Pludselig tonede den franske præsident frem på skærmen. Moderaternes årsmøde var én stor hyldest til Unionen

"Moderaterne går all in på EU," lød det igen og igen, da regeringspartiet var samlet til årsmøde. Selv en tidligere DF'er meldte sig fuldtonet ind i det proeuropæiske projekt.

Blomster, bolcher og EU-flag. Alt var farvet lilla til Moderaternes årsmøde.
Blomster, bolcher og EU-flag. Alt var farvet lilla til Moderaternes årsmøde.Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann NielsenMagnus Garde-Strandberg

VEJLE: Hvis man lørdag morgen mødte op i DGI-huset i Vejle og ikke vidste, at der til sommer er valg til Europa-Parlamentet, så var man i hvert fald ikke i tvivl, da man gik hjem igen. 

Moderaternes årsmøde i Lars Løkke Rasmussens fødeby var nemlig altdomineret af et EU-tema.

Alle medlemmer fik udleveret et lilla EU-flag. Der var sat halvanden time af til EU-debat med prominente navne som Mogens Lykketoft og Lykke Friis. Og et par store europæiske politikere besøgte virtuelt årsmødet.

Moderaternes EU-spidskandidat – eller "top-top-kandidat", som partiet selv kalder det – Stine Bosse formulerede det meget rammende, da hun fra scenen skulle sætte ord på den kommende valgkamp:

"Moderaterne går all in på EU!"

Generelt var der flere ting til det lillafarvede årsmøde, der stak ud i forhold til andre partiers årlige komsammener.

Dirigenten var partner ved Kammeradvokaten. Kaffen var kun forbeholdt dem, der havde købt et Moderaterne-termokrus. Og alle deltagende skulle på forhånd have downloadet Moderaternes app, der både indeholdt elektronisk billet, program og muligheden for at trykke sig ind for at få ordet.

Læs også

Det digitale aspekt skabte imidlertid lidt bøvl til at starte med. De første to, der via appen meldte, at de gerne ville have ordet, havde trykket ved en fejl.

At det hele stadig er en anelse bøvlet, kom Lars Løkke Rasmussen også ind på i sin beskrivelse af partiets udvikling.

"Det kører ikke altid som et strømlinet japansk magnettog. Nogle gange bumler det lidt. Men vi er på sporet," sagde den politiske leder.

Selvom Moderaterne måske ikke kan måle sig med det japanske højhastighedstog, Shinkansen, er det alligevel gået utrolig stærkt for partiet, der blev stiftet for under to år siden, og som nu er i regering.

Siden folketingsvalget har Moderaterne dog oplevet et lille fald i målingerne, og cirka en ottendedel af medlemmerne har forladt partiet siden seneste årsmøde.

Top-top og top

Derfor er det nærtforestående valg til Europa-Parlamentet en vigtig eksamen for det, som Lars Løkke Rasmussen kalder Danmarks "holistisk og humanistisk tænkende centrumparti".

Og holdet er sat.

Mens erhvervskvinden Stine Bosse er udpeget som top-top-kandidat, har partistifterens søn, Bergur Løkke Rasmussen, fået titel af 'bare' at være topkandidat til europaparlamentsvalget.

Det betyder, ifølge Stine Bosse, at begge to kommer til at føre kampagne i hele landet.

"Vi arbejder godt sammen og har et inderligt ønske om at komme til Bruxelles sammen," siger hun.

De vælgere, der kommer til at stemme på os, er kloge.

Stine Bosse
Top-top-kandidat, M

Stine Bosse forklarer, at Moderaternes tilgang til EU ikke er ukritisk.

"Vi er for det europæiske fællesskab, fordi vi endnu mere end nogensinde kan se, at det er nødvendigt for at sikre os selv. For at løse de store udfordringer, der er i verden. Men vi er også kritiske over for nogle ting, som vi gerne vil have lavet om. For eksempel på bureaukratisering. Derfor siger vi all in," siger Stine Bosse.

Er du ikke bange for, at det kan afskrække nogle vælgere, når du siger "all in på EU"?

"Det tror jeg ikke. De vælgere, der kommer til at stemme på os, er kloge."

Moderaterne går efter at få to pladser i Europa-Parlamentet. I Altingets seneste måling står partiet til at få én plads.

"Bye bye Lars"

Det europæiske fokus blev udpenslet, da Lars Løkke Rasmussens estiske klon som en overraskelse var med live via en videoforbindelse.

Margus Tsahkna er Estlands udenrigsminister og har ligesom den danske udenrigsminister været formand for et andet parti, inden han blev formand for et liberalt centrumparti.

Lars Løkke Rasmussen fortalte, at de to politikere var blevet gode venner – blandt andet fordi de begge er rygere.

