Parlamentet#25: Så er der præcis ét år til det første EU-valg efter Brexit

PODCAST: Europa-Parlamentets gruppeformænd taler deres eget møde med Facebooks boss ihjel, netop som EU’s nye dataregler træder i kraft, og Parlamentet begynder at varme op til et skæbnevalg. Hør vores fokus på EP-valget i 2019.

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Udsigten til Storbritanniens snarlige exit fra Unionen ”fungerer som en vaccine, snarere end som en sygdom”.

Sådan lyder en af forklaringerne på danskernes stigende interesse for EU, hvis man spørger Europa-Parlamentets cheftalsmand, spanieren Jaume Duch.

Og det gør Altingets Europa-analytiker Thomas Lauritzen i den nye udgave af vores europæiske podcast fra Bruxelles, hvor han har haft besøg af generaldirektør Duch i studiet.

Anledningen er, at der i denne uge er præcis 1 år til, at danskerne og de andre europæere igen skal sende politikere på tværs af kontinentet til Strasbourg ved Europa-Parlamentsvalget 23.-26. maj 2019.

Interviewet giver et sjældent indblik i, hvordan det europæiske parlament som institution selv forbereder sig til det EU-valg, der bliver det første uden briterne.

I Ugens Analyse giver Lauritzen også sit eget bud på noget af det, der kan komme til at præge dette helt særlige valg: et valg, som kan ende med at afspejle et nyt politisk landskab i Europa.

Men vi glemmer ikke denne og næste uges aktuelle emner:

Altingets EU-redaktør, Rikke Albrechtsen, gør status over tirsdag aftens møde mellem Facebooks stifter, Mark Zuckerberg, og de politiske ledere i Europa-Parlamentet. Det gik ikke ligefrem supergodt – selv om der var mere end nok at tale om, netop som EU’s stramme nye regelsæt om databeskyttelse træder i kraft her fredag.

Albrechtsen & Lauritzen diskuterer også, hvorfor en ukendt juraprofessor ved navn Giuseppe Conte pludselig skal være Italiens nye regeringsleder. Og hvorfor de nye italienske regeringspartier gør det vanskeligt at forberede det store EU-topmøde i næste måned.

Og så er der masser af nye lovforslag på vej fra en EU-Kommission, der har megatravlt med at få det hele ud af pipelinen, før det er for sent at få dette Europa-Parlament til at behandle forslagene: forbud mod vatpinde, sugerør og alt mulig andet engangsplastik er bare et enkelt eksempel.

Lyt med, og bliv klogere på det hele!

Det er også her, du kan høre Mark Zuckerberg sige: ”It’s good to back in Europe!”, som om han overhovedet ikke mener det.

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Forrige artikel Parlamentet#24: Det røde flag skal smælde i kampen mod social dumping i Europa Parlamentet#24: Det røde flag skal smælde i kampen mod social dumping i Europa Næste artikel Parlamentet#26: Vil Europas asylreform udløse en ny krise for Danmark i EU? Parlamentet#26: Vil Europas asylreform udløse en ny krise for Danmark i EU?