Debat

Vigtigt med ambitiøst EU-mål for vedvarende energi

DEBAT: Når EU's regeringschefer mødes i denne uge, er der lagt op til, at vedvarende energi skal udgøre mindst 30 procent af det samlede energiforbrug frem mod 2030. Alt andet ville være uambitiøst, det skriver Jan Hylleberg, administrerende direktør for Vindmølleindustrien.

Ved at satse på vedvarende energi, kan der både skabes job og sikre en bedre forsyningssikkerhed i EU.
Ved at satse på vedvarende energi, kan der både skabes job og sikre en bedre forsyningssikkerhed i EU.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jan Hylleberg
Administrerende direktør for Vindmølleindustrien

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til: [email protected]

Det skorter for tiden ikke på udfordringer i EU og i vores nærområder. Derfor er det også en tætpakket dagsorden, der venter EU's stats- og regeringschefer, når de i denne uge mødes til topmøde i Bruxelles. Blandt andre vigtige emner byder dagsordenen på en diskussion af EU’s klima- og energipolitik frem mod 2030. 

I dag kender den samlede europæiske energibranche kun de politiske mål for mængden af vedvarende energi, drivhusgasreduktion og energieffektivitet frem mod 2020. Disse er drivende for de mange grønne og vedvarende investeringer, der finder sted i disse år for at levere på ambitionen om at omstille vores energisystem. Investeringssikkerhed er afgørende i den forbindelse, og der er nu et stort behov for at vide, hvad der venter på den anden side af 2020. 

De nye måltal skal fungere som pejlemærker for de mange milliardinvesteringer, der i de kommende år skal foretages i Europas aldrende energiinfrastruktur, og de vil være med til at definere både tempo og retning for den nødvendige omstilling. Afgørende er det derfor, at der på mødet 23.-24. oktober fokuseres på nye måltal frem mod 2030, og at tallet for vedvarende energi lander på mindst 30 procent. Alt andet vil være uambitiøst.

Et nej til et mål på mindst 30 procent. er da også et nej til vækst, job og forsyningssikkerhed.

Jan Hylleberg
Administrerende direktør for Vindmølleindustrien

Bred alliance vil mere vedvarende energi
Forrige mandag landede et brev underskrevet af 14 store europæiske energiselskaber og vindvirksomheder på bordene hos de 28 europæiske stats- og regeringsledere. I brevet, som flere danske virksomheder (3) også har underskrevet, opfordres stats- og regeringslederne til at vedtage et bindende mål for mængden af vedvarende energi på mindst 30 procent i 2030 og et mål om reduktion af drivhusgasser på 40 procent.

I runde tal vil et måltal på 30 procent vedvarende energi kunne skabe cirka 570.000 flere job end et mål på blot 27 procent., som nogen lande og aktører blandt andet argumenterer for. Samtidig vil målet på 30 lede til, at EU kan nedbringe sin import af gas med 26 procent., hvilket er næsten tre gange så meget, som hvis målet bliver sat på et utilfredsstillende niveau på 27 procent vedvarende energi i 2030.

Danmark er fortaler
I Danmark må vi forvente, at brevet bliver vel modtaget, da regeringen selv har meldt ud, at måltallet for vedvarende energi skal være bindende på 30 procent. og at reduktion af drivhusgasser skal være på 40 procent.

Et nej til et mål på mindst 30 procent. er da også et nej til vækst, job og forsyningssikkerhed. Derfor skal Danmark lægge pres på de øvrige EU-lande og sammen med blandt andet Tyskland kræve et måltal på 30 procent. 

Vindmøller (på land) er i de fleste markeder den billigste form for vedvarende energy, og i flere markeder, herunder i Danmark, er vind den billigste form for ny energiteknologi - også billigere end gas og kul. Mindst 30 procent vedvarende energi vil bane vejen for større og mere langsigtede investeringer, der kan bringen prisen på vindenergi endnu længere ned, og som vil have en positivt afsmittende effekt bl.a. i den verdensførende danske vindindustri. Samt på indsatsen mod klimaforandringer, ikke at forglemme.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00