Anders Fogh Rasmussen rejser til Taiwan på historisk besøg
Taiwan får i næste uge besøg af Anders Fogh Rasmussen, som skal mødes med ledende taiwanske politikere. Det er første gang nogensinde, at en tidligere Nato-generalsekretær besøger Taiwan.
Peter Ingemann Nielsen
JournalistTidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen rejser i begyndelsen af januar til Taiwan på et besøg, der potentielt kan komplicere det danske forhold til Kina.
Det er første gang, at en tidligere generalsekretær for Nato besøger Taiwan.
Kilder tæt på den tidligere statsminister bekræfter besøget over for Altinget.
Ifølge Taipei Times skal Anders Fogh Rasmussen opholde sig tre dage i landet, hvor han undervejs skal mødes med blandt andre præsidenten, vicepræsidenten og udenrigsministeren.
Et centralt tema for turen omhandler blandt andet den stigende militære trussel fra Kina, beretter Taipei Times.
Anders Fogh Rasmussen er i dag formand for organisationen Alliance of Democracies, som har til formål at fremme demokrati over hele kloden.
"Taiwan må ikke blive et nyt Ukraine"
Det har tidligere skabt voldsom postyr, når vestlige toppolitikere besøger det østasiatiske ørige.
Kina anser nemlig Taiwan for at være en kinesisk provins og har tidligere udtalt, at man vil angribe, hvis Taiwan erklærer sig uafhængig. Og derfor falder det Kina for brystet, når vestlige politikere besøger Taiwan.
I august 2022 gik det eksempelvis voldsomt for sig, da Nancy Pelosi, formand for Repræsentanternes Hus, trods kinesiske advarsler besøgte Taipei – hovedstaden i Taiwan.
Kina reagerede ved at true med militær intervention og generelt "alvorlige konsekvenser".
I den forbindelse advarede Anders Fogh Rasmussen om, at "Taiwan ikke må blive et nyt Ukraine".
Den tidligere Nato-generalsekretær har også tidligere udtalt, at Danmark og Europa i yderste konsekvens skal være klar til at gå i krig for Taiwan.
Spændingerne mellem Kina og Taiwan er siden da ikke stilnet af. Tværtimod. På grund af den kinesiske trussel om at invadere har Taiwan for nyligt udvidet værnepligten fra fire måneder til et år.
I forvejen er Danmarks tidligere statsminister ramt af kinesiske sanktioner, som blandt andet betyder, at han er forbudt indrejse i Kina. Og da Taiwans præsident i 2020 deltog i Anders Fogh Rasmussens årlige demokratikonference, fik det også Kina til at rasle med sablen.
Altinget forsøger at få en kommentar fra Anders Fogh Rasmussen.