisten. 

"Med måltal forpligter vi os selv, regeringen og fremtidige regeringer på at gøre noget. Hvis vi så ikke når tallene, må vi tage yderligere initiativer for at begrænse luftforureningen," siger SF's miljøordfører, Carl Valentin.

Han bliver bakket op af Enhedslistens miljøordfører, Mai Villadsen:

Det er ikke en god idé at sætte et tal på, hvor mange der maksimalt må dø. Det er et helt skørt målepunkt at have, og så skal vi have folk til at sidde og regne på det. Hold nu op.

René Christensen
Miljøordfører, Dansk Folkeparti

"Luftforurening er en skjult dræber, der bliver enormt overset i den politiske debat. Vi har ikke nok opmærksomhed på, hvor meget biler, brændeovne og os og damp fylder i dødsstatistikkerne og forkorter folks liv," siger Mai Villadsen og tilføjer:

"Derfor er måltal en rigtig god idé. Det må dog ikke blive pynt og staffage. Det er virkelig vigtigt, at det bliver fulgt op af konkret handling."

Rådet for Grøn Omstilling lovpriser forslag
Hvert år dør cirka 4.200 danskere som følge af luftforurening. Det viser beregninger fra Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet.

Cirka 3.000 af disse dødsfald skyldes grænseoverskridende luftforurening fra blandt andet international skibsfart og udenlandske kraftværker. Resten kommer fra dansk luftforurening fra blandt andet brændeovne og bilos.

Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver i luftforurening i Rådet for Grøn Omstilling, ser god mening i at sætte konkrete tal på, hvor mange danskere der maksimalt må blive syge og dø som følge af luftforurening.

0:000:00