DF: Morgendagens EU-skepsis kommer fra Østeuropa

DEBAT: Mistilliden til Bruxelles og modviljen mod EU-indblanding vokser i Østeuropa, og det gør landene i den yngre union-generation til vigtige alliancepartnere, skriver Dansk Folkepartis MEP Anders Vistisen. Vigtigere end Tyskland og Frankrig, mener han.

Af Anders Vistisen
Medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti

I disse år har omtalen af Østeuropa, der har fyldt mest i danske og vesteuropæiske medier, været en fordømmelse af politiske partier og systemer, som vi ikke helt forstår.

Victor Orbán i Ungarn har længe været en yndlings prygelknabe for liberale og socialister i vesten, mens PIS-partiet med deres sejr ved såvel præsident- og parlamentsvalget i Polen i nogen grad har overtaget rollen som Østeuropas enfant terrible. 

Med ændringer i landets forfatningsdomstol og statsdrevne medier har Polen sat røven i europæisk klaskehøjde. Det er dog bemærkelsesværdigt, at den vestlige fordømmelse af Polen har været meget mere massiv end den, man har fortaget af Berlusconis Italien eller moradset i Grækenland. 

Det siger meget om, at der hersker særlige dobbeltstandarder, når det kommer til, hvordan EU og de vestlige lande så at sige takserer indenrigspolitiske meldinger i medlemsstaterne, som de ikke bryder sig om.

Men at skrue op for fordømmelserne og retorikken over for særlige partier og lande fra Østeuropa er og bliver et klodset forsøg på symptombehandling. For folkene og landene i Østeuropa kom ind i det europæiske samarbejde med en anden kultur, historie og forudsætning end de såkaldt gamle EU-lande. 

Flere lande og flere perspektiver
Man har netop kunnet gense dokumentaren om det danske formandskab under Anders Fogh Rasmussen (V), hvor EU-udvidelsen blev besluttet, og selv i de dramatiske slutminutter krævede polakkerne gentagne gange en større bid af kagen, hvis der skulle blive et resultat i København. Polen antog hverken en servil eller ydmyg attitude i forhandlingerne. Og de fik flere penge lagt på bordet.

Siden har vi oplevet, hvordan den forhenværende tjekkiske præsident Václav Klaus nægtede at ratificere Lissabon-traktaten, før Tjekkiet havde fået markante forbehold over for charteret om grundlæggende rettigheder.

For nyligt oplevede vi endelig en historisk uenighed i Rådet om tvangsfordeling af flygtninge, hvor man nedstemte Ungarn, Tjekkiet, Slovakiet og Rumænien, der på deres side insisterede på, at asyl- og indvandringspolitikken skulle bestemmes nationalt.

Det er i sig selv skæbnens ironi, at halleluja-europæere, for hvem det ikke kunne gå hurtigt nok med at udvide unionen, ikke havde øje for, at den store udvidelse med godt 100 millioner østeuropæere ikke ville betyde business as usual, hvor den tysk-franske akse kunne blive ved med at tromle deres dagsorden igennem projektet stort set uimodsagt.   

Skepsissen spirer
For nok er østeuropæerne glade for sikkerhedspolitiske garantier, og de føler et tæt samarbejde med Vesteuropa. Og de finder, at EU´s landbrugsstøtte og regionalfonde er en rimelig kompensation for landene, der gik glip af Marshall-hjælpen og blev holdt tilbage under den sovjetkommunistiske undertrykkelse. Ligesom de synes om de dele af den fri bevægelighed, de finder, er til gavn for dem. 

Men så stopper henrykkelsen for EU også for de fleste østeuropæere. 

Den udbredte stemning er, at man ikke er sluppet ud af kløerne af et overstatsligt regime for at underlægge sig et nyt. Særligt tyske politikeres gentagne indblanding i og kritik af deres lande gør dem vrede. Derfor har de østeuropæiske lande en klar "what’s in it for me”-tilgang til, hvad der kommer fra Bruxelles.

Allerede i dag står EU-skepsissen meget stærkt i Østeuropa. En styrke, der vil øges i takt med, at den økonomiske fremgang i området vil gøre, at de går fra at være nettomodtagere til nettobidragsydere til EU-kassen. 

Samtidig er vreden over, hvad de oplever som vesteuropæisk arrogance og nedladenhed, stor. 

På det samme hold
Vi vil opleve, at de store østlande som Polen, Ungarn og Tjekkiet vil nægte af indføre euroen som betalingsmiddel. Vi vil se, at de ikke vil tolerere markante indgreb i nationalstaternes selvbestemmelse, når det kommer til flygtninge og asylområdet samt det retspolitiske samarbejde. På udenrigspolitikken vil deres sympatier for henholdsvis Rusland og USA splitte enhver bestræbelse på at få en sammenhængende EU-udenrigspolitik. 

Generelt vil vi se de toneangivende partier på såvel centrumhøjre som venstre have en langt mere skeptisk og tilbageholdende linje, når det kommer til EU. 

