EU-kandidater vil ikke føre kulturpolitik fra Bruxelles

KULTUR I EU: Alternativet går som eneste parti til EU-valg med en udførligt formuleret kulturpolitik. Men en europæisk kulturpolitik kan være ”gift for sammenhængskraft og stabilitet i Europa”, mener Pernille Weiss (K).

Spidskandidaterne til EP-valget fra venstre: Rasmus Nordqvist (ALT), Pernille Weiss (K) og Margrete Auken (SF).
Spidskandidaterne til EP-valget fra venstre: Rasmus Nordqvist (ALT), Pernille Weiss (K) og Margrete Auken (SF).Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

En ny europæisk medieplatform, afkolonisering af plyndrede kunstværker og gratis adgang til europæiske kulturinstitutioner for alle EU-borgere under 25 år og over 60 år.

Det er nogle af punkterne i Alternativets fælles valgprogram til Europa-Parlamentet, som er udarbejdet i den transnationale sammenslutning European Spring.

Alternativets lange række af kulturpolitiske EU-tiltag står i skarp kontrast til de øvrige danske kandidater. Her har man enten udeladt kulturpolitikken i valgprogrammerne, eller specifikt gjort opmærksom på, at Bruxelles ikke er den rigtige by at føre kulturpolitik fra.

”Til gengæld skal EU ikke beskæftige sig med for eksempel social-, kirke- og kulturpolitik,” lyder det for eksempel i Venstres EU-program.

Vi vil allerhelst se, at kulturbudgettet falder samlet set, som funktion af at Storbritannien træder ud. Samtidig har vi den principielle holdning, at penge til kultur ligger mest naturligt i nationalstaterne

Pernille Weiss (K)
Konservativ spidskandidat til EU-Parlamentet

Samme budskab lyder blandt andet hos De Konservative:

”Medlemslandene i EU bør fastholde deres nationale, regionale eller lokale beslutningskompetencer, når det gælder kultur, folkeskolen, sundhedsområdet samt social- og arbejdsmarkedspolitikken samt skattepolitikken. (…) Derfor skal kulturpolitikken fortsat bero på national selvbestemmelse,” lyder De Konservatives EU-program.

Nordqvist: Ikke et enten-eller
Men det bygger ifølge Alternativets spidskandidat, Rasmus Nordqvist, på nogle misforståede forestillinger.

”Bare fordi vi laver noget i fællesskab, betyder det ikke, at det går ud over det nationale. Og når vi med Creative Europe arbejder på at opnå ting i fællesskab, så tager det intet fra vores nationale eller kommunale kulturpolitik,” siger Rasmus Nordqvist.

Creative Europe er EU’s program for kulturstøtte, der siden 2014 har uddelt 10,9 milliarder årligt til formål, der promoverer europæisk kulturarv, den kulturelle og sproglige diversitet, samt hjælper europæiske værker med at krydse landegrænser.

0:000:00