Kronik

Orban og hans parti spreder koordineret propaganda på Facebook

Forud for de kommende lokalvalg og Europa-Parlamentsvalg i Ungarn står 500 falske Facebook-profiler klar til at gå til kamp mod Ungarns politiske opposition. Det skal tages meget seriøst, skriver Péter Krekó, Csaba Molnár og Ráchel Surányi. 

Næste år går ungarerne til valgurnerne for at vælge lokale politikere samt repræsentanter til Europa-Parlamentet på samme dag. Orban forventes at gå ind i 2024 fra en stærk position, skriver Péter Krekó, Csaba Molnár og Ráchel Surányi. 
Næste år går ungarerne til valgurnerne for at vælge lokale politikere samt repræsentanter til Europa-Parlamentet på samme dag. Orban forventes at gå ind i 2024 fra en stærk position, skriver Péter Krekó, Csaba Molnár og Ráchel Surányi. Foto: Omar Havana/AP/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hundredvis af koordinerede falske profiler er involveret i regeringsvenlige kampagner på Facebook forud for de kommunale og europæiske parlamentsvalg i Ungarn i 2024.

Ny forskning, offentliggjort af Political Capital Institute, har identificeret over 500 falske profiler, ofte ved hjælp af billeder fra russiske sociale medier – der spreder regeringspropaganda på Facebook på koordineret vis.

Disse profiler når potentielt ud til tusindvis af ungarske brugere på de sociale medier. Den ungarske desinformationsmaskine er så småt gået i gang med en testfase forud for de kommunale og europæiske parlamentsvalg i 2024.

Ringeagt for EU's værdier

Næste år går ungarerne til valgurnerne for at vælge lokale politikere samt repræsentanter til Europa-Parlamentet på samme dag.

Valgene finder sandsynligvis sted i en tid med fortsat stor splittelse mellem Europa-Kommissionen og Ungarn på grund af sidstnævntes vedvarende ringeagt for EUs værdier og det faktum, at premierminister Viktor Orban gang på gang har handlet til fordel for Kreml og Beijing.

Den ungarske regering retter nu opmærksomheden mod sociale medier, især Facebook, som en del af dens bestræbelser på at kontrollere den offentlige kommunikation

Péter Krekó, Csaba Molnár & Ráchel Surányi

Orban forventes at gå ind i 2024 fra en stærk position.

I april 2022 cementerede han sin magt med en jordskredssejr over en forenet politisk opposition. Hans regerende Fidesz-parti havde for øje at underminere den ungarske oppositions fremgang i de seneste kommunalvalg, hvor de vandt stort i hovedstaden Budapest og indtil flere andre større byer.

Beslutningen om at afholde de to valg på samme dag og at kvæle meget af debatten om såkaldt "udenlandsk indblanding" fra Bruxelles og USA gør det ikke nemt for Budapests borgmester, Gergely Karácsony, samt andre ledende oppositionskandidater.

Unuanceret medielandskab

De kommer til at stå over for det mest unuancerede medielandskab i Den Europæiske Union, hvilket gør det svært for dem at nå ud til vælgerne. Samtidig udviser aviserne nu så stor ensidighed til fordel for Fidesz, at smædekampagner mod oppositionspolitikere er blevet helt almindelige.

Siden genindsættelsen i 2010 har Viktor Orban og hans Fidesz-parti haft ambitioner om at opnå større og større kontrol over de ungarske medier. I løbet af de sidste tretten år har de opbygget kontrol over medierne i så vidt et omfang, at Ungarn er blevet til en slags informationsautokrati

Da de traditionelle medier i vid udstrækning er kommet under statslig kontrol, retter den ungarske regering nu opmærksomheden mod sociale medier, især Facebook, som en del af dens bestræbelser på at kontrollere den offentlige kommunikation.

Ny forskning fra tænketanken Political Capital i Budapest har fundet en voksende spredning af troll-aktivitet efter russisk opskrift på Facebook.

Læs også

Infiltration

Indtil videre har de infiltreret over 450 offentlige grupper på landsplan – men med en særlig og tilsyneladende koordineret fokus på Budapest. Byens borgmester, Gergely Karácsony, og andre oppositionsfigurer er hovedmålene for troll- og desinformationssaktivitet inden for disse grupper.

Det tager ofte form som deling af regeringsvenlige artikler, der retter ubegrundet anklager mod Karácsonys administration og forstærker Fidesz' egne budskaber. Med den voksende brug af 'falske profiler' og deres stigende aktivitet er det ikke urimeligt at hævde, at vi nærmer os et punkt, hvor integriteten af valgene i 2024 kan anses for at være alvorligt truet.

