Regeringen retter ind efter EU: Vil forbyde snus

TOBAK: Regeringen vil fremsætte et lovforslag til forbud mod alle former for snus. Det sker, efter EU-Kommissionen har stævnet Danmark for ikke at overholde tobaksdirektiv. EL vil stemme imod forslaget.

Snus i poser er allerede forbudt i Danmark. Nu vil regeringen forbyde alt slags snus.
Snus i poser er allerede forbudt i Danmark. Nu vil regeringen forbyde alt slags snus.Foto: Colourbox
Kasper Kaasgaard

Det kommer næppe som en overraskelse for politikerne.

Fakta
Tobaksvaredirektivet er fra 2001. I 2012 blev det ændret, så det fremover forbød visse tobaksprodukter, herunder tobak med smagstilsætninger. Forbuddet mod snus blev ved den lejlighed fastholdt. Sverige er dog undtaget i kraft af deres tiltrædelsestraktat.

Efterfølgende fremsatte daværende sundhedsminister Astrid Krag et lovforslag, der skulle forbyde snus i Danmark. Forslaget havde ikke opbakning og blev stemt ned i juni sidste år.

På grund af den manglende implementering af direktivet er Danmark nu blevet stævnet af EU-Kommissionen. Som svar til Kommissionen oplyser regeringen, at den agter at fremsætte et forslag til forbud mod alle former for snus i løbet af denne folketingssamling.

Danmark bliver stævnet for ikke at overholde EU's tobaksvaredirektiv, som blandt andet forbyder salg af snus. Derfor siger regeringen nu, at den på ny vil fremsætte et forslag til forbud mod tobaksproduktet. Det fremgår af et notat fra Sundhedsministeriet om Kommissionens stævning.

I notatet erklærer regeringen sig enig i Kommissionens synspunkt om, at den danske lovgivning er i strid med direktivet. Sagen mod Danmark startede i august 2012, hvor Kommissionen første gang henvendte sig. Nu er det altså kommet så vidt, at Danmark står til at skulle en tur for EU-Domstolen.

I foråret 2013 fremsatte regeringen et lignende forslag i kølvandet på ændringer i EU-direktivet. Dengang blev forslaget nedstemt af et flertal uden om regeringen.

Vi mener, snus bør være tilladt i Danmark, uanset at tobaksvaredirektivet siger noget andet. Det ændrer det her sådan set ikke ved.

Stine Brix (EL)
Sundhedsordfører

Tvivl om opbakning
Denne gang er regeringen heller ikke sikker på flertal. Enhedslisten afviser allerede nu at stemme for forslaget, før det er blevet stillet.

”Vores holdning har hele tiden været, at vi mener, snus bør være tilladt i Danmark, uanset at tobaksvaredirektivet siger noget andet. Det ændrer det her sådan set ikke ved. Den debat må vi tage i folketingssalen, når regeringen fremsætter sit lovforslag,” siger sundhedsordfører Stine Brix.

En anden mulighed for regeringen er at søge opbakning hos Venstre, der ligeledes tidligere har været imod et forbud.

Partiets sundhedsordfører, Sophie Løhde, henviser til EU-ordfører Jakob Elleman-Jensen. Han ønsker dog ikke at udtale sig, men fortæller, at han i øjeblikket ikke har nogen holdning til tobaksdirektivet.

Gammel strid
Da direktivet skulle ændres i 2012, havde daværende sundhedsminister Astrid Krag lidt af et hyr med processen. Oprindeligt blev hun sendt til Bruxelles med et krav fra Europaudvalget om at stemme imod ændringerne, hvis ikke Danmark kunne blive undtaget snusforbuddet.

Krag vendte dog tilbage for at bede om et blødere forhandlingsmandat, da hun ikke syntes, det gamle var fordrende for en god forhandlingsposition. Oveni det kom så hele processen omkring implementeringen, hvor regeringen altså endte med at blive nedstemt.

Hvis Kommissionen ikke dropper sagen, inden den kommer for domstolen, kan Danmark blive tvunget til at indføre den nødvendige lovgivning. Forsømmes det også, er konsekvensen i sidste instans bødestraf.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stine Brix

Chef for politik og kommunikation, Dansk Socialrådgiverforening, fhv. MF og gruppeformand, Enhedslisten
Master i konfliktmægling (Københavns Uni. 2020)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024