Debat

Dansk Metal og DI: Biosolutions viser vejen til nye job

Biosolutions-sektoren leder vejen til grønne industrijobs i Danmark. Der er behov for en national strategi for biosolutions til at sikre sektoren optimale muligheder for grøn omstilling nationalt og globalt, skriver Emil Drevsfeldt Nielsen & Mikael Wraae Valsted.

De biologiske klimaløsninger bliver produceret i Danmark på grund af vores unikke rammevilkår og bliver leveret til globale markeder, skriver Emil Drevsfeldt Nielsen & Mikael Wraae Valsted. 
De biologiske klimaløsninger bliver produceret i Danmark på grund af vores unikke rammevilkår og bliver leveret til globale markeder, skriver Emil Drevsfeldt Nielsen & Mikael Wraae Valsted. Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Emil Drevsfeldt Nielsen
Mikael Wraae Valsted
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Enzymer i dit vaskemiddel. Gode bakterier i din yoghurt. Genanvendelig plast i dine børns legetøj. Hvad har de tre ting tilfælles? Jo, de er alle biosolutions – biologiske klimaløsninger.

Vi skal vende hver en sten, når det kommer til nye klimaløsninger, og biosolutions kan potentielt reducere det globale CO2-udslip med otte procent, eller hvad det svarer til 4.3000 millioner tons. Det skal vi forfølge. Vi har simpelthen ikke råd til at lade være.

Ikke mindst fordi Danmark allerede er verdensmester inden for biosolutions. De biologiske klimaløsninger bliver produceret i Danmark på grund af vores unikke rammevilkår og bliver leveret til globale markeder.

Fremtidig vækst

I dag beskæftiger sektoren 7.000 personer i hele landet, og frem mod 2030 forventes det, at tallet stiger til mindst 14.000. Omkring halvdelen af stillingerne bliver til faglærte og ufaglærte.

Dertil kommer alle følgejob til underleverandører og til entreprenører, der får brug for smede, industriteknikere og montører til at installere produktionen. Danmark står over for et regulært byggeboom, ligesom den brede biotek-sektor i disse dage investerer over 20 milliarder kroner i nye fabrikker i og omkring Kalundborg.

Vi ønsker en national strategi for biosolutions, så vi sikrer, at sektoren får de rette muligheder til at sikre grøn omstilling i Danmark og i verden

Emil Drevsfeldt Nielsen & Mikael Wraae Valsted
Erhvervspolitisk chef, Dansk Metal & chef, DI Bio

Verden er i forandring. Og Danmark som produktionsland vil blive anderledes og stærkere, når vi som samfund skal være klimaneutrale i 2045.

Modsat 90’erne og 00’ernes konstante fokus på outsourcing, hvor stolte produktionsvirksomheder og skibsværfter lukkede, står Danmark med et – for de fleste danskere – ukendt erhvervseventyr i hænderne. En sektor, der skaber gode industrijobs bygget på tonstunge ståltanke og betonfundamenter fordelt i hele Danmark.

Nye og mere ambitiøse grønne mål skubber vores industri til at finde nye løsninger. Imens kæmper danske virksomheder og lønmodtagere hver dag for at fastholde og udvikle vores styrkepositioner inden for blandt andet vindmøller, robotter og bioteknologi.

Biosolutions-sektoren viser vejen til nye, grønne industrijobs i Produktionsdanmark. Vi ønsker derfor en national strategi for biosolutions, så vi sikrer, at sektoren får de rette muligheder til at sikre grøn omstilling i Danmark og i verden, og samtidig leverer fordoblingen af jobs i 2030 – til glæde for hele Danmark!

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emil Drevsfeldt Nielsen

Erhvervspolitisk chef, Dansk Metal
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2019)

Mikael Wraae Valsted

Chef, DI Bio
cand.scient.pol. (Københavns Uni.)

0:000:00