Nu går EU i gang med en ny strategi: "Der er masser af muligheder i Afrika"

UDVIKLING: En ny, omfattende strategi, der officielt skal skabe ligeværd mellem EU og Afrika, skal samtidig udnytte mulighederne mod syd. Vi skal tænke mere positivt om Afrika, siger kommissæren, som netop har besøgt Danmark. EU's egne interesser fylder stadig mere i arbejdet med Afrika, siger ekspert.

Kommissionsformand
Ursula von der Leyen og formand for Den Afrikanske Unions kommission, Faki
Mahamat, ved et møde i Addis Ababa, Etiopien.
Kommissionsformand Ursula von der Leyen og formand for Den Afrikanske Unions kommission, Faki Mahamat, ved et møde i Addis Ababa, Etiopien.Foto: Tiksa Negeri/Ritzau Scanpix
Simon Holst Jensen

Hvis vi ikke får løst fattigdom, sult, konflikt og krig, kommer vi til at have endnu større udfordringer med migration og flygtninge

Rasmus Prehn (S)
Udviklingsminister

Min prioritet for strategien er at ændre selve fortællingen om Afrika i Europa

Jutta Urpilainen
Kommissær for internationale partnerskaber

De afrikanske landes økonomier og befolkninger vokser. Og det giver masser af muligheder for Europa både politisk og i forhold til investeringer. De muligheder skal EU udnytte optimalt, og derfor skal EU have en ny strategi for forholdet til Afrika.

Dét er en af de hovedopgaver, kommissionsformand Ursula von der Leyen har tildelt den nye kommissær for internationale partnerskaber, finske Jutta Urpilainen. Derfor er hun nu på rundtur i Europa for at samle inspiration til strategien, som ifølge Kommissionen skal skabe et "partnerskab mellem ligeværdige og i fælles interesse" med de afrikanske lande.

Men hvorfor er der brug for en ny strategi lige nu? Og hvad vil kommissæren med den?

Dokumentation

Sådan lyder opgaven om en ny Afrika-strategi

Kommissionsformand Ursula von der Leyen skriver til kommissær for internationale partnerskaber, Jutta Urpilainen, i det såkaldte missionsbrev:

"We must make the most of the political, economic and investment opportunities that Africa, with its growing economies, populations and digital innovations, presents. Building on the current EU–Africa Sustainable Alliance, I want you to work with the High Representative/Vice-President on a new comprehensive strategy with Africa. This should create a partnership of equals and mutual interest."


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00