EU-valg i andre lande: Italienernes slag om Europa er en ”kulturel borgerkrig”

ITALIENSKE STEMMER: Indenrigsminister Matteo Salvinis højrenationalistiske tanker breder sig i en italiensk befolkning, hvor holdningen til EU i stigende grad afspejler sociale og geografiske kløfter, siger den politiske kommentator Federico Fubini fra avisen Corriere della Sera.

Nationalistleder og indenrigsminister Matteo Salvini, da han i april åbnede en ny politistation i den sicilianske landsby Corleone, kendt fra Godfather-filmene.
Nationalistleder og indenrigsminister Matteo Salvini, da han i april åbnede en ny politistation i den sicilianske landsby Corleone, kendt fra Godfather-filmene.Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters / Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Strømmen af indvandrere over Middelhavet har sammen med økonomisk krise og generel politikerlede blandet sig i en sprængfarlig cocktail, der splitter Italiens befolkning op til denne måned europaparlamentsvalg.

Kløften mellem tilhængere og modstandere af Den Europæiske Union har vokset sig større og mere principiel end nogensinde, mener den politiske analytiker Federico Fubini fra avisen Corriere della Sera.

”Der foregår noget, der ligner en kulturel borgerkrig mellem to fronter i Italien. Det minder mig lidt om den kulturelle, politiske og ideologiske krig, der eksisterede mellem sovjet-støtterne og USA-støtterne lige efter Anden Verdenskrig,” siger han:

”Det er virkelig ideologisk. Det er også et tegn på, hvor man hører til socialt. Hvis man er proeuropæer, så er man højere uddannet, sikkert fra en storby og fra en velstillet familie. Hvis man er antieuropæisk, så er man en del af ’folket’.”

Hvis man er proeuropæer, så er man højere uddannet, sikkert fra en storby og fra en velstillet familie. Hvis man er antieuropæisk, så er man en del af ’folket’.

Federico Fubini
Politisk analytiker, Corriere della Sera.

Federico Fubini deltager sammen med erfarne redaktører og journalister fra syv andre medlemslande i et EP2019-panel, som Altingets podcast ’Parlamentet’ har inviteret til at fortælle om debatterne i deres respektive lande i ugerne før valget til Europa-Parlamentet 23.-26. maj.

Lederen af det oprindeligt norditalienske nationalistparti Lega, indenrigsminister Matteo Salvini, rider på en bølge af popularitet, der ser ud til at gøre ham til Italiens helt store vinder ved valget til Europa-Parlamentet.

”Salvini har arbejdet hårdt for at udbrede sin popularitet også i landets sydlige regioner. Hans retorik mod immigration har virkelig virket godt. Bølgerne af asylsøgere, der kommer over fra Libyen, har virkelig sat sig spor i den nationale psyke. Det har han nydt godt af,” siger Federico Fubini.

Den politiske analytiker Fubini vurderer, at Matteo Salvini har store planer i Europa-Parlamentet, når han for tiden samler andre europæiske partier som Frankrigs Rassemblement National, Østrigs Frihedsparti og Danmarks Dansk Folkeparti i en alliance op til det europæiske valg.

”De højrenationalistiske partier bryder sig ikke om den kontrol, der kommer fra uafhængige institutioner. Netop de europæiske institutioner repræsenterer den stærkeste form for gensidig kontrol, man kan forestille sig, specielt når det gælder budgetter og økonomi, men ikke kun det,” siger han.

0:000:00