EU-valg i andre lande: Nyt euroskeptisk parti ryster Hollands politiske landskab

HOLLANDSKE STEMMER: Det mindre end tre år gamle parti Forum voor Democratie, som leger med tanken om hollandsk exit fra EU, kan blive den store vinder ved landets valg til Europa-Parlamentet. På trods af at de fleste hollændere helst vil blive i Unionen.

BRUXELLES: Hvis meningsmålingerne rammer bare nogenlunde inden for skiven, så vil omkring hver fjerde af de hollandske vælgere sætte kryds ved en højrenationalistisk EU-skeptiker ved denne måneds valg til Europa-Parlamentet.

Skulle den udvikling blive en realitet ved Hollands europæiske valg 23. maj, så repræsenterer den et langt større skred end selv det, som islamkritikeren Geert Wilders og hans Frihedsparti (PVV) hidtil har formået.

Det skyldes ikke et pludseligt nyt boom i Wilders’ popularitet – men tværtimod skabelsen af et nyt parti og efter alt at dømme en ny magtfaktor i hollandsk politik: Forum voor Democratie (FvD), grundlagt af den karismatiske EU-modstander Thierry Baudet.

”Opmærksomheden koncentrerer sig om, at vi har et nyt populistisk parti i Holland under ledelse af Baudet. Der kommer til at være meget fokus på ham, og hvordan han klarer sig ved europaparlamentsvalget,” siger Stephane Alonso, politisk journalist ved den store hollandske avis NRC Handelsblad.

Alonso deltager sammen med erfarne redaktører og journalister fra syv andre medlemslande i et EP2019-panel, som Altingets podcast ’Parlamentet’ har inviteret til at fortælle om debatterne i deres respektive lande i ugerne før valget til Europa-Parlamentet 23.-26. maj.

Indtil efteråret 2016 var Thierry Baudet og hans parti blot en EU-kritisk tænketank uden kandidater eller partiapparat. Men efter omdannelsen til et politisk parti voksede FvD’s popularitet lynhurtigt, og for et par måneder siden rystede partiet Hollands politiske landskab ved at blive den store vinder ved landets regionale valg.

Der er ikke noget at sige til, at den hollandske regeringsleder og hans liberale parti, VVD, er bekymret over situationen.

”Forum voor Democratie ser ud til at kunne klare sig godt ved det her valg også. Lige nu tyder meningsmålingerne på, at de kan blive lige så store som regeringspartiet VVD,” siger Stephane Alonso fra NRC Handelsblad:

”Nogle partier virker, som om de allerede har opgivet at tage kampen op. De er overraskede over Thierry Baudets pludselige succes. Andre prøver at tilpasse deres budskab til den nye slagmark. Enten gør de det meget mere proeuropæisk, eller også gør de det mere kritisk over for EU.”

Men Thierry Baudet har også måttet justere sit eget budskab for at sælge et parti, der fra første dag har agiteret for ’Nexit’ – altså Netherlands Exit, den hollandske version af Brexit.

”Alle undersøgelser viser, at hollænderne slet ikke går ind for Nexit. Selv om de kan være ret kritiske over for EU, så er de ret glade for at være med. Det store flertal af hollænderne mener, at de ville være vanvid at melde sig ud af EU,” siger Stephane Alonso.

”Det har betydet, at FvD har trukket sig lidt fra den hårde position om at melde Holland ud. De understreger nu, at de ikke ønsker øjeblikkeligt Nexit, men at de først vil prøve på at reformere EU indefra. Og kun hvis det ikke lykkes, så vil de måske en dag i fremtiden foreslå en folkeafstemning om Nexit,” siger han.

Forrige artikel EU-overblik: Kandidater vil ændre EU’s visumregler EU-overblik: Kandidater vil ændre EU’s visumregler Næste artikel EU-overblik: EU-kilder kalder Løkkes forslag om permanent grænsekontrol for latterlig symbolpolitik EU-overblik: EU-kilder kalder Løkkes forslag om permanent grænsekontrol for latterlig symbolpolitik