Ugens EU-podcast: Theresa May slikker sine sår efter Brexit-braget i Salzburg

PARLAMENTET: Efter sidste uges hårde topmøde erkender den britiske leder, at forhandlingerne er i ”dødvande”. Men hvorfor – og hvad gør May nu? Hør om det i denne uges europæiske podcast, hvor vi også taler om blandt andet polske dommere, politikeres regnskaber, vildsvinehegn og ponyen Dinky.

I begyndelsen af sidste uge troede Theresa May, at hun var på vej til et kompromis om Storbritanniens exit fra EU. Men nu er premierministeren igen i vanskeligheder.
I begyndelsen af sidste uge troede Theresa May, at hun var på vej til et kompromis om Storbritanniens exit fra EU. Men nu er premierministeren igen i vanskeligheder.Foto: Paul Grover/AP/Ritzau Scanpic
Thomas Lauritzen

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

”Jeg vil ikke ændre resultatet af vores folkeafstemning. Og jeg vil heller ikke brække mit land midt over.”

Sådan sagde den britiske premierminister, Theresa May, sidste fredag, kort efter et topmøde med de andre europæiske ledere i den østrigske by Salzburg. Et møde, der bestemt ikke bragte EU og Storbritannien tættere på en aftale om briternes exit. Måske tværtimod.

”Vi er i et dødvande,” lyder det nu fra May.

Hun forbereder sig i disse dage på en potentielt skæbnesvanger årskongres for Storbritanniens konservative regeringsparti, der begynder i Birmingham her i weekenden.

Dennes uges udgave af Altingets europæiske podcast, Parlamentet, ser nærmere på den nye krise i forhandlingerne om Brexit. Du kan blandt andet høre Danmarks EU-ambassadør, Kim Jørgensen, gøre status efter topmødet.

”Før sommerferien troede jeg måske, det var fifty/fifty for en aftale. Lige før Salzburg troede jeg snarere 70/30 for en aftale. Nu kan det være, vi er lidt tilbage på 50/50,” siger ambassadøren i et interview med podcastvært Thomas Lauritzen.

Lauritzen diskuterer også både Brexit og andre højaktuelle emner med Altingets EU-redaktør, Rikke Albrechtsen. Hun fortæller om, hvordan Polens regering nu bliver trukket for EU-Domstolen på grund af tvangspensionering af landets dommere.

Samme EU-Domstol har netop afvist et krav fra en gruppe europæiske journalister, der kræver aktindsigt i, hvordan medlemmerne af Europa-Parlamentet bruger deres penge. Hvorfor ikke mere åbenhed? Hør forklaringen.

Lauritzen & Albrechtsen vender også kort tilbage til deres forkærlighed for historier om dyr i EU-systemet. Denne gang gælder det blandt andet Kommissionens kritik af de danske planer om et vildsvinehegn ved grænsen til Tyskland.

Og … så kan du også høre lidt om, hvorfor Europa-Parlamentets elevatorer, korridorer og plenarsal for første gang har haft besøg af en hest.

En ganske lille en, godt nok. Bare en pony, der hedder Dinky. Men alligevel.

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Med støtte fra

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Jørgensen

Generaldirektør, Den Europæiske Investeringsbank i Bruxelles, fhv. kabinetchef, EU-Kommissionen (Margrethe Vestager)
cand.mag. (Københavns Uni. 1989)

Theresa May

Fhv. premierminister, Storbritannien og fhv. leder, Conservative Party
geografi, Sct. Hugh's College, Oxford University

0:000:00