Topøkonom: EU har mistet den grønne førertrøje

OMSTILLING: Europa bør skifte fokus til at optimere sine energiværktøjer frem for at slås om klimamål, vurderer cheføkonom fra Det Internationale Energiagentur. Ifølge Connie Hedegaard er EU stadig i den grønne front, men det kan vende ”ekstremt hurtigt".

EU skal oppe sig inden for både opskalering og investeringspolitik, hvis Unionen vil genvinde pladsen som global leder af grøn omstilling, mener Laszlo Varro, cheføkonom i Det Internationale Energiagentur.
EU skal oppe sig inden for både opskalering og investeringspolitik, hvis Unionen vil genvinde pladsen som global leder af grøn omstilling, mener Laszlo Varro, cheføkonom i Det Internationale Energiagentur.Foto: IEA/Michael Dean
Michael Hjøllund

BRUXELLES: De seneste år er EU blevet overhalet inden om af USA og Kina i kampen om at øge udbygningen af sol- og vindenergi.

Det vurderer cheføkonom i Det Internationale Energiagentur Laszlo Varro.

”I forhold til udbygningen af vind og sol – der er de to vigtigste lavemmissions-teknologier – har Europa en respektabel bronzemedalje efter Kina og USA. Men man er meget meget langt fra det olympiske mesterskab.” lød analysen, som økonomen fremlagde under en debat i Bruxelles, der blev afholdt ved tænketankens Bruegels årsmøde tirsdag.

EU-landene er heller ikke længere i den absolutte verdenstop, når det gælder den overordnede politikudvikling til at fremme grønne investeringer, mener cheføkonomen.

Europa bør skifte fokus til at optimere sine værktøjer frem for at diskutere et enkelt magisk tal.

Laszlo Varro
Cheføkonom ved Det Internationale Energiagentur

”Hvis jeg skulle lave en topliste over de mest intelligente og bedst designede politikker til at fremme grønne investeringer, ville Mexico, Brasilien og Sydafrika ligge først for. Jeg er ikke sikker på, at et eneste europæisk land ville være i top 5,” sagde Laszlo Varro.

Det Internationale Energiagentur (IEA) er en mellemstatslig organisation, der primært finansieres af en række vestlige lande på begge sider af Atlanten.

Drop følelsesladet diskussion om procenter
Cheføkonom Laszlo Varro mener, at beslutningstagerne i EU i langt højere grad skal skifte sit fokus fra målsætninger til konkret implementering.

”I Europa er der en meget følelsesladet debat om, hvorvidt målet for CO2-reduktion i 2030 skal være 40, 37 eller 43 procent. Men der er meget lidt debat om, hvordan man kan implementere målet på den smarteste måde,” sagde Laszlo Varro med henvisning til det EU-mål, som Unionen har forpligtet sig til ved klimatopmødet i Paris.

Ifølge IEA's analyser er der meget at hente ved at implementere sine klimamål på den rette måde. Forskellen i kroner og øre mellem en "smart" integreret energipolitik og en "segmenteret ineffektiv" politik kan hurtigt blive større, end for eksempel forskellen i omkostninger ved at hæve klimamålet for 2030 fra 40 til 45 procents CO2-reduktion. 

0:000:00