EU-kandidater vil ikke føre kulturpolitik fra Bruxelles

KULTUR I EU: Alternativet går som eneste parti til EU-valg med en udførligt formuleret kulturpolitik. Men en europæisk kulturpolitik kan være ”gift for sammenhængskraft og stabilitet i Europa”, mener Pernille Weiss (K).

En ny europæisk medieplatform, afkolonisering af plyndrede kunstværker og gratis adgang til europæiske kulturinstitutioner for alle EU-borgere under 25 år og over 60 år.

Det er nogle af punkterne i Alternativets fælles valgprogram til Europa-Parlamentet, som er udarbejdet i den transnationale sammenslutning European Spring.

Alternativets lange række af kulturpolitiske EU-tiltag står i skarp kontrast til de øvrige danske kandidater. Her har man enten udeladt kulturpolitikken i valgprogrammerne, eller specifikt gjort opmærksom på, at Bruxelles ikke er den rigtige by at føre kulturpolitik fra.

”Til gengæld skal EU ikke beskæftige sig med for eksempel social-, kirke- og kulturpolitik,” lyder det for eksempel i Venstres EU-program.

Samme budskab lyder blandt andet hos De Konservative:

”Medlemslandene i EU bør fastholde deres nationale, regionale eller lokale beslutningskompetencer, når det gælder kultur, folkeskolen, sundhedsområdet samt social- og arbejdsmarkedspolitikken samt skattepolitikken. (…) Derfor skal kulturpolitikken fortsat bero på national selvbestemmelse,” lyder De Konservatives EU-program.

Nordqvist: Ikke et enten-eller
Men det bygger ifølge Alternativets spidskandidat, Rasmus Nordqvist, på nogle misforståede forestillinger.

”Bare fordi vi laver noget i fællesskab, betyder det ikke, at det går ud over det nationale. Og når vi med Creative Europe arbejder på at opnå ting i fællesskab, så tager det intet fra vores nationale eller kommunale kulturpolitik,” siger Rasmus Nordqvist.

Creative Europe er EU’s program for kulturstøtte, der siden 2014 har uddelt 10,9 milliarder årligt til formål, der promoverer europæisk kulturarv, den kulturelle og sproglige diversitet, samt hjælper europæiske værker med at krydse landegrænser.

Kommission vil øge kulturbudgetter
EU-Parlamentet skal inden længe behandle et forslag fra kommissionen, som øger budgettet med yderligere 3 milliarder. Dengang forslaget blev stillet, var Alternativet også alene om at rose forslaget blandt de øvrige danske partier.

Værst lød kritikken fra Dansk Folkeparti, der ønsker ordningen fjernet.

”Vi har set alt for mange gange, at man misbruger kulturen i en propagandistisk dagsorden til at fremme EU som institution,” sagde Morten Messerschmidt (DF) til Altinget, da forslaget blev stillet sidste år.

De Konservatives spidskandidat, Pernille Weiss, har heller ingen planer om at stemme for Kommissionens forslag.

”Vi ser skeptisk på det. Vi vil allerhelst se, at kulturbudgettet falder samlet set som funktion af, at Storbritannien træder ud. Samtidig har vi den principielle holdning, at penge til kultur ligger mest naturligt i nationalstaterne,” siger hun.

K advarer imod fælles kulturpolitik
Hun advarer samtidig imod Alternativets drømme om en fælles kulturpolitik for EU.

”Det virkelig vigtigt, at vi ikke ødelægger det enzym, der ligger i det kulturelles forskelle og ligheder, som vi har i Europa, i kraft af at vi er en blomsterbuket af 28 selvstændige demokratiske nationalstater. Hvis vi går Alternativets vej og lader alle lande være ens, bliver det en gift for sammenhængskraften og stabiliteten i Europa,” siger Pernille Weiss.

Men den bekymring kan Rasmus Nordqvist ikke genkende.

”Det er en underlig måde at stille det op på. Det ville svare til, at vi heller ikke skulle have en fælles national kulturpolitik, fordi vi har forskellige kommuner og regioner i Danmark,” siger han.

Forrige artikel Danske EP-spidskandidater afviser at hjælpe Vestager til EU-topjob Danske EP-spidskandidater afviser at hjælpe Vestager til EU-topjob Næste artikel Har du styr på, hvordan EU-Parlamentet arbejder? Spektrum forklarer det vigtigste Har du styr på, hvordan EU-Parlamentet arbejder? Spektrum forklarer det vigtigste