Venstre vil være hård energi-opposition

NY OPPOSITION: Venstres genudpegede energiordfører Lars Christian Lilleholt advarer nu skarpt mod regeringens planer på klima- og energiområdet. Han og Venstre vil ikke være med til øgede afgifter og advarer mod konkurrence- og jobtab.
Venstre lægger op til en hård kurs over for regeringen forud for efterårets energiforhandlinger.
Venstre lægger op til en hård kurs over for regeringen forud for efterårets energiforhandlinger.
Niels Th. Dahl
Energiforhandlingerne dette efterår bliver ikke nemme.

Det advarer Venstres energiordfører Lars Christian Lilleholt om, efter at han onsdag i denne uge blev genudpeget til ordførerposten, og efter at den nye regering har fremlagt sine planer på klima- og energiområdet.

Lars Christian Lilleholt advarer således mod regeringens planer om ekstra danske reduktionsforpligtelser allerede i 2020 og om, at det vil påføre både de danske husholdninger og de danske virksomheder ekstra omkostninger med tab af jobs og konkurrenceevne til følge:

"Udgangspunktet er, at man åbenbart er mere optaget af at give yderligere omkostninger til familierne og til erhvervslivet. Det vil i dén grad koste danske arbejdspladser. Vi ønsker et grønt Danmark, men med sund fornuft, hvor det ikke bare handler om at gøre livet mere besværligt. Hvis det er det grundlag, regeringen vil forhandle på, så ser det sort ud med et forlig," siger han.

Den nye S-R-SF-regering har med klimaminister Martin Lidegaard (R) i spidsen foreslået, at Danmark skal øge sin CO2-reduktionsforpligtelse i 2020 til 40 pct. i forhold til udslippet i 1990. Samme år skal ikke mindre end halvdelen af elforbruget i Danmark leveres af vindenergi. Finansieringen af de nye tiltag skal ske ved "PSO og lignende ordninger", skriver regeringen i regeringsgrundlaget.

Udgangspunktet er, at man åbenbart er mere optaget af at give yderligere omkostninger til familierne og til erhvervslivet. Det vil i dén grad koste danske arbejdspladser.

Lars Christian Lilleholt (V)
Energiordfører

V: Ingen nye afgifter
Selv om den gamle VK-regering er enig med den nye regering om, at Danmark i 2050 skal være uafhængigt af fossile brændsler, vil Lars Christian Lilleholt ikke være med til yderligere afgiftsstigninger end dem, som VK lagde op til i sin "Energistrategi 2050":

"Vi ønsker da også en bred politisk aftale - men hvis de bare vil vende tilbage til det, vi oplevede i 90'erne, hvor hele energi- og miljøområdet handlede om at få flere penge i statskassen, så bliver det altså uden Venstre. Den energiaftale, der skal laves, skal laves inden for rammerne af det udspil, VK kom med i foråret," siger han.

Store forpligtelser allerede
Lars Christian Lilleholt påpeger yderligere, at Danmark allerede har påtaget sig store reduktionsforpligtelser inden for EU:

"I forvejen står Danmark med en massiv reduktionsforpligtelse. Det vil blive meget vanskeligt at komme voldsomme mængder oven i den, når man tænker på den konkurrencesituation, vi står i. Ikke mindst i forhold til transportsektoren, som også vil blive massivt ramt. Det er ikke den medicin, der er brug for," siger Lars Christian Lilleholt.

Klimaminister Martin Lidegaard understregede efter sin tiltrædelse, at han ønsker både et bredt og et hurtigt energiforlig - allerede inden nytår.

0:000:00