Debat

Bendtsen: Socialdemokrater må vælge side i TTIP-forhandlinger

DEBAT: Europa-Parlamentet har udskudt forhandlingerne om frihandelsaftalen med USA (TTIP). Aftalen kan stadig reddes, men det kræver, at socialdemokraterne vælger side og tilkendegiver, at EU’s interesser forsvares bedst i fællesskab med USA, skriver Bendt Bendtsen (K).

Socialdemokraterne bør vælge side i TTIP-forhandlingerne og tilkendegive, at EU’s interesser forsvares bedst i fællesskab med USA, skriver Bendt Bendtsen (K).
Socialdemokraterne bør vælge side i TTIP-forhandlingerne og tilkendegive, at EU’s interesser forsvares bedst i fællesskab med USA, skriver Bendt Bendtsen (K).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bendt Bendtsen (K)
Medlem af Europa-Parlamentet 

Det var skuffende og meget bekymrende, at vi i Europa-Parlamentets seneste samling i Strasbourg ikke kunne blive enige om klare anbefalinger til de aktuelle forhandlinger mellem EU og USA om en transatlantisk handels- og partnerskabsaftale – den såkaldte TTIP.

I stedet endte det med udskydelse af afstemningen, fordi de europæiske socialdemokrater – under indflydelse af anti-frihandelskræfterne på den yderste venstrefløj – ikke kunne bestemme sig. Der er nu risiko for, at hele handels- og investeringsaftalen, og dermed også 15.000 ekstra danske job, falder til jorden i en ideologisk modstand mod globalisering og frihandel. Det vil være en kæmpe fejltagelse, og det vil svække Danmark og EU betydeligt i verden.

TTIP handler selvfølgelig om øget samhandel og investeringer. Det holder stadig. Men vi taler for lidt om de øvrige langsigtede gevinster ved TTIP.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Strategisk bånd mellem EU og USA
TTIP er også et svar på de nye geopolitiske udfordringer, vi står over for: Det globale skift i magt og rigdom til Kina og Asien samt den uforudsete trussel mod Europas sikkerhed, der er dukket op i vores østlige og sydlige nabolag.

En handelsaftale vil øge det strategiske bånd mellem EU og USA, så vi bedre kan håndtere de nye geopolitiske udfordringer. For der er ingen tvivl om, at USA er vores vigtigste strategiske partner, med hvem vi deler vores værdier. Vi deler en vision om en verden, hvor demokrati, ytringsfrihed og retsstaten kan blomstre, til gavn for alle. Vi kan til tider være forskellige i specifikke politiske spørgsmål, men vores fælles kulturarv og engagement i disse værdier er ubestridelig.

Der er nu risiko for, at hele handels- og investeringsaftalen, og dermed også 15.000 ekstra danske job, falder til jorden i en ideologisk modstand mod globalisering og frihandel.

Bendt Bendtsen (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

EU og USA deler mere end værdier. Vi har en fælles interesse i at sikre stabiliteten i Østeuropa, hvor vi skal imødegå den undertrykkende og krænkende magtdemonstration, som dyrkes i Putins Rusland. Og vi har en fælles interesse i at imødegå ekstremisme og terrorisme i Mellemøsten. Ved at smede stærkere transatlantiske økonomiske bånd kan vi også puste nyt liv i vores partnerskab med USA om sikkerhed og dermed styrke engagementet i NATO.

Handelsregler i rigtig retning
Desuden ville en godt formuleret TTIP-aftale hjælpe os med at styre de globale handelsregler i den rigtige retning. Vi skal støtte den multilaterale liberalisering, der er på dagsordenen i verdenshandelsorganisationen WTO, men vi skal selvfølgelig også beskytte de resultater, vi har opnået i Europa, når det kommer til for eksempel arbejdsmarkedet, miljøet og fødevarestandarder. Det rokker TTIP ikke på. Men ved at stå sammen med USA er Danmarks og Europas chancer langt bedre i den globaliserede verdensøkonomi.

Vi ønsker en god aftale for Europa, der ikke krydser de streger, vi har trukket i sandet. I den sammenhæng er det værd at slå fast, at den såkaldte investorbeskyttelsesmekanisme ISDS er nødvendig for at beskytte europæiske investeringer i USA og vice versa. Og selvsagt skal en investorbeskyttelse ikke underminere de suveræne rettigheder, som regeringer og parlamenter har til at lovgive. Dette er velkendt og anerkendt af både EU og USA. Den aktuelle støj om ISDS handler udelukkende om, at venstrefløjen og andre anti-frihandelsbevægelser vil have et påskud for at sænke TTIP og svække det transatlantiske bånd.

Socialdemokrater må vælge side
Forhandlingerne er langt fra overstået, og vi kan stadig redde aftalen. Men det kræver, at især de europæiske socialdemokrater faktisk vælger side og klart tilkendegiver, at Danmark og EU’s fælles interesser på det globale plan bedst forsvares og forvaltes i fællesskab med USA.

Hvis vi står sammen om det synspunkt, kan vi komme i land. TTIP er en historisk chance for at forankre fællesskabet mellem USA og EU og til at bringe arbejdspladser, velstand og sikkerhed til borgerne på begge sider af Atlanten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets maritime netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

0:000:00