Stjernedrysset over Moderaternes årsmøde blev dog endnu mere udtalt, da en anden europæisk politiker pludselig viste sit ansigt på storskærmen.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, havde indtalt en videohilsen til det danske midterparti. Her sagde præsidenten blandt andet, at det glæder ham at have Moderaterne som medlem i den liberale gruppe i Europa-Parlamentet, Renew Europe.

"I kan regne med min støtte," sagde Macron, inden han afsluttede videoen med at sige "bye bye Lars".

Stine Bosse ved ikke, hvordan det lykkedes at få den franske præsident til at sende en hilsen til Moderaterne.

"Men da jeg hørte om det, tænkte jeg 'wow, vi har en god udenrigsminister og en superstærk formand'," siger Stine Bosse.

Stine Bosse er Moderaternes
Stine Bosse er Moderaternes "top-top-kandidat" til EP-valget 9. juni. Hun er blandt andet tidligere formand i Europabevægelsen. Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Fra DF til M

Kan det virkelig passe, at alle salens omkring 500 tilstedeværende er med på den altomsiggribende EU-hyldest?

Tilsyneladende, ja. Altinget spurgte nemlig dén i salen, som man umiddelbart kunne forvente en vis EU-skepsis fra: Tidligere DF'er René Christensen.

Det tidligere folketingsmedlem for Dansk Folkeparti meldte sig i midten af februar ind i Moderaterne.

"Det er skønt at opleve en fornemmelse af, at alle, der er her, vil noget, og at man er for noget. Jeg har ikke mødt nogen endnu, der fortæller om, hvad andre har gjort forkert," fortæller René Christensen.

Er det noget, der adskiller sig fra DF?

"Nej, jeg tror egentlig, at det generelt adskiller sig fra politik. Meget politik handler om, hvad de andre har sagt. Men her er der et parti, der siger, hvor vi gerne vil hen. Det er interessant og opløftende."

EU fylder meget i dag. Det er et område, hvor Moderaterne og DF står meget langt fra hinanden. Hvor står du?

"Jeg har haft det svært med EU-delen i Dansk Folkeparti. Jeg var meget skuffet, dengang Kristian Thulesen Dahl meldte ud, at vi skulle ud af EU. Det har jeg aldrig ment. Danmark er en lille, åben økonomi."

"Vi nærmer os snart 300.000 EØS-borgere, som arbejder i Danmark. Tænk, hvis de ikke var her. Så havde vi ikke penge til velfærden. Vi er et skattefinansieret samfund. Man må aldrig lukke sig om sig selv."

Så du er tilfreds med at være en del af Danmarks måske mest proeuropæiske parti?

"Altså jeg er meget enig i hele den her fællesskabstankegang. Men når vi snakker velfærdsydelser og sådan noget, synes jeg, at landene skal have lov til at være forskellige og være herre i eget hus. Det mener jeg stadigvæk. Men det er langt mere godt i EU, end der er dårligt. Det har jeg også sagt, mens jeg var medlem af DF."

Men det er langt mere godt i EU, end der er dårligt. Det har jeg også sagt, mens jeg var medlem af DF.

René Christensen
Moderat

René Christensen fortæller, at han vil stille op for Moderaterne til næste års kommunalvalg. Han har endnu ikke taget stilling til, om han skal være folketingskandidat.

"Men Folketinget er jo et dejligt sted at være," fastslår han.

Ambitionsmusklen

Det var dog ikke alle medlemmer, der talte om vigtigheden af det europæiske fællesskab og afstandtagen til Rusland.

Da ordet blev sat frit, var der nemlig også plads til alternative holdninger fra årsmødets talerstol.

En kvinde iført en stor hue foreslog for eksempel, at "vi kunne lade landet være besat af Putin". Hun fortalte desuden også, at hun har healet kongen.

En anden mente, at der på årsmødet blev talt for meget om krig.

Andre var mere i overensstemmelse med Moderaternes linje. For eksempel den tidligere konservative partiformand Lars Barfoed, der understregede, at "Moderaterne er svaret på de politiske udfordringer, vi har i et moderne samfund".

I alt 41 medlemmer brugte muligheden for at få halvandet minut på talerstolen. Undervejs var der på storskærmen i et kort øjeblik et nærbillede af Lars Løkke Rasmussen, der nærstuderede sit ur.

Til sidst blev talerækken dog lukket ned, og herefter var det kulturminister Jakob Engel-Schmidts tur til at afslutte årsmødet.

Det gjorde han blandt andet ved at sammenligne Moderaterne med en muskel.

"Moderaterne er den ambitionsmuskel, der sørger for hele tiden at stramme overarmen og skærpe arbejdet i regeringen. Og det bliver vi ved med de næste to og et halvt år."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024