Tidligst i 2016 lever Danmark op til krav om ren luft

LUFT: Selvom man flytter central målestation i København, så kommer Danmark ikke til at leve op til EU’s grænseværdier for luftforurening i 2015. Det Økologiske Råd er fortørnet og vil klage til EU.

2015 bliver alligevel ikke året, hvor Danmark overholder EU's grænseværdi for ren luft.<br>
2015 bliver alligevel ikke året, hvor Danmark overholder EU's grænseværdi for ren luft.
Foto: DI - presse
Hjalte T. H. Kragesteen

2015 bliver alligevel ikke året, hvor Danmark lever op til EU’s grænseværdier for luftforurening.

Sådan lyder vurderingen fra Miljøstyrelsen i sin nye luftkvalitetsplan.

”Som det fremgår af denne plan, er der på nuværende tidspunkt en række usikkerhedsfaktorer, som peger på, at overholdelse af grænseværdien for NO2 ikke sker i 2015, men kort tid efter,” lyder det i planen, hvor der desuden ikke er noget bud på, hvad der skal lægges i ”kort tid efter”.

Derfor er det mest sikre ifølge Miljøstyrelsen, at man tidligst når målet i 2016. Og det står i skærende kontrast til meldingen før sommer, da miljøminister Kirsten Brosbøl (S) præsenterede sin ren-luft-pakke, som netop skulle være nok til, at Danmark overholder EU-kravet i 2015. Miljøstyrelsen skriver, at vurderingen primært har ændret sig, fordi man ikke har fået den effekt af EU’s euronormer til dieselbiler, som man havde forventet. Derudover vil det tage længere tid at udrulle ren-luft-pakken end først antaget.

Kravene skulle have været opfyldt i 2010, så politikerne har nølet alt for længe. Det er tid til at trække en streg i sandet.

Christian Ege
Sekretariatsleder, Det Økologiske Råd

Overtræder reglerne
Oprindeligt skulle Danmark dog allerede have levet op til det mål i 2010 og har måttet ansøge EU-Kommissionen om at få det udsat til 2015. Det har Kommissionen afslået, og derfor overtræder Danmark reglerne, som det er i dag, hvor regeringen alligevel har arbejdet videre med 2015 som fikspunkt.

Af luftkvalitetsplanen fremgår det også, at Miljøministeriet har tænkt sig at flytte målestationen knap tre meter længere væk fra trafikken end i dag. Det har skabt røre hos Det Økologiske Råd og teknik- og miljøborgmester i København Morten Kabell (EL), der har anklaget ministeren for at snyde på vægten.

Selvom miljøministeren har understreget, at det ikke er formålet, så er faktum, at flytningen i sig selv bringer Danmark et meget stort skridt på vejen til EU-målet, set i forhold til at lade målestationen stå tæt ved trafikken.

Et stykke fra målstregen
I 2013 målte man med den nuværende placering således 55 µg/m3 NO2 ved H.C. Andersens Boulevard, hvilket er langt fra EU’s grænseværdi på 40 µg/m3. Ved at rykke på målestationen vil man med et fingerknips se et fald på omkring 9 µg/m3, og sammen med ren-luft-pakken og forventede reduktion i forurening udefra er Miljøstyrelsens nuværende skøn, at man lander på 43,5 µg/m3 i 2015. I 2015 vil man altså fortsat være et stykke fra målstregen.

Det betyder samtidig, at hvis man ikke flytter målestationen, ville Danmark være langt fra at nå målet i 2015. Over 10 µg/m3. Til sammenligning giver SCR-filtre på busserne - som var det mest markante tiltag i ren-luft-pakken fra sidste sommer - blot 1,8 µg/m3. Det er fem gange mindre end den "reduktion", man får ved at flytte målestationen.

0:000:00