Klodsede falske profiler

Ved at spore og overvåge karakteristika af disse brugere har Political Capital været i stand til at påvise, at stort set alle de pågældende profiler er falske.

Brug af trolls og manipulation af sociale medier er en bekymrende indikation af retningen for Ungarn og dets demokrati under Viktor Orbán

Péter Krekó, Csaba Molnár & Ráchel Surányi

Dette understøttes blandt andet af deres profil- og coverbilleder, som næsten udelukkende stammer fra eksisterende udenlandske personers profiler, primært fra den russiske sociale medieplatform VKontakte og i nogle tilfælde andre steder, såsom russiske, bulgarske og ukrainske datingsider.

Selvom nogle af profilerne har ungarske navne, er der ofte en klodsethed ved oprettelsen af ​​profilerne, idet mange af Facebook-URL'erne indeholder andre navne, hvilket kan afsløre kontoens sande oprindelse.

Desuden bør det faktum, at de ikke poster noget på deres side, udover helt upersonligt og delt indhold med forskellige budskaber (kommercielle, dyrerelaterede og så videre), også få alarmklokkerne til at ringe.

Aktiviteten på disse profiler er generelt meget målrettet. Fælles for profilerne er, at de ofte har et tydeligt fokus på at forstærke regeringens narrativer i Facebook-grupper, og at de forsøger at sprede desinformation og ærekrænkende indhold, der miskrediterer oppositionspartier og politikere såsom Karácsony.

Tegn på central koordinering

Når man ser på profilerne, tegner der sig et tydeligt mønster, hvilket peger på, at der er en vis central koordinering. Det er også afslørende, at de efter deres aktivering eller 'rebranding' ofte deltager i rigtig mange Facebook-grupper på en gang.

Dette kan være ikke-politiske lokale grupper samt grupper med indhold om samfundsanliggender, som både kan udvise støtte til regeringen og til oppositionen. Profilerne findes ofte samlet i de samme nationale politiske grupper, hvilket også indikerer, at der ligger en vis grad af strategisk planlægning bag.

Truslen mod valgene i 2024 og fremtiden for den offentlige sfære i Ungarn er reel og skal tages meget seriøst

Péter Krekó, Csaba Molnár & Ráchel Surányi

I nogle tilfælde anvender dette netværk endda bestemte sikkerhedsmekanismer. Political Capitals forskning fandt, at en stor andel af disse profiler offentliggør med varierende intensitet i de grupper, de har tilsluttet sig. Andre profiler fungerer som 'inaktive profiler', der endnu ikke er blevet 'aktiveret' som udgivere.

Efter offentliggørelsen af disse data i september opdagede forskere, at URL'erne for nogle af de omtalte profiler ændrede sig natten over for at matche deres antagne identitet på Facebook – hvilket dermed utilsigtet bekræftede, at de faktisk er falske profiler, der bliver koordineret centralt.

Kun Facebooks ejer, Meta, kan afsløre oprindelsen og placeringen af ​​disse profiler i massevis og handle for at få dem fjernet.

Vi har stærkt opfordret Facebook til dette og påpeget, at hvis man ikke får styr på situationen, kan profilerne nå at blive etableret i Facebook-grupper og udvide deres rækkevidde til andre brugere, heriblandt potentielle vælgere.

Overvågning af journalister

Denne brug af trolls og manipulation af sociale medier er en bekymrende indikation af retningen for Ungarn og dets demokrati under Viktor Orbán.

I løbet af det sidste årti har premierministeren og hans parti etableret en grad af kontrol over medielandskabet i Ungarn, der alvorligt truer dets frihed. I 2021 anklagede Reporters Without Borders Viktor Orbán for at være en "pressefrihedsrovdyr", og inden valget i 2022 opdagede en gruppe journalister, at en ungarsk fond uddelte flere millioner euro til kendte personer på sociale medier for at sprede regeringens budskaber. 

Det blev senere også afsløret af en global koalition af journalister, at den ungarske regering brugte Pegasus-spionsoftware til at overvåge journalister, medieejere og politikere.  

Det er klart: Når de kommunale og europæiske parlamentsvalg nærmer sig, kommer der flere og flere falske nyheder og smædekampagner, der bliver udsendt gennem traditionelle medier af regeringsvenlige kilder. Men det er også sandsynligt, at vi kommer til at se øget aktivitet på de falske profiler på Facebook og andre sociale medieplatforme.

Hvad vi er vidne til i Ungarn, er en testfase og opskalering af noget, der hører til i en Kreml-inspireret playbook. Truslen mod valgene i 2024 og fremtiden for den offentlige sfære i Ungarn er reel og skal tages meget seriøst.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024