Migration, narkohandel og misbrug af visum-systemet: Sådan vil EU-Kommissionen styrke sikkerheden i Europa

Onsdag fremlagde EU-Kommissionen flere forslag, der skal styrke sikkerheden i EU. Det indebærer blandt andet en plan for at bekæmpe narkohandel og organiseret kriminalitet samt en handlingsplan for konkrete migrationsruter. Forslagene kommer uafhængigt af situationen mellem Israel og Gaza, slår Kommissionen fast.

EU-Kommissionen præsenterede onsdag en række forslag, der skal styrke sikkerheden i Europa.
EU-Kommissionen præsenterede onsdag en række forslag, der skal styrke sikkerheden i Europa.Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Mens alles blikke har været rettet mod henholdsvis situationen i Israel og Gaza samt terrorangrebet i Bruxelles, har EU-Kommissionen onsdag fremlagt adskillige forslag, der skal være med til at styrke sikkerheden i Europa.

Forslagene har til formål at få bedre styr på migrationen i EU, begrænse misbrugen af visum-systemet samt at få bedre kontrol med narkokriminalitet.

De nye tiltag fra EU har dog ingen sammenhæng med konflikten mellem Israel og Palæstina eller terrorangrebet i Bruxelles. Det slår næstformand for EU-Kommissionen, Margaritis Schinas, fast på et pressemøde onsdag.

"Vi har ikke timet fremlæggelsen af forslagene med den bølge af vold og terror, vi ser nu. Men vi håber, at forslagene kan være med til at øge sikkerheden i EU," sagde han på pressemødet.

Selvom forslagene ikke har nogen sammenhæng med angrebet på tre svenskere i Bruxelles, fremhævede Ylva Johansson, der er EU-kommisær for indre anliggender, alligevel, at angrebet understreger behovet for at styrke sikkerheden i Europa.

"Kampen mod terrorisme skal altid være højt oppe på vores prioriteringsliste," sagde hun på pressemødet.

Læs også

Bedre kontrol med migrationsruter

EU-Kommissionen vil blandt andet styrke sikkerheden i de europæiske medlemslande ved at lave en ny handlingsplan for konkrete migrationsruter.

Denne handlingsplan vil tage udgangspunkt i ruten over det østlige Middelhav, der ifølge EU's grænseagentur Frontex har ført til flere tusinde flygtninge til Grækenland og Cypern.

Planen indeholder 29 tiltag og har fire overordnede fokuspunkter: At begrænse irregulær migration, forstærke grænsekontrollen, styrke samarbejdet omkring hjemsendelser samt at forbedre procedurerne omkring at søge asyl.

Kampen mod terrorisme skal altid være højt oppe på vores prioriteringsliste.

Ylva Johansson
EU-kommissær for indre anliggender

"Vi har allerede lignende handlingsplaner for det centrale Middelhav, for det vestlige Middelhav og for Balkanruten. Så dette er den fjerde handlingsplan for migration," lød det fra Margaritis Schinas under pressemødet.

Oveni den nye handlingsplan lægger Kommissionen også op til, at EU-landene torsdag skal diskutere muligheden for at lave yderligere aftaler med tredjelande, som skal hjælpe med at bremse migrationen til EU.

Bekæmpelse af narkokriminalitet

Derudover fremlagde EU-Kommissionen også et forslag, der har til formål at bekæmpe narkotikahandel og organiseret kriminalitet.

"Det er på høje tid at gøre noget på dette område. For de organiserede grupper bag bliver mere og mere professionelle og mere og mere voldelige," sagde Ylva Johansson på pressemødet.

EU-kommisæren forklarede yderligere på pressemødet, at man med forslaget vil gå efter hele netværket og ikke blot de personer, som sælger stoffer på gaden. Det skal blandt andet ske gennem en digital kortlægning af netværk.

Samtidig vil EU sætte ind ved havnene og gøre dem mere modstandsdygtige overfor kriminalitet, blandt andet ved brug af mere moderne skanningsudstyr.

Misbrug af visa-system og brug af droner

I pakken af tiltag, der skal styrke EU's sikkerhed, gemmer sig også et forslag som skal begrænse misbrugen af visum-systemet til migration samt et forslag, der skal hjælpe til at sikre, at droner ikke bliver brugt til blandt andet terror og narkoforbrydelser.

Med forslaget om at begrænse misbrugen af visum-systemet foreslår Kommissionen at lave en revision af den gældende regler om suspension af visum.

Samtidig lægger Kommissionen op til at styrke EU's dronepolitik, sådan at droner ikke risikerer at bidrage til blandt andet fremtidige terrortrusler.

I forslaget fremgår det, at man vil styrke vidensdelingen på området mellem EU-landene og undersøge, hvordan man kan regulere området på den bedst mulige måde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ylva Johansson

EU-Kommissær for indre anliggender, fhv. minister (S), Sverige

0:000:00