Adam Price: ”I den store bog om politisk drama mangler EU-fortællingen”

TV-serien Borgen er vokset til at være et globalt fænomen. Derfor er manuskriptforfatter Adam Price også helt åben for at lade Birgitte Nyborg drage til Bruxelles, hvis der skal laves en ny sæson af den populære tv-serie.

Dramatiker Adam Price mener, at det giver god mening at sende Borgens hovedperson, Birgitte Nyborg spillet af Sidse Babett Knudsen, en tur til Bruxelles. 
Dramatiker Adam Price mener, at det giver god mening at sende Borgens hovedperson, Birgitte Nyborg spillet af Sidse Babett Knudsen, en tur til Bruxelles. Foto: DR Presse
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: ”Sjældent har dagsordener, hvor EU er en væsentlig spiller, fyldt mere i det politiske landskab, end de gør i disse år.”

Manuskriptforfatter og manden bag det politiske drama Borgen, Adam Price, er ikke i tvivl om, at det ville være oplagt at lægge en næste sæson af den populære TV-serie uden for Danmarks grænser. Nærmere bestemt i og omkring EU-institutionerne i Bruxelles og Strasbourg.

”Historierne står i kø,” siger Price, der har stået fadder til i skrivende stund fire sæsoner af det politiske drama, der er slået igennem langt ude over Danmarks grænser.

Lige nu er det usikkert, om der kommer en femte. Danmarks Radio har endnu ikke afgjort, om de vil bestille den.

Price selv er dog åben for det, og i så tilfælde ville det give stor mening at sende hovedrolleindehaver Birgitte Nyborg, spillet af Sidse Babett Knudsen, ud af landet, mener han.

I den store bog om politisk drama i Danmark og i Europa som sådan, der mangler den EU-fortælling.

Adam Price
Dramatiker

I hidtil sidste episode af serien, der rullede over skærmene og ud på Netflix sidste år, efterlod han med fuldt overlæg den fiktive tidligere statsminister og udenrigsminister med retning mod en kommissærpost i Bruxelles i lidt af en cliffhanger, forklarer Adam Price.

”Det synes jeg var helt oplagt. Der er jo mange store karrierer, som har fået et nyt kapitel på sig i Bruxelles.”

Samtidig giver det mening at få Birgitte Nyborg op af den hjemlige politiske andedam og ud på den storpolitiske scene, i og med at Borgen i sig selv er blevet et mere globalt fænomen, mener han.

”Det blev den jo allerede, mens den bare var en national serie for Danmarks Radio, fordi det lykkedes os at sælge den til 90 lande dengang. Nu er den så på Netflix-skuldre ude i 190 lande. Så det er for længst en serie, som der er en ret stor international relation til,” siger han.

Adam Price med Borgen-holdet, før seriens seneste sæson løb over skærmene sidste år.
Adam Price med Borgen-holdet, før seriens seneste sæson løb over skærmene sidste år. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Ind i senatet

Price er selv lige vendt hjem fra USA, hvor han oplevede stor interesse for den seneste sæson, som kredsede omkring storpolitiske dagsordener som energipolitik, Arktis og relationerne mellem Grønland, Rusland og Kina, der føles meget aktuelle lige nu.

”Det er en enormt glædelig og benovet oplevelse for mig at se, hvor mange fans af serien der også er ude i det politiske system i alle mulige lande. Nu var jeg senest i Washington, hvor jeg blev inviteret ind i Senatet for at mødes med flere senatorer, som er meget glade for Borgen. Det var selvfølgelig en unik oplevelse, uanset at Borgen nok ikke lige rykker til Washington.”

Der har været mange henvendelser - også fra folk, som siger, at de har mange historier fra den lidt mere dark side of the EU, og det var jo også noget, der skulle finde ind i en eventuelt ny sæson.

Adam Price
Dramatiker

Derefter kom Europa-Parlamentets formand, Roberta Metsola til Danmark i april. Hun har selv slugt serien og er meget interesseret i en opfølger i Bruxelles.

”Hun insisterede på at lægge en halv time ind i sit i øvrigt travle program for at mødes med Borgens forfatter og gå en tur med mig på Ridebanen og se nogle af de mange locations fra serien og høre, om det var muligt, at Birgitte Nyborg vendte snuden mod Bruxelles på et tidspunkt.”

”Det var da sjovt! Og der kunne jeg ikke sige andet end, at historierne står i kø,” siger Adam Price.

Den 44-årige maltesiske parlamentsformand er så meget fan, at hun nærmest kan replikker og scener udenad, afslører han.

”Det er da dejligt, at hun virkelig har haft tid til at se så meget af Borgen. Det var sikkert under pandemien,” griner Adam Price.

