Kommentar af 
Lisbeth Knudsen

Lisbeth Knudsen: Danskernes lave stemmeprocent til EU-valg er en demokratisk falliterklæring

Det er ikke prangende, hvis vi til EU-valget 9. juni når op på en dansk valgdeltagelse nær de 66,8 procent fra 2019. Det er faktisk noget af en falliterklæring for et modent demokrati med en veluddannet befolkning, skriver Lisbeth Knudsen.

Vi er nødt til at punktere myten om, at vi i Danmark er brandgode til at deltage i demokratiske valg. Det er en falliterklæring, at kun godt halvdelen i gennemsnit stemmer ved Europa-Parlamentsvalgene, skriver Lisbeth Knudsen.
Vi er nødt til at punktere myten om, at vi i Danmark er brandgode til at deltage i demokratiske valg. Det er en falliterklæring, at kun godt halvdelen i gennemsnit stemmer ved Europa-Parlamentsvalgene, skriver Lisbeth Knudsen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lisbeth Knudsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er godt 360 millioner stemmeberettigede europæere til valget til Europa-Parlamentet 6. til 9. juni. Ved valget i 2019 stemte kun hver anden vælger til den parlamentariske forsamling for Europa.

I Danmark var tallet heller ikke noget at prale af. 66,8 procent blev det til herhjemme i stemmeprocent til EU-valget i 2019. Endda en fremgang i forhold til valget i 2014 med en deltagelse på 56,32 procent.

Til sammenligning var stemmeprocenten ved seneste folketingsvalg i 2022 på 84,1. Et fald fra 2019, hvor procenten ramte 84,6.

Og kommunalvalget herhjemme i 2021 havde en stemmeprocent på 67,2. Et fald fra valget fire år før på 3,6 procentpoint. En katastrofal lav deltagelse i de 98 kommuner, der repræsenter det nære demokrati tættest på vores hverdag.

Hvorfor er det nu interessant? Fordi vi elsker at fremhæve os selv som et land, der nok har visse udfordringer med demokratiet, lave partimedlemstal og mistillid til politikerne, men vi stemmer da i hvert fald til valgene og vælger vores politiske repræsentanter med en betydelig folkelig deltagelse.

Det er faktisk mere end nogensinde før nødvendigt, at vi sender stærke politikere til Europa-Parlamentet, og at vi som borgere gider at engagere os i, hvilken partifarve de stempler ind med.

Lisbeth Knudsen

Vi har fået flere politiske partier, men lavere valgdeltagelse. Det er sandheden. Og er det prangende, hvis vi 9. juni til EP-valget i Danmark når op på en valgdeltagelse nær de 66,8 procent fra EU-valget i 2019?

Nej! Det er faktisk noget af en falliterklæring for et modent demokrati med en veluddannet befolkning.

Betydningen af fælles europæiske beslutninger er i den grad steget siden 2019. Vi har krig i Europa. Vi har en klimakrise. Vi har en mulig migrantkrise foran os. Vi har en global handelskrig, der kan bringe Europa i en alvorlig klemme. Vi har demografiske udfordringer og al for lidt teknologisk innovation.

Alt sammen noget, som vi kun kan løse på europæisk plan ved at vælge politikere, der har standarden til at skabe de visionære og stærke løsninger. Og Europa-Parlamentet har i den sammenhæng fået mere magt og betydning i forhold til at skabe løsningerne.

Så det er faktisk mere end nogensinde før nødvendigt, at vi sender stærke politikere til Europa-Parlamentet, og at vi som borgere gider at engagere os i, hvilken partifarve de stempler ind med i den store europæiske forsamling.

Sker der som forventet et markant højreskred ved parlamentsvalget, så vil det sætte sig spor i EU-institutionernes evne til at finde fælles løsninger. Om højrefløjen så kan holde sammen, det er et andet spørgsmål.

Pointen er bare her, at det ikke er ligegyldigt, hvilke 15 parlamentarikere vi i lille Danmark vælger at sende til Europa-Parlamentet, fordi de indgår i de store politiske grupperinger der. Og det er der, man søger indflydelse på den konkrete lovgivning.

Læs også

Eurobarometeret, som Europakommissionens informationskontor står bag, har optimistisk udgivet en ny udgave af sine meningsmålinger, hvori det spås, at hele 87 procent af danskerne vil deltage i valget denne gang. På samlet EU-plan gælder det 71 procent af vælgerne. Nu er der som regel voldsom kritik af lødigheden af disse målinger fra kommissionen.

