Anmeldelse af 

Tommy Ahlers giver 6 A'er til ny klimabog: "Demonstrerer på fornem vis, at vi kan bremse klimaforandringer"

ANMELDELSE: Første skridt i kampen for klimaet er at oplyse og formidle. Bogen 'Hvis vi vil' gør begge dele. Både flot og formfuldendt, skriver Tommy Ahlers.

<div>Den indiske tøjdesigner Madhurima Singh bruger&nbsp;materialer med lavt klima- og ressourceaftryk (fra bogen).</div>
Den indiske tøjdesigner Madhurima Singh bruger materialer med lavt klima- og ressourceaftryk (fra bogen).
Foto: Kasper Løftgaard

Tommy AhlersAf Tommy Ahlers (V)
Klimaordfører og tidl. uddannelses- og forskningsminister  

Det første, der springer i øjnene ved 'Hvis vi vil' er omslaget.

Bogen har en lidt rug overflade, og det ville ikke undre, hvis den ligefrem var trykt på genbrugspap og -papir. (Faktisk er bogen både FSC- og Svanemærket!). En meget passende fremtoning, da bogen handler om klimakrisen, og hvordan vi kan håndtere klimaforandringerne ved at producere og leve mere bæredygtigt. Vel at mærke, hvis vi vil.

Da 'Hvis vi vil' omhandler et emne, som traditionelt har optaget venstreorienterede, kunne man måske frygte, at her venter en omgang pladdersocialisme i grøn indpakning. Men det er ingenlunde tilfældet.

Tommy Ahlers (V)
Klimaordfører og tidligere forsknings- og uddannelsesminister

Bogen bærer den noget uimponerede undertitel 'Den absolut realistiske guide til at bremse klimakrisen, før det er for sent'. Ingen grund til pessimisme her, forstår man. Hvilket i sig selv er opløftende situationen taget i betragtning.

For nogle er det en måske lige lovligt prætentiøs selvfremstilling, men 'Hvis vi vil' lever op til titlen. Bogen er nemlig en 'realistisk guide'. Den inspirerer.

Og så demonstrerer den på fornem vis, at "vi" (menneskeheden) faktisk har kapaciteten og teknologierne til at bremse klimaforandringerne, blandt andet ved at omlægge vores tøj- og fødevareproduktion, udnytte de energi- og klimateknologier, der allerede eksisterer, og ændre vores vaner.

En positiv tilgang
Den grønne omstilling er naturligvis ikke gjort i et snuptag, og som forfatterne rigtignok skriver i introduktionen: "Problemerne er strukturelle, og det er løsningerne derfor også" (s. 13). Som vi, der beskæftiger os med klimaforandringer og -politik, ved, skal der handling til. Ikke mindst politisk handling.

Men mens mange politikere ofte fokuserer på problemerne, tager forfatterne overvejende den positive tilgang, og vier således en hel del plads til løsningerne. Forfatterne kobler simpelthen hver enkel klimamæssig udfordring, vi står overfor – om det så gælder befolkningstilvækst eller (manglende) affaldshåndtering – med enten positive prognoser eller konkrete løsningsforslag.

Hvad angår befolkningstilvæksten på globalt plan, fremhæver forfatterne uddannelse som et effektfuld middel til at begrænse fødselsraterne. Og den CO2, vi lukker ud i atmosfæren – "affald", som vi ikke håndterer – kan med den nyeste teknologi renses ud af atmosfæren.

Med gennemgangen af de mange forhåndenværende teknologier og løsninger indgyder forfatterne simpelthen håb, og det er der brug for. Ja, for at det ikke skal være løgn er bogens epilog betitlet "Håb?".

Og hvem er forfatterne så? Det er de tre journalister Thomas Hebsgaard, Mads Nyvold og Rasmus Thirup Beck, alle ansat ved eller affilieret med netmediet Zetland. Desuden er bogen spækket med gode fotos, som fotograf Kasper Løftgaard har taget.

Pladdersocialisme i grøn indpakning? Ingenlunde
Da 'Hvis vi vil' omhandler et emne, som traditionelt har optaget venstreorienterede, kunne man måske frygte, at her venter en omgang pladdersocialisme i grøn indpakning. Men det er ingenlunde tilfældet.

Bogen er nemlig lige så nøgtern, som den er velargumenteret. Lige så nuanceret som neutralt formidlet. Tag bare det forhold, at forfatterne går fordomsfrit til det betændte spørgsmål om atomenergi, fordi forskningen netop fremhæver atomkraft og -teknologi som en af flere veje frem (se s. 164-67).

Og skulle en arg højreorienteret stadig være i tvivl om, hvorvidt forfatterne er upartiske, kan vedkommende slå op på side 246. Her kan man læse, at "[m]arkedskræfterne har (…) en uovertruffen evne til at få mennesker til at gå i en bestemt retning," og derfor er der blandt eksperter "bred enighed om, at vi er nødt til at få markedskræfterne til at arbejde for den grønne omstilling."

Det kræver dog en såkaldt CO2-afgift, før markedet makker ret. Hvilket forfatterne da også påpeger. Men det er en anden historie. Pointen er, at forfatterne fokuserer på substansen, bevarer balancen og undlader at politisere.  

En smule letbenet
Hvis jeg partout skulle finde hår i suppen, kunne man måske kritisere bogen for at være en smule letbenet hist og her. Som klimaordfører kender jeg til samtlige problemstillinger og de fleste løsninger. Der er altså ikke meget nyt under solen.

Desuden kunne man kritisere forfatterne for at have valgt det lidt tendentiøse fortælletekniske greb at veksle mellem personlige beretninger, for eksempel studerendes klimaangst eller kødelskende amerikaners første møde med veggie burgers og hårde fakta (som for eksempel oliearbejderen Shawn Hogg fra Texas, der får sin første plantebaserede burger på billedet herunder).


(Foto: Kasper Løftgaard)

Omvendt er det lige præcis dét greb, der gør bogen til en rigtig page-turner. Og det er ikke uvæsentligt. For som det vist er blevet sagt med reference til den grønne omstillings noget tekniske karakter: "If it isn’t boring, it isn’t green". Kedelig kan man dog ikke beskylde bogen for at være. Min kritik hører således til i petitesseafdelingen, og for et publikum uden forhåndskendskab til klimaproblematikken vil bogen nok være en øjenåbner.

Den første af sin slags
I tilgift er bogen, så vidt jeg ved, den første af sin slags på dansk, der i et letlæst sprog forklarer alt fra den menneskelige påvirkning af klimaet over de udfordringer, vores nuværende systemer udgør, til de løsninger, der skal til, for at komme i mål med den grønne omstilling.

Sådan en bog har manglet, og derfor er den kærkommen. For det første og vigtigste skridt i klimakampen er at formidle og oplyse, ikke mindst på dansk. Og det gør forfatterne til UG med kryds og slange. Summa summarum: Vi kan, hvis vi vil. Det demonstrerer forfatterne. Så hermed mine varmeste anbefalinger.

Thomas Hebsgaard, Mads Nyvold, Rasmus Thirup Beck og Kasper Løftgaard (foto): ‘Hvis vi vil. Den absolut realistiske guide til at bremse klimakrisen, før det er for sent’. Gads Forlag, 2020.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tommy Ahlers

Bestyrelsesmedlem, Concito, iværksætter, fhv. MF og uddannelses- og forskningsminister (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 2001)

0:000:00