Derfor tør jeg godt spå, at Dansk Folkeparti i en nær fremtid vil have sine bedste forbundsfæller for et mere begrænset EU med respekt for nationalstaterne hos vores kollegaer fra Østeuropa. Hvad vi ser i Ungarn og Polen i dag, er kun begyndelsen på en fremtid, hvor vi vil have mere til fælles med østeuropæere end for eksempel Tyskland og Frankrig.

 

Forrige artikel Svensk politiker efterlyser svensk-dansk samarbejde i flygtningepolitikken Svensk politiker efterlyser svensk-dansk samarbejde i flygtningepolitikken Næste artikel DF: Smykkelov handler om anstændighed DF: Smykkelov handler om anstændighed
 • Anmeld

  John Zederkof Jessen

  Findes der andet end indvandrerproblematikker?

  Dansk Folkeparti fremturer vedvarende - og overser også i dette indlæg noget ganske væsentligt - Østeuropas voksende økonomier, en vækst, der er et resultat af sammenarbejdet i EU.

  En vækst der er betinget af øget samhandel i EU - et lille, men ikke uvæsentligt eksempel er Skodafabrikkernes store succes - en succes, der var ret begrænset i det tidligere meget lukkede Østeuropa.

  Rejste for første gang til de tidligere meget lukkede samfund i 1989, og oplevede da en lukkethed og en forstemthed, der var resultatet af samme holdninger, som DF nu står for. Har siden besøgt Tjekkiet mere end 15 gange, resultatet af åbenhed har været enorm, og møder nu ikke mere maskinpistolbevæbnede vagter ved grænsen til landet, en rejse, der gik over en grænse i et relativt utilgængeligt grænseområde, nu sker denne via en helt almindelig motorvej.

  Alt dette er et resultat af åbenhed, EU og ikke mindst handelssamarbejde på tværs af grænser - men kan forstå på Anders Vistisen, at DF og han ser frem til tidligere tiders lukkethed - mon også DF's vælgerskare er rede til at betale omkostningerne.

  Jeg tror, ikke at de er det i det tidligere lukkede Østeuropa, når det kommer til stykket!

 • Anmeld

  Poul B.

  Du er forkert på den John Zederkof Jessen

  @ "en vækst, der er et resultat af sammenarbejdet i EU. " skrev du.
  Årsagen til vækst er der`, at man bl.a. satte offentlige lønninger, pensioner etc. ned med 50%, og har måttet sende millioner af folk uden job til Vesteuropa.
  Det battede.
  EU har intet med effektiviten/ vækststigningen at gøre, bortset fra 'euro' tilskud.
  EU er en handlingslammet 'snakke cafe'. SCHENGENAFTALEN ER ET EKSEMPEL. Ren kaos.
  EU burde være et effektivt og moderne EF

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen.

  EU skepsis.

  Det havde klædt Anders Vistisen, om han havde talt som modstander af EU. Jeg er selv DF er, men er eklatent MODSTANDER af det såkaldte europæiske projekt. DK, hellere forlade EU i dag, end i morgen. Polen og Ungarn viser vejen.

 • Anmeld

  Regula Maltry

  Demokrati

  Den eneste løsning for et fremtidigt Europa med både England og de østeuropæiske stater er en KONFØDERATION AF SELVSTÆNDIGE STATER MED NÆRDEMOKRATI.
  Forstå det endeligt: Et burokratvælde ledet af lobby-ister i Bruxelles er ikke løsningen og giver kun politiker-lede i de magtesløse befolkninger !!!

 • Anmeld

  John Zederkof Jessen

  Tjah, Poul B....

  Nu bliver ting jo ikke rigtigere af at blive gentaget.

  Jeg skriver om øget samhandel i EU, og at det er resultatet af EU samarbejde, men kan forstå på flere DF'ere at de dels ikke mener det - og dels mener at vi skal helt ud af EU, så vil vore problemer være løst med er snuptag.

  Det vil klæde Dansk Folkeparti at sige det helt åbent. Nu kunne jeg foreslå - sådan helt i DFånd - at vi forsøgsvis meldte os ud - og lader det køre nogle år (10 f.eks.) - men tiden er vist ikke til den slags eksperimenter.

  Tænker også - hvornår er DF rede til at tage ansvar - sådan i lidt større omfang (eksempelvis regeringsansvar), så DF kan gennemføre den politik, der handler om udmeldelse.

  Nå, det kommer nok ikke til at ske?

  Men, forkert er det ikke, det jeg skriver - når jeg skriver besøgt, så handler det om besøg på et utal af virksomheder der, og ikke som de fleste danskere i Prag - på en ferie og billig øl.

  Hvormange tjekker arbejder i øvrigt uden for Tjekkiet.

  Det er simpelthen for tyndt - Dansk Folkeparti(?)

Ugens EU-podcast: Thorning går bag kulissen i dramaet om EU’s topjob

Ugens EU-podcast: Thorning går bag kulissen i dramaet om EU’s topjob

PARLAMENTET: Hvad skete der egentlig, da den tidligere danske statsminister var tæt på at blive EU-chef for fem år siden? Og hvad tænker Helle Thorning om det nye magtspil om Europas topposter, der lige nu udspiller sig i Bruxelles? Lyt til debatten fra Folkemødet på Bornholm.