Virksomheder vil have ambitiøs klimaaftale

COP15: General Electric og en række andre internationale virksomheder kræver en ambitiøs klimaaftale til december. Connie Hedegaard (K) og DONG bakker op.

Danske såvel som internationale virksomheder lægger op til at få en ambitiøs aftale i hus, når COP15 løber af stablen til december. En klimaaftale kan skabe rammer, der garanterer erhverslivet sikkerhed ved investeringer i grønne initiativer, og dette vil føre til vækst. 

Det er holdningen hos en række ledere af internationale industrivirksomheder, der på en pressekonference onsdag arrangeret af Copenhagen Climate Council understregede deres ønske om en rammeaftale til december.

"Tiden er inde til at rykke. Faktum er, at grøn teknologi er en måde at skabe arbejdspladser og vækst på. Der er en sammenhæng mellem innovation, offentlig politik og økonomisk vækst," sagde Jeff Immelt, der er direktør for det store amerikanske energiselskab General Electric.

Jeff Immelt mener, at store virksomheder kan være med til at sætte standarden for en grøn udvikling. Men for at verdens virksomheder kan føle en vis grad af sikkerhed ved investeringer i grøn teknologi, er der behov for politiske beslutninger som den, der skal træffes ved topmødet om lidt over en måned.

Klima- og energiminister Connie Hedegaard (K) tror også på, at erhvervslivets fremtidige succes findes i grønne initiativer og investeringer. Derfor mener hun, at det internationale erhvervsliv ligesom verdens politikere og regeringer har et stort valg at træffe, når de op til klimatopmødet overvejer fremtidsperspektiverne:

"De, der tøver, forsinker og venter, vil tabe, mens de, der ser potentialet i denne agenda, vil vinde," siger ministeren og kommer med en klar opfordring:

"Verdens virksomheder bør sende et kraftigt signal til deres regeringer om, at det vil få store konsekvenser og kræve store omkostninger, hvis ikke vi får en aftale i hus. Og det er erhvervslivet, der vil være den største taber, hvis vi ikke får en aftale til december."

Grøn satsning, selv uden aftale
DONG Energy er en af de danske virksomheder, der sammen med store internationale industrielle navne som British Airways, E.ON, Swiss Re og Tata Group bakker op om en aftale ved COP15, der kan afløse Kyoto-protokollen.

"Det er meget vigtigt, at store globale virksomheder reagerer på denne måde. Og også mindre virksomheder har muligheder. I DONG har vi besluttet at gå i en grøn retning, uafhængigt af om der bliver en klimaaftale eller ej," siger administrerende direktør i DONG, Anders Eldrup, og understreger, at virksomheden derfor fortsat vil bidrage til en grøn udvikling gennem eksempelvis konvertering til ikke-fossile brændsler.

0:000:00