Kommentar af 
Poul Madsen

Poul Madsen om aktiv dødshjælp: Lyt for en gangs skyld til eksperterne, Mette Frederiksen

Der er mange problemer forbundet med aktiv dødshjælp, og både Etisk Råd og Lægeforeningen ser bekymrende på tiltaget. Den bekymring burde politikerne lytte til og gøre deres for, at Danmark bliver verdens bedste land at dø i.

Hvorfor spilde
millioner og kompetente menneskers tid, når man alligevel ikke vil lytte til
dem? spørger Poul Madsen.
Hvorfor spilde millioner og kompetente menneskers tid, når man alligevel ikke vil lytte til dem? spørger Poul Madsen.Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Poul Madsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Allerede da statsminister Mette Frederiksen (S) lancerede tanken om aktiv dødshjælp i Danmark på Folkemødet i juni, syntes jeg, tanken var skræmmende.

Ikke mindst, fordi den netop kom fra Mette Frederiksen, der har for vane aldrig at lytte til eksperterne.

Det demonstrerede hun senest, da hun ud af det blå en lørdag i september bekendtgjorde, at fire faggrupper kunne se frem til en lønforhøjelse på 2.500 kroner. Mette Frederiksen havde ikke tid til at vente på, at eksperterne i Lønstrukturkomitéen kom med deres anbefaling.

Men spørgsmålet om aktiv dødshjælp er langt mere alvorligt, end hvem der skal have lønforhøjelse. Det handler om liv og død, og om at politikerne vil lovgive om, hvem der kan få lov til at dø hvornår.

Jeg kan sagtens forstå ønsket om at give dødssyge mennesker en værdig død. Men jeg er skræmt ved tanken om, at Mette Frederiksen, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), sundhedsminister Sophie Løhde (V) og andre politikere nu vil gøre sig til dommer over, hvem der er syge nok til at få hjælp til at begå selvmord.

Men det vil de, for politisk er tanken langtfra skrin lagt, selvom Etisk Råd i en usædvanlig entydig erklæring onsdag afviste at indføre aktiv dødshjælp i Danmark.

Aktiv dødshjælp ses politisk som en vindersag med bred opbakning i befolkningen.

Poul Madsen
Kommunikationsrådgiver

17 ud af 18 medlemmer mener, at ”aktiv dødshjælp grundlæggende vil ændre vores normer i samfundet, sundhedsvæsenet og menneskesyn, ligesom det vil forandre vores forestillinger om alderdom, dødens komme, livskvalitet og omsorg,” lyder det fra rådsformand Leif Vestergaard Pedersen.

Der er så mange problemer forbundet med aktiv dødshjælp. Det gælder både for dem, der gerne vil dø, dem, der vil føle sig presset til at dø, dem, der skal udføre den aktive dødshjælp, og dem, der tror, de kan lovgive på området.

Men det stopper ikke politikerne. Sundhedsminister Sophie Løhde skriver i en skriftlig kommentar: ”Jeg tager Etisk Råds udtalelse til efterretning og noterer mig samtidig, at rådet opstiller en række centrale spørgsmål, som rådet mener, at man bør forholde sig til, hvis man vil udforme en model for dødshjælp.”

Aktiv dødshjælp ses politisk som en vindersag med bred opbakning i befolkningen, og det bakkes op i en dugfrisk meningsmåling, som Epinion har lavet for Danmarks Radio. 72 procent siger ja til aktiv dødshjælp, mens ti procent siger nej.

Derfor tager man blot eksperternes udsagn ”til efterretning”, hvilket på politikersprog betyder, ”det rager os en skid, hvad I mener. Vi går videre med planerne”.

Læs også

Beslutningen er truffet. Vi får aktiv dødshjælp i Danmark. Omvejen er, at sagen lige sendes gennem endnu et ekspertudvalg, som netop er nedsat. ’En værdig død’ hedder det med sognepræst og debattør Katrine Lilleør som formand.

Men tænk nu, hvis Katrine Lilleør og de nye eksperter heller ikke synes det er en god ide?

Det vil dog stadig være uden betydning, hvis danskerne stadig massivt støtter aktiv dødshjælp i meningsmålingerne.

Vores demokrati er meningsmålingsstyret mere end nogensinde og eksperter ses som besværlige – og ligegyldige.

Det mest fair ville sådan set være, hvis regeringen og politikerne stod ved, at de anser sig selv som klogere end alle andre og derfor nedlagde alle de råd, de selv har nedsat – inklusiv Etisk Råd.

For hvorfor spilde millioner og kompetente menneskers tid, når man alligevel ikke vil lytte til dem?

Der er heller ingen hjælp at hente for regeringen i Holland, hvor aktiv dødshjælp har været lovligt siden 2001.

Læs også

Onsdag morgen sad jeg i min bil og hørte Peter Qvortrup Geisling fortælle i Radioavisen om Holland. Jeg var lige ved at køre ud i rabatten, da han nåede frem til antallet af hollændere, der sidste år afsluttede deres liv med aktiv dødshjælp: 9.720 personer.

Et, i mine øjne, svimlende højt tal, som bare er vokset år for år. I 2010 var det således kun 273.

Mere end hver 20. hollænder døde sidste år ved aktiv dødshjælp. Men andelen er formentlig højere, efter at dødsattestundersøgelser har vist, at kun omkring 80 procent indrapporteres.

Det er denne glidebane og det pres, som nogen vil opleve for at afslutte deres liv, og som Etisk Råd kraftigt advarer imod. Det samme gør Lægeforeningen.

Formand Camilla Rathcke siger til Jyllands-Posten, at ”hvis først dødshjælp bliver en mulighed, er der for stor risiko for, at det bliver til en forventning rettet mod særlige grupper i samfundet”. Etisk Råds formand Leif Vestergaards ’store bekymring’ er, at vi med indførslen af aktiv dødshjælp sender et signal om, at man ikke må være til besvær.

Tænk, hvis Mette Frederiksen og Company for en gang skyld lyttede til fagkundskaben.

Poul Madsen
Kommunikationsrådgiver

Det kan jeg godt se for mig. Tænk, et pres den døende kommer under.

Det vil naturligvis også være en lettelse for nogle. Men hvad så, hvis jeg får et nej til, at det offentlige system vil afslutte mit liv? – ”Du får ikke lov. Dit liv er ikke forfærdeligt nok”.

Det er formentlig læger, der skal afgøre sagen. Men som lægeforeningen påpeger så er det stik imod, hvad der er lægens opgave. Hendes opgave er gennem forebyggelse, behandling og omsorg at hjælpe mennesker. Lægeløftet afgives ikke for at forårsage patientens død.

Der er vi så nu.

Tænk, hvis Mette Frederiksen og Company for en gang skyld lyttede til fagkundskaben og sagde: ”Vi kan godt se, der er for mange problemer forbundet med at legalisere dødshjælp”.

Så kunne hun jo sige: ”Vi bruger i stedet de mange ekstra penge, vi har til rådighed, på at gøre Danmark til verdens bedste land at dø i. Vi investerer milliarder i at forske og udvikle nye og meget bedre metoder til lindring og smertedækning”.

Men jeg ved godt, det er naivt at håbe på.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00