Tre nye energilove på vej

LOVFORSLAG: Stop for olieboringer på land, udmøntning af energiaftalen og nye opgaver til Energinet. Det er blandt de lovforslag, som energiministeren netop har fremsat i Folketinget. Få et overblik her.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) har fremsat tre nye love for Folketinget, der alle skal 1. behandles i Folketinget på torsdag i næste uge.

Altinget giver her et overblik over, hvad de tre forslag, der er på vej igennem lovmøllen, handler om:

Kort fortalt går lovforslaget ud på at sikre det stop for nye olie- og gasboringer på land og i indre farvande, som regeringen bebudede for godt et år siden – i februar 2018.

”Regeringen sætter en historisk milepæl i dansk energi- og klimapolitik og siger stop for olie, gas og skifergas på land i Danmark. Det skal være slut med lokale bekymringer for boringer,” lød det dengang fra energiminister Lars Chr. Lilleholt.

Regeringens melding for et år siden kom oven på lokal modstand på Lolland-Falster mod en omdiskuteret ansøgning om boringer fra et hollandsk firma. Lokalpolitikerne havde ikke følt sig tilstrækkeligt orienteret, og olieboringerne kunne, ifølge Energistyrelsen, ende med at føre til brug af fracking.

Af høringssvarene fra Danmarks Naturfredningsforening og Olie Gas Danmark er der opbakning til forslagets formål.

Danmarks Naturfredningsforening skriver dertil, at et stop for indvindingen af olie og gas i Nordsøen kunne være et vigtigt næste skridt. Olie Gas Danmark har mere tekniske indvendinger.

Følg lovforslaget L179 her

Formålet med lovforslaget er så at sige at gøre loven bag Energinet up to date. Energinet blev stiftet i 2005 som en selvstændig offentlig virksomhed til varetagelse af drift og udvikling af den overordnede infrastruktur på el- og gasområdet og til sikring af forsyningssikkerheden.

0:000:00