Støttepartier vil have plan for udfasning af biomasse

BÆREDYGTIGT: Inden klimaminister Dan Jørgensen og finansminister Nicolai Wammen onsdag præsenterer regeringens klimaudspil med forslag, der skal sikre reel bæredygtig biomasse, presser støttepartierne på for at gå skridtet videre. Det er tid til en afgift og plan for udfasning, lyder det.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Allerede inden regeringen har præsenteret sit samlede klimaudspil, lægger støttepartierne pres på for at få en egentlig plan for udfasning af afbrænding af biomasse i de danske kraftvarmeværker.

Fakta
Danmarks brug af biomasse til energi eksploderer

Halm, brænde, træpiller og andet biologisk materiale bliver i stigende grad omsat til energi på danske kraftværker i virksomheder og i husstande. I 2018 producerede Danmark 182 petajoule (PJ) energi fra såkaldt biomasse, hvilket er 33 pct. mere end for fem år siden og mere end tre gange så meget som i 1995.

Stadigt mere af den danske energi fra biomasse laves især af skovflis og træpiller, som importeres fra udlandet. I 2018 måtte Danmark importere 37 pct. af den biomasse, som blev brugt i årets produktion af energi, hvilket er den højeste andel nogensinde.

Helt op til begyndelsen af nullerne kunne Danmark stort set producere energi fra biomasse uden brug af importerede materialer, hvorefter importens andel af den samlede biomasse anvendt til energiproduktion i Danmark er steget år for år.

Kilde: Danmarks Statistik

Godt nok er det positivt, at regeringen nu vil rydde op i tvivlsomme certificeringer af biomasse, men det er langtfra tilstrækkeligt, lyder det enstemmigt fra SF, Radikale og Enhedslisten.

”Vi har et kæmpestort forbrug af især importeret biomasse. Derfor er det vigtigt, at vi får sat stop for, at nye varmeværker bruger biomasse som primær varmekilde,” siger SF’s klimaordfører, Signe Munk.

Diskussionen om biomasse er blevet højaktuel, efter at Energistyrelsen i en rapport for Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet stiller skarpt på brugen af biomasse som bæredygtig energikilde.

Vi bliver nødt til at se realiteterne i øjnene. Energistyrelsens rapport peger på, at vi har godskrevet biomasse som vedvarende energi, selvom det sandsynligvis reelt ikke er grønt.

Mai Villadsen
Klimaordfører, Enhedslisten

For selvom Danmark i årevis har brændt biomasse af i klimaets navn, sår rapporten nu tvivl om, hvorvidt særligt importeret biomasse nødvendigvis er så bæredygtigt endda.

Og klimaministeren vil nu med rapporten i hånden stramme kravene til bæredygtig biomasse.

”I dag er det en frivillig brancheordning, der skal sikre, at den biomasse, der anvendes, er bæredygtig. Men det er ikke nok. Der er behov for at indføre lovkrav til biomassens bæredygtighed. Det vil jeg nu drøfte med Folketingets partier som en del af forhandlingerne om klimahandlingsplanen,” siger Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.

Vil diskutere udfasning
Men regeringens støttepartier vil altså gå skridtet videre og efterspørger en plan for en decideret udfasning af biomasse. Partierne peger blandt andet på, at der er uhensigtsmæssige økonomiske fordele ved brug af biomasse frem for andre mere bæredygtige energikilder, fordi biomasse ikke er afgiftsbelagt.

Det er uholdbart, mener SF’s Signe Munk.

0:000:00