Kronik

Sognepræst: Når krigstrommerne lyder, rykker de europæiske kirker sammen

Det kirkelige samarbejde på tværs af lande, kulturer, sprog og konfessioner er født ud af krigs- og krisetider. Der er derfor ingen tvivl om, at krigen i Ukraine vil fylde meget på det internationale kirkelige topmøde i Tallinn, skriver Anders Gadegaard.

Når krig og kriser truer kontinentet, bliver kirker betydningsfulde aktører i at bane vej for fred og frihed, skriver Anders Gadegaard.
Når krig og kriser truer kontinentet, bliver kirker betydningsfulde aktører i at bane vej for fred og frihed, skriver Anders Gadegaard.Foto: Maxim Shemetov/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da kirkeminister Louise Schack Elholm besøgte Det Mellemkirkelige Råd (populært kaldet Folkekirkens Udenrigstjeneste) for knap to måneder siden, blev hun spurgt, om hun vil med på et europæisk eventyr.

Hun blev vist et billede af sin forgænger, den karismatiske socialdemokrat Bodil Koch, der var kirkeminister fra 1953-1966. Billedet viser Bodil Koch med høj cigarføring på vej ud til skibet MS Bornholm, beliggende lige uden for sømilegrænsen i Kattegat. Den danske Folkekirke var vært for generalforsamlingen i Konferencen for Europæiske kirker i 1964.

Det var utænkeligt under Den Kolde Krig, at delegerede fra østtyske kirker kunne deltage, men med Kochs mellemkomst kunne det lade sig gøre, fordi mødet netop blev holdt på et skib i politisk neutralt farvand.

Lige nu har kirkerne igen en vigtig rolle i Europa, og det er nu, de skal stå sammen

Anders Gadegaard
Sognepræst og hovedbestyrelsesmedlem, Konferencen for Europæiske Kirker

Under Den Kolde Krig var Koch mere til sinds at “ville tø op end fryse ned”, som hun sagde. Kirkerne spillede en vigtig rolle i forhold til at bryde mure og grænser ned mellem Øst- og Vesteuropa, fordi de var i stand til at skabe samarbejds- og fællesskabslommer af politisk og kirkeligt ”neutrale” relationer.

Om Louise Schack Elholm ligeledes vil markere sig i den internationale kirkepolitik, er vi spændte på. Men lige nu har kirkerne igen en vigtig rolle i Europa, og det er nu, de skal stå sammen.

Fremmer forsoning, dialog og relationer

Det internationale økumeniske arbejde – det kirkelige samarbejde på tværs af lande, kulturer, sprog og konfessioner, er født ud af krigs- og krisetider.

I kølvandet på Anden Verdenskrig stod Europa med en uoverstigelig flygtninge- og genopbygningsudfordring. Kirkerne indså, at der var brug for at koordinere ressourcer internationalt for at mobilisere kirkelig nødhjælp og sociale og diakonale indsatser i stor skala.

Derfor blev de store internationale økumeniske organisationer, Det lutherske Verdensforbund og Kirkernes Verdensråd, stiftet i 1947 og har lige siden løftet en stor opgave for at løse globale og regionale problemer.  

Læs også

Efter Anden Verdenskrig talte Winston Churchill om et jerntæppe, der delte Europa midt over i to blokke. Det europæiske kirkefællesskab, Konferencen for Europæiske Kirker (KEK), blev grundlagt på Hotel Nyborg Strand i 1959 for at modarbejde jerntæppet og fremme forsoning, dialog og venskab mellem kirker.

Det var med til at bane vejen for mange venskabsforbindelser og venskabsmenigheder mellem Vest og Østeuropa, som særligt blomstrede op efter Murens fald.

KEK arbejder fortsat for at fremme forsoning, dialog og relationer på tværs af landegrænser og har etableret sig som en organisation, der bliver lyttet til i Bruxelles.

Som der står i artikel 17 i EU-traktaten, skal der i EU være en åben, gennemsigtig og regelmæssig dialog med trossamfund, og KEK har mange møder med EU-ledelsen og parlamentsmedlemmerne om blandt andet religionsfrihed, menneskerettigheder og kirkers bidrag til fred og forsoning i Europa.

Generalforsamling i Tallinn

Der vil også blive lyttet med i disse dage, hvor KEK holder generalforsamling i den estiske hovedstad Tallinn. Nok er fortegnene anderledes i dag, men kampen om Europas grundlæggende værdier fortsætter, og bestræbelserne for at fremme fred og forsoning og dialog trods krig og polarisering er de samme.

Historien viser os, at europæiske kirker rykker sammen, når krig og kriser truer kontinentet

Anders Gadegaard
Sognepræst og hovedbestyrelsesmedlem, Konferencen for Europæiske Kirker

KEK, som er en sammenslutning af 113 kirker fra protestantiske, anglikanske og ortodokse kirketraditioner, mærker krigen i Ukraine helt tæt på i medlemskredsen, naturligvis særligt blandt de ortodokse og østeuropæiske kirker, men også i Vesteuropa, fordi mange kirker bidrager aktivt til modtagelsen og inkluderingen af ukrainske flygtninge i lokalsamfundene.

Der er derfor ingen tvivl om, at krigen i Ukraine vil fylde meget på det internationale kirkelige topmøde.

KEK vil præsentere en ny strategi for ”Pathways to Peace”, som har et særligt fokus på situationen i Ukraine. Men også kampen om den armenske provins Nagorno-Karabakh spiller en betydelig rolle.

Det er tydeligt, at i krigen i Ukraine spiller de religiøse forhold en betydelig rolle både for den russiske legitimering af invasionen og på det praktiske plan på grund af eksistensen af to store ortodokse kirker i Ukraine, den ene Moskva-tro og den anden uafhængig ukrainsk.

KEK har i år besluttet at optage den ukrainske ortodokse kirke som medlem, blandt andet støttet af den ortodokse patriark Bartolomæus i Istanbul, hvilket har skabt uro blandt andre Moskva-tro kirker.

Baner vejen for fred og frihed

Alting er i bevægelse kirkepolitisk, og Patriark Bartolomæus I er ikke sen til at indlemme og ”overtage” præster og kirker, som taler imod krigen i Ukraine og løsriver sig fra Moskva-patriarkatets krigsromantiserende linje. Der vil derfor blive lyttet grundigt til patriarken, når han taler til topmødet søndag.

Om end mødet ikke finder sted på et skib, er topmødet i Tallinn et tilstrækkelig neutralt sted til, at den belarusiske oppositionspolitiker Sviatlana Tsikhanouskaya kan optræde. Hun vil levere en af hovedtalerne på topmødet.

Læs også

Der vil blive spidset ører i forsamlingen, når hun vil tale om, hvordan kirker kan bidrage til fred og frihed i Europa.

Som Nobelpris-modtager og Sakharovpris-modtager taler hun med stor vægt, og nu hvor den hviderussiske autokratiske præsident Lukasjenkos helbred skranter, er der mange forhåbninger til, at Tsikhanouskaya som fremtrædende oppositionskandidat måske kan erobre præsidentposten, hvilket også vil bringe kirkerne i Belarussia i en helt ny situation med mulighed for at deltage aktivt i KEK.

Historien viser os, at europæiske kirker rykker sammen, når krig og kriser truer kontinentet og bliver betydningsfulde aktører i indsatsen for at bringe mennesker sammen på tværs af grænser og blokke og bidrage til at bane vej for fred og frihed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Louise Schack Elholm

MF (V), fhv. kirkeminister, minister for landdistrikter og for nordisk samarbejde
cand.polit. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00