"Eurobarometeret er et politisk redskab til at fremhæve positive ting ved det europæiske projekt, og det er betalt af Europa-Kommissionen. Sådan har det altid været, og det afspejler sig også her," siger Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab på Københavns Universitet, til faktatjekmediet TjekDet.

Også tidligere har Europabarometeret været lidt for optimistisk.

Men lad os så med den kritiske sans i behold kigge på, hvad barometeret siger om danskernes prioriteringer ved valget af vigtige områder.

Det fremgår af omtalen af målingen, at der er interviewet 1003 respondenter i Danmark, hvad der ikke er en unormal population til sådanne målinger.

Resultatet er, at det er forsvar, klima, Europas fremtid, migration og bekæmpelse af terror og kriminalitet, der står øverst på danskernes dagsorden i den rækkefølge.

Med usvigelig sikkerhed forsøger medierne at reparere på den manglende interesse hos både læserne og journalisterne for Europa-Parlamentet et par uger før valgene.

Lisbeth Knudsen

Til sammenligning er prioriteringen i de 27 medlemslande generelt: bekæmpelse af fattigdom, sundhed, jobskabelse, forsvar og klima i den rækkefølge.

Og spørger man til vigtige emner, som Parlamentet bør sætte på dagsordenen, er de danske svar såvel som de fælles europæiske fred, demokrati og menneskerettigheder.

Forsvar og fred er med invasionen af Ukraine således rykket helt op i toppen af dagsordenen til dette EU-valg.

Ja, faktisk må man sige, at den europæiske politik drejer rundt om en helt ny aske, en ny virkelighed og en ny global dimension ved dette valg i forhold til valget i 2019. Vi er blevet mere bevidste om, hvad der er på spil for Europas fremtid.

Afspejler det sig i valgkampen med en øget intensitet og bevidsthed om behovet for, at EU arbejder tættere sammen? Afspejler valgkampen, at vi måske med det kommende præsidentvalg bliver mere alene hjemme i Europa?

Afspejler valgkampen kandidater med format til at løfte de dagsordener, når vi hos adskillige af dem ser, at partilederne ovenikøbet træder til som støttehjul på valgplakaterne?

Læs også

Fint nok, at partilederne kaster sig ind i debatterne og deltager i at skabe interesse for valget. Det er på alle måder prisværdigt og rigtigt, men ligefrem på valgplakaterne?

Her burde kandidaterne vel kunne stå i egen ret. Og vi burde vide meget mere om, hvad det er for politiske idéer og kampe, de gerne vil tage med til parlamentet.

Det store problem for mange vælgere vil være at finde ud af, hvad i alverden de mange ukendte kandidater står for. Selvom man kan ty til kandidattesten, som tilbydes også her fra Altinget, så vil mange formentlig overhovedet ikke kende de navne, der kommer ud som resultatet af testen. Hvorfor?

Fordi selv de, der har siddet flere år i parlamentet, kun er sporadisk kendt i den danske offentlige debat mellem valgene.

Med et par enkelte undtagelser, som har været så heldige at have haft markante ordførerskaber i parlamentet, så er de ikke trængt igennem i den danske presse. Og her er selvfølgelig en af årsagerne til, at det er svært at skabe hype om EP-valget.

Når EU-valget er overstået, ryger interessen for parlamentet igen i baggrunden.

Lisbeth Knudsen

Med usvigelig sikkerhed forsøger medierne at reparere på den manglende interesse hos både læserne og journalisterne for Europa-Parlamentet et par uger før valgene.

Men det er bare ikke tilstrækkeligt til at skabe en ordentlig politisk debat om de utroligt mange vigtige dagsordener, som Europa står midt i.

Medierne fokuserer på rådsmøderne og stats- og regeringschefernes ageren og Kommissionens udspil. Og når EU-valget er overstået, ryger interessen for parlamentet igen i baggrunden.

Hvis vi skal markere betydningen af det demokratiske element, som Europa-Parlamentet udgør i forhold til embedsværket i Kommissionen, så vi må vi hen i stemmeboksen i større antal 9. juni og give vores besyv med i, hvilken vej Europa politisk skal gå de næste fem år. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00