EU-chefens tale afslører konflikt om grønne interesser

Danske europaparlamentarikere til højre og venstre for midten skændes om hastigheden i Europas grønne omstilling. Ursula von der Leyens tale var "skuffende", hvis man spørger de røde, mens den danske højrefløj kaldte talen "superskarp".

"Jeg er af den faste overbevisning, at landbrug og naturbeskyttelse kan forenes. Vi har brug for begge dele," sagde EU's Kommissionsformand, Ursula von der Leyen, i sin årlige State of the Union-tale til Europa-Parlamentet i Strasbourg onsdag.
"Jeg er af den faste overbevisning, at landbrug og naturbeskyttelse kan forenes. Vi har brug for begge dele," sagde EU's Kommissionsformand, Ursula von der Leyen, i sin årlige State of the Union-tale til Europa-Parlamentet i Strasbourg onsdag.Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Julie SchønningThomas Lauritzen

STRASBOURG: Onsdag stod EU’s kommissionsformand, Ursula von der Leyen, på talerstolen i Strasbourg, da hun tog temperaturen på den Europæiske Unions tilstand. Her udlagde hun "realiteten af en kogende planet", mens hun forsikrede industrien om EU’s støtte gennem den grønne omstilling.

Torsdag er hun i København, hvor hun side om side med Mette Frederiksen (S) skal navngive Mærsks nye containerskib, der er det første i verden, der sejler på grøn metanol og nummer ét af slagsen ud af 25, som rederiet planlægger at søsætte.

Men under den grønne kappe gemmer sig et politisk slagsmål, hvor Ursula von der Leyen balancerer på en knivsæg.

0:000:00