Debat

S-medlem: Etik er politik. Derfor bør vi nedlægge Etisk Råd eller demokratisere det

Beslutninger, der markerer hvilket samfund, vi ønsker at være, og hvilke rettigheder, vi ønsker at sikre, skal besluttes politisk og demokratisk. Vi kan ikke længere bare outsource de "etiske" beslutninger til et uigennemskueligt Etisk Råd, der baserer deres anbefalinger på "mavefornemmelser" og "temperament", skriver Magnus Sæbye.

Formand for Det Etiske Råd, Leif Vestergaard, til pressebriefing om Rådets nye anbefalinger vedrørende aktiv dødshjælp og abortgrænsen. To områder, som understreger, at Etisk Råd langt fra afspejler Danmarks holdningsdiversitet og mangfoldighed, skriver Magnus Sæbye. 
Formand for Det Etiske Råd, Leif Vestergaard, til pressebriefing om Rådets nye anbefalinger vedrørende aktiv dødshjælp og abortgrænsen. To områder, som understreger, at Etisk Råd langt fra afspejler Danmarks holdningsdiversitet og mangfoldighed, skriver Magnus Sæbye. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I den seneste tid har Det Etiske Råd været centrum i to store politiske spørgsmål. I debatter som er helt grundlæggende for et moderne, lige og frit rettighedsbaseret samfund som det danske.

Nemlig spørgsmålene om udvidelse af den fri abort og legalisering af aktiv dødshjælp. Sagerne må siges at udstille, at Rådets arbejde både er mangelfuldt og præget af stærk konservativ tænkning.

Når det påstås, oftest af konservative politiske kræfter, at Det Etiske Råd er politisk neutralt, er det forkert.

Magnus Sæbye
Politisk konsulent og medlem af Socialdemokratiet

Til trods for at 72 procent af danskerne bakker op om aktiv dødshjælp, har Rådet med et flertal på 16 ud af dets 17 medlemmer pure afvist at indføre aktiv dødshjælp i Danmark.

Og i abortdebatten fremlagde Rådet for nyligt stærkt tvetydige* anbefalinger, som man måtte forstå på Rådet, primært baserer sig på “mavefornemmelser” og “temperament”.

Således forhindrer Det Etiske Råd i disse sager ikke bare udvidelsen af den enkelte danskers rettigheder i to af livets vigtigste faser; graviditeten og døden, men forpurrer også den politiske debat af spørgsmålene.

Læs også

Endvidere må debatten om aktiv dødshjælp også understrege, at Det Etiske Råd langt fra afspejler den holdningsdiversitet og mangfoldighed, der findes i den danske offentlige debat bredt set.

Etik er politik – og omvendt

Det Etiske Råd som konstruktion er forældet og bør tænkes på ny. Demokratiseres.

Vi må spørge os selv, om det virkeligt kan være rigtigt, at de 50.000 danskere der skrev under på borgerforslaget om indførelse af aktiv dødshjælp i Danmark, nu risikerer at lide politisk nederlag, blot fordi Folketinget i blindhed følger Det Etiske Råds anbefalinger.

Når det påstås, oftest af konservative politiske kræfter, at Det Etiske Råd er politisk neutralt, er det forkert.

Etik er politik. Og politik er etik. Demokratier som det danske er netop baseret på kontrakten om, at vi i fællesskab finder ud af hvilket samfund, vi vil skabe sammen.

Magnus Sæbye
Politisk konsulent og medlem af Socialdemokratiet

Etik er politik. Og politik er etik. Demokratier som det danske er netop baseret på kontrakten om, at vi i fællesskab finder ud af hvilket samfund, vi vil skabe sammen.

Regeringen og Folketinget er ikke bare den danske statsadministrations forretningsudvalg. I det 21. århundrede er vores politikere forpligtede til at give danskerne svar på tilværelsens svære beslutninger og store overvejelser.

Vi kan ikke længere bare outsource de “etiske” beslutninger til Det Etiske Råd. For hvor går grænsen for emner, Rådet kan få mere eller mindre vetoret over, og hvad gør egentligt Det Etiske Råd særligt i stand til, at træffe de “korrekte” afgørelser?

Jeg mener eksempelvis, i modsætning til Det Etiske Råd, at det er kategorisk forkert at Rådet i deres arbejde med spørgsmålet om en højere abortgrænse, overhovedet ikke har konsulteret de kvinder, der hvert år tvinges til at gennemføre en graviditet i Danmark, fordi de regionale abortsamråd overtager magten over gravide kvinders krop efter uge 12.

Det er mig altså en gåde hvordan, Rådet kan føle sig berettiget til at udstikke etiske retningslinjer på vegne af de danske kvinder, der kommer i klemme i systemet, uden at have hørt dem. Hvor er kritikken fra Christiansborg af det svigt?

Læs også

Gentænk Det Etiske Råd

Der er etik i alt politik. Skattepolitik, retspolitik, på beskæftigelses- og integrationsområderne – listen er lang.

Vores politiske synspunkter, processer og beslutninger er netop instrumentaliseringen og institutionaliseringen af vores individuelle og kollektive etiske kompas. Hvad er rigtigt, hvad er forkert, både som individer og som samfund?

Det er på tide, at vi gentænker Det Etiske Råd. Nedlægger eller demokratiserer det.

Magnus Sæbye
Politisk konsulent og medlem af Socialdemokratiet

Det er på tide, at vi gentænker Det Etiske Råd. Nedlægger eller demokratiserer det. Rådet er for lukket til det 21. århundrede.

Det er ude af trit med store dele af den danske befolkning og placerer sig notorisk konservativt i politiske sager på bekostning af rigtige mennesker.

Vi må ikke ende et sted, hvor Det Etiske Råd får lov til at udstikke uantastelige etiske sandheder.

Politik er etik, det kan ikke adskilles, og skæbnesvangre beslutninger, der markerer hvilket samfund, vi ønsker at være, og hvilke rettigheder, vi ønsker at sikre danskerne, skal besluttes politisk og demokratisk. Ikke i et konservativt råd, der, i en uigennemskuelig og arbitrær kombination af værdier og faglighed, fælder dom på danskernes vegne.

Læs også

*Tidligere fremgik det af indlægget, at skribenten mener, at Etisk Råd har fremlagt "stærkt utvetydige anbefalinger". Der skulle have stået "stærkt tvetydige anbefalinger". Det er ændret 11/10 klokken 11:23.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00