”Men så sagde hun også, at der jo er enormt mange historier at kaste sig over. Og uanset at hun advokerer EU’s sag, så ved hun da godt, at alle historier om EU ikke er solstrålehistorier eller små, lyserøde demokratiske perler, men det er alt muligt andet. Det er også det, hun inviterer til. At man skal fortælle om det på godt og ondt, ligesom vi også har prøvet at fortælle om dansk politik på godt og ondt.”

Læs også

The dark side

Tilbuddene om at høre mere om EU’s skyggesider mangler i hvert fald ikke.

”Der har været mange henvendelser - også fra folk, som siger, at de har mange historier fra den lidt mere dark side of the EU, og det var jo også noget, der skulle finde ind i en eventuelt ny sæson.”

”For det er ikke kun sådan, at man skal præsentere EU som et vellykket politisk projekt. Det er det jo på ingen måde, det er jo fuldt af fejl og mangler og demokratiske udfordringer, og noget, som måske er lidt mindre demokratisk, end vi kunne ønske os. Så der er rigtig meget at tage af. Men jeg synes, det er en vældig interessant. Og en stor udfordring også på forfatter-siden.”

Der er jo stadigvæk mange, som føler, at Bruxelles er en lidt fjerntliggende beslutningstagerinstitution, de ikke helt kender. Derfor synes jeg også, at der ligger et reelt public service-formål i bare at løfte sløret for, hvad der er den politiske virkelighed, som jo omfatter 450 millioner mennesker i Europa.

Adam Price
Dramatiker

For ham er det en pointe i sig selv, at det er en svær opgave.

”Jeg synes, Borgen er blevet en platform, hvor vi skal beskæftige os med det, der er svært, og det, der er aktuelt, fordi vi har en populær, folkelig platform, hvorfra vi kan fortælle noget, der er komplekst,” siger Adam Price.

”Der er jo stadigvæk mange, som føler, at Bruxelles er en lidt fjerntliggende beslutningstagerinstitution, de ikke helt kender. Derfor synes jeg også, at der ligger et reelt public service-formål i bare at løfte sløret for, hvad der er den politiske virkelighed, som jo omfatter 450 millioner mennesker i Europa.”

Han peger på dagsordner fra covidpandemien over krig i Ukraine til migrationspresset over Middelhavet, som han kalder ”en løbende tragedie”.

”Det er problemstillinger, som det nærmest ikke giver mening at have en national reaktion på, fordi det er sammen med EU, at vi finder den politiske virkelighed, vi skal forholde os til. Så der er da rigeligt at tage af.”

Intet aftalt endnu

Han gør dog også klart, at det er ude af hans hænder, om det bliver til virkelighed.

”Jeg er jo simpelthen ikke DR-ansat – ud over som programvært på Spise med Price. Så jeg kan ikke svare for Dramaafdelingen. Det må de selv gøre. Men jeg kan i hvert fald sige, at interessen ude omkring i verden og også fra andre tv-stationer, vi jo indimellem hører fra, er til stede. Nærmest hver uge eller flere gange om ugen får jeg henvendelser fra folk, der skriver: ’Ih, hvor vi glæder os til en ny sæson af Borgen i EU’. Og det skriver jeg jo bare ned på en lang liste af interesse både herhjemmefra og fra udlandet. Så interessen er der i hvert fald. Så må vi se, om det bliver en realitet. 

Hos DR melder fiktionschef, Henriette Marienlund, at der pt. ikke er noget, der går i den retning.

”Vi har for nuværende ikke planer om en ny sæson af Borgen, da vi er i gang med en række andre serier til de kommende år. Om det vil blive aktuelt ude i fremtiden og i hvilken form, er det for tidligt at sige noget om nu,” siger hun.

For Adam Price at se er det dog spændende, fordi det også ville være ubetrådt jord.

”I den store bog om politisk drama i Danmark og i Europa som sådan, der mangler den EU-fortælling,” siger han.

”Jeg synes jo altid, at det er spændende at skrive om noget, der som udgangspunkt ikke er skrevet om før. Det er der måske en grund til. Men det ville være en kæmpe udfordring at tage på sig,” siger han.

Og så vil han også virkelig gerne høre alle de røverhistorier fra EU og omegn, som han er blevet stillet i udsigt fra folk i ind- og udland.

”Jeg ville da elske at sige ja, tak til de mange tilbud om at få historier fortalt, som nærmest ikke tåler dagens lys. Det kan være, at jeg ringer til dem, uanset hvad. Bare fordi jeg er så nysgerrig.”

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Adam Price

Manuskriptforfatter, dramatiker, madanmelder, restauratør

Roberta Metsola

Formand, Europa-Parlamentet, MEP (EPP)
cand.jur. (University of Malta 2003), MA law (College of Europe, Brügge 2004)

0:000:00