Debat

SMVdanmark & IDA: Danmark har brug for en cirkulær strategi, der tager hensyn til virksomhederne

Danmark er ikke et foregangsland, når det kommer til en cirkulær økonomi. Vi har brug for en cirkulær strategi, der tager hensyn til SMV’erne og understøtter nye teknologiske muligheder, skriver Simone Poulsen & Aske Nydam Guldberg.

SMV’ernes omstilling til ny og grøn teknologi har ofte sværere vilkår end de store virksomheder. Der er derfor brug for at se på det offentliges rolle i at understøtte nye teknologiske muligheder og skalere dem, så også små virksomheder kan drage nytte af dem, skriver Simone Poulsen & Aske Nydam Guldberg.
SMV’ernes omstilling til ny og grøn teknologi har ofte sværere vilkår end de store virksomheder. Der er derfor brug for at se på det offentliges rolle i at understøtte nye teknologiske muligheder og skalere dem, så også små virksomheder kan drage nytte af dem, skriver Simone Poulsen & Aske Nydam Guldberg.Foto: Thomas Lekfeldt
Aske Nydam Guldberg
Simone Poulsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For få uger siden fik vi en rapport, som burde pille gevaldigt ved den danske selvforståelse af at være et grønt foregangsland.

Ifølge den såkaldte ’Circularity Gap Report’ er Danmark kun fire procent cirkulær. Det er altså kun en meget lille del af de ressourcer, vi forbruger, der har været brugt før. Langt hovedparten af vores forbrug stammer fra jomfruelige, importerede ressourcer.

Vi har brug for en egentlig cirkulær strategi, som kridter den bane op, som de mange aktører skal spille på

Simone Poulsen & Aske Nydam Guldberg
Ansvarlig for klima og bæredygtighed, SMVdanmark & næstformand og ekspert i genanvendelse for Ingeniørforeningen, IDA

Udover et stort materialefodaftryk, bidrager vores forbrug også til en høj CO2-udledning. At Danmark er afhængig af en høj import af materialer er ikke overraskende, men det er tankevækkende så ringe, vi præsterer, når det gælder om at udnytte ressourcerne optimalt i vores forbrug og produktion. 

Det er særligt vores høje ressourceforbrug, som presser Danmarks cirkularitets score nedad.

Hvert år forbruger vi i Danmark 24,5 ton materialer per indbygger, hvilket placerer os et godt stykke over gennemsnittet i EU og på verdensplan, fortæller rapporten.

Der skal mange ting i spil for, populært sagt, at få den cirkulære økonomi til at løbe rundt. Men helt overordnet handler det om at få produkter til at holde længerere, så vi reducerer behovet for nye ressourcer.

Derfor skal vi i langt højere grad genbruge, genanvende og forlænge produkters levetid gennem nye forretnings- og forbrugsmodeller.

Udfordring for mindre virksomheder

Løsningen af den opgave ligger ikke blot hos en, men mange aktører, herunder ikke mindst virksomhederne. Og mange virksomheder er da også i gang, særligt de større og toneangivende.

Men for mange mindre virksomheder, som ikke har specialister ansat til at drive processen, kan det være en stor udfordring at arbejde med cirkulære forretningsmodeller. Modeller som, når de skal realiseres, griber dybt ind i produktions- og arbejdsprocesserne.

SMV’ernes omstilling til ny og grøn teknologi har ofte sværere vilkår end de store virksomheder på grund af den mindre volumen. Der er derfor brug for at se på det offentliges rolle i at understøtte nye teknologiske muligheder og skalere dem, så også små virksomheder kan drage nytte af dem. 

Læs også

I den sammenhæng afventer vi i spænding anbefalingerne fra den ekspertgruppe som regeringen har nedsat til at se på en reform af fremtidens erhvervsstøtte. Her lå det blandt andet i opdraget til gruppen at pege på modeller til at finansiere grøn omstilling.    

Måske er der også brug for et serviceeftersyn af eksisterende ordninger, med henblik på at fjerne unødige bump på vejen.

I dag er det for eksempel ikke muligt at få tilskud fra Erhvervspuljen til energispareprojekter, når det handler om rådgivning, som ikke er bundet op på en egentlig investering. Men hvis udfordringen netop er, at det er svært at få viden om, hvordan man bedst foretager investering i grøn omstilling af virksomheden, er det selvsagt en uhensigtsmæssig regel.

Også når det gælder vejen til et længere produktliv, er ruten sjældent snorlige, men ofte fyldt med paradokser. For eksempel viser en undersøgelse fra SMVdanmark, at danskerne over en 10-årig periode har skrottet 50.000 nyere biler. Nogle af dem kunne være repareret, men den såkaldte reparationsgrænse for skadede biler spænder ben.

Om Circularity Gap rapporten

Rapporten, der henvises til i dette indlæg, hedder ’Circularity Gap Report – Denmark’, og er udarbejdet af den hollandske konsulentvirksomhed. Circle Economy, som har udarbejdet lignende rapporter for andre lande. Bag initiativet til rapporten står en bred alliance bestående af Industriens Fond, Dansk Industri, IDA, DTU Sustain, Teknologisk Institut, Dansk Design Center og Lifestyle & Design Cluster. 

Så hvorfor ikke plukke de lavthængende frugter og få et opgør med reparationsgrænsen, så vi kan reparere flere af de nyere trafikskadede biler med genbrugsdele?

Arbejdet med at gøre Danmark mere cirkulært bliver ikke just nemmere af, at lovgivningen, som i eksemplet med reparationsgrænsen, aktivt modarbejder genbrug af bildele og reparationer.

Ovennævnte er blot enkelte nedslag på, at rammer, der støtter optimalt op om formålet, er afgørende for projektets succes. Gode viljer og grønne hensigter er ikke nok.

Derfor har vi brug for en egentlig cirkulær strategi, som kridter den bane op, som de mange aktører skal spille på.

I den sammenhæng indtager SMV’erne en vigtig rolle, alene fordi de i antal og bredde udgør en vital del af Danmarks erhvervsmæssige rygrad, og derfor er vigtige at indtænke i ligningen, når vi skal hæve Danmarks cirkulære score. Gerne til et niveau, der er lige så ambitiøst som de klimamål, en bedre udnyttelse af ressourcerne vil bidrage til at indfri.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simone Poulsen

Chefkonsulent, SMVdanmark

Aske Nydam Guldberg

Ingeniørkonsulent, Cowi, næstformand, IDA (orlov)
cand.polyt. i miljøteknologi (DTU 2014)

0:000:00