Debat

Stop fejlagtig debat om vindmøllestøj

DEBAT: Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller rejser rundt med myter og misinformation i spørgsmålet om vindmøllestøj, mener Vindmølleforeningen og Vindmølleindustrien.
Anders Jerking
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

At sådanne faktuelle fejl og misinformationer fra Landsforeningen anvendes til at skræmme såvel nuværende som kommende naboer til vindmøller er uacceptabelt, og påstandene burde for længst have været klart tilbagevist af de ansvarlige myndigheder og politikere.

Jan Hylleberg og Asbjørn Bjerre
Vindmølleindustrien og Vindmølleforeningen
Fakta
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected] eller skriv i kommentarfeltet nedenunder.

Af Asbjørn Bjerre 
Direktør, Danmarks Vindmølleforening
Jan Hylleberg
Adm. direktør, Vindmølleindustrien

Til de ansvarlige fagpersoner, folketingspolitikere og ministre, 

I Danmarks Vindmølleforening og Vindmølleindustrien har vi fulgt de seneste måneders debat om vindmøllestøj og dennes eventuelle sammenhæng til helbred med større og større undren og bekymring, idet fakta, faglighed og saglighed ser ud til at være undtagelsen og ikke grundlaget for debatten.

Seneste eksempel herpå er brevet fra Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller af 9. september 2013, som blev debatteret i et åbent samråd i Folketingets Sundhedsudvalg den 7. november 2013.

Siden juni, hvor ministrene fra Sundheds-, Miljø- og Klima-, Energi og Bygningsministerierne annoncerede, at de af faglige grunde ville igangsætte en undersøgelse af den potentielle sammenhæng mellem vindmøllestøj og hjerte-kar-lidelser, har Landsforeningen rejst landet tyndt med myter og misinformation om dels baggrunden for at iværksætte ovenstående undersøgelse og den viden, der i dag eksisterer på området.

For blot at nævne et par eksempler, så er der ingen videnskabelig dokumentation for at "naboskabet til store vindmøller kan medføre sygdom". Det stod også klart efter samrådet med sundhedsministeren forleden, idet der ikke er dokumenterede erfaringer eller viden, der understøtter dette synspunkt.

Indtil dato har det været alle de relevante myndigheders opfattelse, at der ikke er grundlag for at antage en sammenhæng mellem vindmøller og direkte helbredseffekter på mennesker.

Uanset at en sådan evt. sammenhæng er lille, har Vindmølleindustrien og Danmarks Vindmølleforening taget beslutningen om undersøgelsen til efterretning.

Faktuelle fejl
Et andet eksempel på direkte misinformation og manipulation med faktuel viden om vindmøller er Landsforeningens postulat om, at "udbredelsen og karakteren af støjen fra de store møller er anderledes og mere generende end støjen fra de mindre, ældre møller". Dette synspunkt er der ikke belæg for, viser en ny rapport fra Grontmij, der inddrager vindmøllestøj fra bl.a. nye og storevindmøller. Undersøgelsen konkluderer, at der ikke eksisterer den af Landsforeningen postulerede sammenhæng - nærmest tværtimod!

Resultaterne viser, at forholdet mellem den totale lyd og lavfrekvent støj er det samme for små og store vindmøller, og at større vindmøller derfor ikke giver relativt mere lavfrekvent støj. Analysen er mere omfattende end tidligere analyser og baserer sig på data fra 213 vindmøller, og der er udeladt målinger fra prototyper.

At sådanne faktuelle fejl og misinformationer fra Landsforeningen anvendes til at skræmme såvel nuværende som kommende naboer til vindmøller er uacceptabelt, og påstandene burde for længst have været klart tilbagevist af de ansvarlige myndigheder og politikere.

På baggrund af den af Landsforeningen gennemførte skræmmekampagne har sundhedsministeren, miljøministeren og klima-, energi- og bygningsministeren nu besluttet at udvide den oprindelige besluttede videnskabelige undersøgelse til at dække yderligere fem sygdomsområder (diabetes, depression, blodtryk, fødselsvægt og søvn).

Udmelding skaber usikkerhed
I det omfang, at den udvidede undersøgelse fagligt kan begrundes og i øvrigt gennemføres på et tilsvarende videnskabeligt grundlag, som den oprindeligt besluttede undersøgelse, bakker Vindmølleindustrien og Danmarks Vindmølleforening den udvidede undersøgelse op. I modsat fald er vi havnet i en situation, hvor det åbenbart er "gadens parlament" og bevidste misinformationer, der driver debatten om vindmølleplanlægningen i Danmark. Det kan ingen være tilfreds med og slet ikke de naboer til vindmøller, som Landsforeningen giver udtryk for at repræsentere.

Det er i dag et faktum, at ministrenes udmelding om undersøgelsen i juni og fraværet af information herom til kommuner, naboer eller øvrige parter har givet anledning til stor usikkerhed hos borgere og de ansvarlige politikere i kommunerne. Det er også et faktum, at denne usikkerhed har medført, at flere kommuner har sat deres planlægning i stå med henvisning til den nye undersøgelse.

På trods af gentagne opfordringer til de ansvarlige ministre om at informere kommunerne om baggrunden for beslutningen om at støtte en undersøgelse, er dette fortsat ikke sket. Det er stærkt beklageligt!

Sæt i gang!
Vi må derfor endnu engang opfordre de ansvarlige medlemmer af Folketinget, ministre og myndigheder til hurtigst muligt at beslutte, hvilken faglig begrundet undersøgelse der er behov for. Samtidig skal myndighederne klart og præcist meddele såvel borgere som kommuner herom, herunder hvordan særligt kommunerne skal forholde sig, indtil resultaterne af undersøgelsen foreligger.

Vi må samtidig opfordre de ansvarlige ministre og myndigheder til at sikre, at undersøgelsen sættes i gang snarest muligt, samt at der fastsættes en klar og ufravigelig deadline for undersøgelsens færdiggørelse. En deadline, der på grund af debattens omfang bør være så kort, som det fagligt kan begrundes.

Vi må endeligt appellere til, at alle parter - herunder Landsforeningen - respekterer de faglige beslutninger, der træffes, således at der igen kommer fakta, faglighed og saglighed ind i debatten om vindmøller.

Andet kan ingen være bekendt!


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Asbjørn Bjerre

Selvstændig konsulent, fhv. direktør, Danmarks Vindmølleforening
lærer (Skive seminarium 1964)

0:000:00