Debat

Biolog om EU-stridig jagt på edderfugle: Wermelin skylder en forklaring

Miljøministeriet har ikke fulgt EU-Kommissionens henstilling om at stoppe jagt på edderfugle. Ministeren bør se at få fredet fuglen i en fart, skriver Søren Wium-Andersen.

Edderfuglehannerne (hvide) må fortsat skydes her i landet, selvom EU-Kommissionen har anmodet om et stop for jagten, skriver Søren Wium-Andersen.
Edderfuglehannerne (hvide) må fortsat skydes her i landet, selvom EU-Kommissionen har anmodet om et stop for jagten, skriver Søren Wium-Andersen.Foto: Søren Wium-Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Miljøministeren ønskede ikke at følge en henstilling fra EU-Kommissionen om at frede ederfuglen mod jagt. Et klokkeklart vidnesbyrd om, at ministeriet ønsker at fremme jægernes interesser frem for at følge EU's Fugledirektiv og fremme den vigende biodiversitet.

I et tidligere indlæg på Altinget har jeg beskrevet, hvorledes Danmark ikke har levet op til den internationale vandfugleaftale, der blandt andet har til formål at sikre trækkende arter, der regelmæssigt krydser nationale grænser.

Da en lang række trækkende arter har en ugunstig bevaringsstatus, tog aftaleparterne bag Vandfugleaftalen i 2018 en beslutning om, at blandt andet edderfuglen skal fredes mod al jagt inden 90 dage. Denne beslutning tog såvel Danmark som EU-Kommissionen en reservation overfor, hvilket indebærer, at jagten kan fortsætte.

Men kort efter, at EU-Kommissionen havde fremsendt sin reservation, udsendte kommissionen 19. juni 2019 et brev til medlemslandene, hvori kommissionen påpeger, at i alle de EU-lande, hvor der er jagt på blandt andet edderfugl, skal jagten stoppes med en henvisning til EU's Fugledirektiv. For ifølge direktivet må der ikke være jagt på arter, der har en usikker status, dersom der ikke foreligger en plan, der entydigt dokumenterer, at jagten ikke har en betydning for bestandsstørrelsen. En sådan plan foreligger ikke for edderfuglen.

Minister skylder forklaring
Da ministeren underskrev den seneste jagttidsbekendtgørelse i 2020, blev brevet fra EU-Kommissionen ikke nævnt i de referater fra Vildtforvaltningsrådet (VFR), hvor jagttiderne på edderfugl havde været drøftet.

Derimod har Aarhus Universitet oplyst VFR om, at jagt på edderfugl er bæredygtigt, hvilket er i klar modstrid med EU-Kommissionen. Hvad baggrunden er for den åbenlyse fejl i universitetets bæredygtighedskompas kendes ikke.

For mig klinger det hult, når ministeren gang på gang slår på, at biodiversiteten er vigtig, og at hun agter at gøre noget for at bevare den, mens ministeriet står vagt om at beskytte hobbyjagten på en bestand af edderfugle.

Søren Wium-Andersen
Biolog

Miljøministeren skylder en forklaring på, hvorfor henvendelsen fra EU-Kommissionen ikke er blevet fremlagt, og hvorfor hendes ministerium ikke har levet op til henstillingen fra kommissionen.

I stedet har ministeren tilladt, at der i 2019 blev skudt over 22.000 edderfugle og måske et lignende antal i 2020. Denne reduktion i antallet er sket samtidigt med, at ministeriet i december 2019 til EU indberettede, at bestanden af edderfugl er faldende på såvel kort som på lang sigt. 

Jeg vil håbe, at ministeren snarest muligt får fredet edderfuglen og fremover lever op til de henstillinger fra EU-Kommissionen, der kan fremme biodiversiteten.

For mig klinger det hult, når ministeren gang på gang slår på, at biodiversiteten er vigtig, og at hun agter at gøre noget for at bevare den, mens ministeriet står vagt om at beskytte hobbyjagten på en bestand af edderfugle, som, ministerens eget ministerium har indberettet til EU, er faldende på såvel kort som lang sigt.

Hvorfor ønsker ministeren ikke at leve op til EU's Fugledirektiv og EU-Kommissionens anbefalinger og fremme biodiversiteten?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00